Houdt het voegwerk nog regelmatig vochtig. Op de dag van het voegen kunt u dit het beste om de paar uur doen. De dag erna kunt u het bouwwerk nog een keer helemaal nat maken. Dit verhoogt de kwaliteit en hardheid.
Gemiddeld doet voegmortel er 24 uur over om te drogen, maar controleer altijd de verpakking van jouw fabrikant.
De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is.
Drogen en uitharden Nu is het tijd om de voegen te laten drogen, zodat het voegmiddel kan uitharden. Let op dat hier minimaal 24 tot 48 uur voor nodig is, mits het oppervlak niet wordt blootgesteld aan water.
Niet metselen en voegen bij hevige regenval (tenzij het verse metselwerk niet beïnvloed wordt door de regenval). Bescherm vers voegwerk tegen hevige regenval. Plaats kantplanken omhoog na iedere dagproductie ter bescherming tegen spatwater. Gebruik en/of verwerk geen bevroren producten.
Het verlijmen van gevelstenen bij hoge temperaturen (meer dan 30°C) wordt afgeraden. De lijmmortel droogt te snel uit waardoor de hechting minder is tussen de bakstenen. Het gedane voegwerk dient ook de nodige nabehandeling te krijgen. Deze kan regelmatig bevochtigd worden om het te snel uitdrogen te voorkomen.
Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Wandtegels voegen
Je moet een dag (24 uur) wachten totdat de lijm achter de tegels zijn gedroogd. Daarna kun je beginnen met voegen. Het voegmiddel (in poedervorm) moet je mengen met water. Goed doorroeren, want er mogen geen klonten inzitten.
Je kan blijven metselen, voegen en doorstrijken tot een minimum temperatuur van 5 °C. We raden het af om bij temperaturen onder de 5 °C door te gaan met deze werkzaamheden, omdat temperaturen < 5 °C de verharding van de mortel ernstig kunnen vertragen.
Het minimale interval tussen betegelen en voegen is 24 uur. In vochtige ruimtes is het raadzaam tot 48 uur te wachten tot de lijm volledig is uitgehard. 2. Voorbereiding van de voeg; denk er allereerst aan altijd dezelfde verhouding tussen water en voegmortel aan te houden.
Guest. na het tegellen 24 uur wachten daarna kan je voegen en na weer 24 uur kan je douchen.
Te snel water ontrokken aan de voegmortel. Dit komt vooral voor bij heel smalle voegjes in combinatie met zuigende tegels/ondergrond. Het water in de voegmortel verdampt en wordt ook te snel opgezogen door de zuigende tegel zodat het cement dat in de voegmortel zit onvoldoende water krijgt om af te binden.
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Allereerst geven voegen stabiliteit aan bestrating. Als tweede vangen voegen afwijkingen in formaat op. Veel bestrating is niet 100% maatvast, waardoor tegels niet altijd perfect aan elkaar aansluiten. Door de toevoeging van voegen zorg je voor strakke lijnen in het geheel.
Meng azijn en water in een gelijke verhouding (50/50) door elkaar. Dit zure mengsel zal er voor zorgen dat de cementsluier verwijderd wordt. Ook dit is een goede manier om de cementsluier te verwijderen.
Tip: Gebruik bij voorkeur twee sponzen en twee sponsbakken. Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water. Ca. 60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt.
Een normale voeg, is na ongeveer 24 uur voldoende uitgehard om op te werken. Een snelwerkende voeg, is dat na ongeveer 6 uur. Een en ander hangt een beetje van de ruimte en ondergrond themperatuur af.
Waar op letten bij voegen? Voordat u met voegen begint, moet eerst de tegellijm goed zijn uitgehard. En moeten de tegels van vuil en stof worden ontdaan voor een goede hechting. Voeg de tegels hierna gelijkmatig en verwijder overtollig voegsel zo snel mogelijk.
In totaal duurt uithardingstijd van het voegen 28 dagen. Pas na 28 dagen is de voeg dus hard genoeg. Hoe lang duurt impregneren? Gemiddeld duurt dit niet langer dan een dag.
Bij een smalle of geen voeg kunnen de tegels beschadigen, of de voeg gaat makkelijk tussen de tegels uit. Daarom raden wij een minimale voeg van 2mm breedte aan bij gerectificeerde tegels. Bij tegels die niet gerectificeerd zijn, dient de voeg minimaal 2 mm te zijn op het smalste punt tussen de tegels.
Zorg over het algemeen voor een minimale voegbreedte van 6 mm en maximaal 20 mm. De voegdiepte is afhankelijk van de voegbreedte. Tot 12 mm voegbreedte een voegdiepte aanhouden van 6 mm. Daarboven is de voegdiepte de helft van de voegbreedte.
Hoe moet je voegen kitten
Voegen kitten kan pas worden gedaan wanneer de voeg heel is schoongemaakt. Dit dient vooral goed te worden gedaan wanneer de oude kit is verwijderd. Gebeurt dit niet dan kan het zijn dat door achterblijvend vuil de nieuwe kitlaag zich niet goed aan de ondergrond hecht.
Met een speciale voegcoating en applicatie kun je heel eenvoudig voegen repareren, opfrissen of herstellen. De voegcoating trekt in de voeg en laat niet meer loslaat. Zo hoeven we de voegen niet uit te slijpen en opnieuw te voegen. Een duurzame voeg is gegarandeerd en schimmels worden voorkomen.
Je kan de oude voeg even aan branden met droog voegsel op een natte voeg even laten harden en dan opnieuw voegen. Het probleem is dat je een dunne nieuwe voeg hebt die later vaak los gaat laten en dan moet je als nog opnieuw voegen.