De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen. Door veel tijd aan het konijn te besteden en er rustig mee om te gaan, kan het wel tam worden en leren dat aaien prettig kan zijn.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
In de natuur is een konijn de hele dag bezig met holen graven, goed en lekker eten zoeken, enzovoort. Konijnen, die de hele dag niets te doen hebben, gaan zich vervelen. Ze kunnen dan dingen gaan vernielen of depressief worden. Favoriete bezigheden van konijnen zijn graven, wroeten, knagen, scheuren, gooien en smijten.
Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen. Een konijn dat plat op de grond ligt met de oren strak naar achteren is gespannen of bang.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje. Konijnen zijn echter geen knuffeldieren. Het liefst blijven zij met alle vier de pootjes op de grond.
Er zijn verschillende dingen waaraan je kan zien of je konijn blij is of juist niet. Een blij konijn rolt bijvoorbeeld of het maakt een sprongetje in de lucht. Als twee konijnen elkaar leuk vinden dan gaan ze elkaar wassen.
- Diverse spulletjes om aan de mat te bevestigen zoals wilgen- of fruitboomtakjes, flessendoppen, speelballetjes, wc rolletjes en/of denneappels. Hoe maak je het? Bind met het henneptouw of raffia alle speeltjes vast aan de mat. Heel simpel, maar je konijn zal er zeker veel plezier van hebben!
Konijnen die als huisdier gehouden worden kunnen zich snel gaan vervelen. Verveling is niet goed voor de gezondheid van konijnen. Ze kunnen overgewicht ontwikkelen, of er depressief of juist agressief van worden.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken.
Konijnen kunnen je veel vertellen met hun lichaamstaal, maar laten dat subtieler zien dan bijvoorbeeld een hond. Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld.
Houd je konijn ver weg van chocolade (giftig!), koekjes, ontbijtgranen, brood, yoghurt of ander 'menselijk' snoepgoed. Zout-, lik- en mineraalstenen kunnen ook schadelijk zijn, omdat ze te veel zout bevatten, wat tot nier- en blaasproblemen kan leiden.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Konijnen zijn gezelschapsdieren en doodongelukkig in zo'n eenzaam hok, blijkt uit onderzoek van de Dierenbescherming. Eenzame konijnen vertonen afwijkend en tegennatuurlijk gedrag. Ze gaan likken aan ijzer en lopen rondjes door hun hok. Ze zoeken als het ware naar een uitweg.
De beste manier om het vertrouwen van uw konijnen te winnen, is door simpelweg veel tijd in de buurt door te brengen, terwijl ze u, wanneer ze dat willen, kunnen benaderen. Door rustig bij ze te zitten, laat u uw konijnen zien dat ze niet bang hoeven te zijn en dat u te vertrouwen bent.
Eén van de manieren om konijnen en knaagdieren bezig te houden, is om een deel van het voer op een andere manier aan te bieden, in plaats van het gewoon in een bakje klaar te zetten. Daardoor kunt u hen uitdagen, laten nadenken en laten bewegen.
Het gedrag van een konijn
Maak daarom nooit te veel lawaai, praat er zachtjes tegen en loop er nooit achter om ze te vangen. Maar ga bijvoorbeeld op ooghoogte communiceren met je konijn of op de grond zitten. Wacht tot ze naar je toekomen en laat ze aan je hand snuffelen voor je ze aait.
Knuffel konijn maken
Naai de delen (tot de oren) met kleine steekjes aan elkaar. Vul nu eerst de voetjes en handjes en daarna het lijf van het konijn tot de oren. Naai daarna het stukje tussen de oren dicht. Bij de lange oren is het handig om deze eerst links en rechts een stukje dicht te naaien, en daarna te vullen.
Schuif uw ene hand onder zijn borst met uw duim langs zijn zij. Leg uw andere hand om zijn achterwerk heen, uw pink net boven de staart. Leg eventueel uw onderarm van die hand langs het konijn zodat u de voorkant van het konijn iets tegen uw arm aan kunt drukken om extra steun te geven. Til het konijn op.
Handen likken
Het wederzijdse poetsen van konijnen dient niet alleen ter hygiëne, maar versterkt ook het groepsgevoel. Wanneer een konijntje aan je hand likt, dan is dat een teken van grote genegenheid. Je bent nu officieel opgenomen in de konijnenfamilie en mag voortaan deelnemen aan de poetsrituelen.
Konijnen kunnen wel veel beter in schemer zien dan mensen kunnen. Ze zien als het schemert minder helder dan bij vol daglicht, maar nog steeds redelijk goed. Nu vraag je je misschien af of jouw konijn je helder kan zien, of alleen maar een grote, wazige vlek ziet? Een konijn ziet je niet zo scherp als je zelf ziet.
Dat wil zeggen dat jouw langoortje een topdag heeft. Zo'n sprongetjes heten 'binkies' en je kan ze terecht vreugdesprongen noemen. Jawel, konijnen springen letterlijk van vreugde een gat in de lucht! Wil je je konijn altijd zo gelukkig houden, zorg dan dat je hem genoeg uitdagingen geeft.