In het Westen wordt IHS de gangbare aanduiding van 'de Heilige Naam van Jezus'. IHS is een gemankeerde vorm van de drie Griekse letters jota, èta en sigma: ΙΗΣ. Het zijn de kapitalen van de naam Jezus, die in het Grieks luidt: Ιησους (uit te spreken als jèsoes).
Het moderne Hebreeuws is doorspekt met woorden en uitdrukkingen uit het Aramees. Verondersteld wordt dat de meeste joden in Israël en Judea in het begin van onze jaartelling een vorm van West-Aramees als dagelijkse omgangstaal spraken. Dit Joods-Aramees zou de taal van Jezus zijn geweest.
Christus centraal
Pas vanaf de vijfde eeuw zien we dat het kruis het bekendste, algemene symbool van het christendom wordt. In de vierde eeuw paste dit nog niet, toen was het kruis een martelwerktuig dat nog in gebruik was. Dat was voor gelovigen destijds waarschijnlijk lastig te verbinden aan hun geloof.
Het visje is een herkenningsteken voor christenen en heet officieel het Ichtus-teken. Het woord 'ichtus', vis in het Grieks, is samengesteld uit de beginletters van de Griekse woorden voor Jezus, Christus, Gods Zoon en Redder. Het visje is een herkenningsteken voor christenen en heet officieel het Ichtus-teken.
Bij het katholieke geloof staat de kerk centraal. Volgens de katholieken kun je in de kerk god vinden. Bij de protestanten staat de bijbel centraal. Volgens hen staat elk mens rechtstreeks met god in contact.
Deze volgelingen noemen we apostelen. 33 na Christus: Saulus (Paulus), die eerst volgelingen van Christus had vervolgd, krijgt een visioen van Jezus en bekeert zich tot het christendom.
Dat Jezus Aramees sprak, is vrijwel onomstreden. De semitische taal werd in de tiende eeuw voor Christus al gesproken in steden als Damascus en groeide tussen 700 en 300 voor Christus uit tot de voertaal in de landen rond de oostkust van de Middellandse Zee.
Jesjoe (Hebreeuws: ישו) is de standaard spelling van Jezus in het moderne Hebreeuws.
De Bijbel in Gewone Taal is gemaakt door het Nederlands Bijbelgenootschap.
Heil betekent dankzij Gods genadig ingrijpen leven in de volle zin van het woord. 'Behouden worden' houdt herhaaldelijk nauw verband met het eeuwige leven in het Koninkrijk van God (Mar. 10:23, 26) door het eindoordeel heen (Luc.
Het crucifix (o)(-en) = kruisbeeld. Het woord crucifix is afgeleid van het Latijnse cruci (kruis) fix (fixeer), dat "aan een kruis vastgemaakt" betekent. Een crucifix is een christelijk symbool waarbij op een kruis het lichaam (corpus) van de gekruisigde Christus is bevestigd.
Het kruisteken symboliseert (al dan niet uitgesproken) de zegenbede: In de naam van de Vader (aanraking hoofd) en de Zoon (borst) en de Heilige Geest (linker- en rechterschouder), Amen. In het Latijn: In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti, Amen.
Door Ignatius van Loyola gesticht in 1540. Een 'Orde' is een gemeenschap van paters (zij die priester zijn gewijd) en broeders (zij die geen priester zijn) die leven en werken volgens een eigen regel en met een eigen spiritualiteit. De Sociëteit van Jezus telt thans zo 'n 14.500 jezuïeten, verspreid over 127 landen.
De Orde der Jezuïeten, ook bekend als Societas Jesu, Sociëteit van Jezus, Broederschap van Jezus of Gezelschap van Jezus, werd in 1539 opgericht door de Spaanse priester Ignatius van Loyola (1491-1556). In 1540 werd de orde officieel goedgekeurd door paus Paulus III.
Het Evangelie brengt mensen vanuit verlorenheid naar berouw, bekering, wedergeboorte, discipelschap, heiliging, opstanding en leven in een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Dit alles openbaart het Koninkrijk van God, waar God regeert en Zijn heerlijkheid zich manifesteert. Daarom is Jezus gekomen.
Samen één lichaam van Christus
Is dat wel goed en nodig – zo hecht met elkaar zijn, innige broeders en zusters, en steeds uit pure liefde de ander hoger achten dan jezelf? Ja, zou Paulus zeggen, dat is nodig. En niet alleen dat: of je nou wilt of niet, je bent al samen. Samen vormen we het lichaam van Christus.
De Latijnse letters INRI op het kruis betekenen Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum. In onze taal: Jezus van Nazareth, Koning der Joden. De gekruisigde Christus dus.
Het petruskruis is een omgekeerd Latijns kruis. De grondslag van dit symbool komt van het verhaal dat de katholieke kerk vertelt dat Petrus ondersteboven gekruisigd wilde worden, omdat hij zich onwaardig voelde om op dezelfde manier te sterven als Jezus Christus.
Het kruis is de onderscheiding die aantoont wie we zijn: ons praten, denken, kijken, handelen, gebeurt bij het aanschijn van het kruisteken, het teken van de liefde van Jezus tot het uiterste. De kinderen worden op hun voorhoofd getekend.
Een cross – of veldloop – is een hardloopwedstrijd over onverhard terrein. Doorgaans zijn er verschillende soorten ondergrond, zoals zand, aarde en gras. Meestal is in een crossparcours ook hoogteverschil opgenomen.
Een crucifix is een symbool uit de christelijke traditie. Het is een kruisbeeldvorm waarbij het lichaam (corpus) van de gekruisigde Christus op een kruis is bevestigd om de lijdensweg van Jezus te benadrukken. Het bestaat in allerlei vormen en maten, van meters hoog tot centimeters klein.
Het andreaskruis dankt zijn naam aan de apostel Andreas, die aan een dergelijk kruis zou zijn gekruisigd. In de Germaanse symboliek verzinnebeeldde het schuinkruis (vgl. Gebo-rune) een goddelijke kracht. Deze tekens werden door mensen gebruikt als bescherming tegen het kwade, boze geesten, demonen en onheil.
Petrus bewaakt volgens het christendom sinds die tijd de hemelpoort en beslist of iemand naar de hemel of de hel gaat. Symbolen in kunst en iconografie zijn sleutel, omgekeerd kruis, vissersnet, haan. De apocriefe Handelingen van Petrus (omstreeks 200) bevat verhalen over Petrus.
Damasus, de eerste 'echte' paus
Damasus (366-384) is de eerste bisschop van Rome geweest die zich opstelde als gezaghebbend hoofd der gehele Kerk. Hij was de eerste bisschop van Rome die zich liet vieren als 'de eerste bisschop van het Rijk'.