Om je dekbed fris te houden, is het voldoende om het eens per week buiten voorzichtig uit te kloppen en een half uurtje te laten luchten (overigens niet in de volle zon). Dekbedden hoeven bij normaal gebruik en regelmatig luchten, slechts 1 keer per vijf jaar gewassen te worden.
Als vuistregel geldt dat een donzen dekbed één keer per jaar gewassen moet worden. Als jouw beddengoed vuil wordt, moet je het natuurlijk vaker wassen.
Gooi lekker een raam open en laat het dekbed even een paar uur buiten hangen. Daarmee verlaag je de luchtvochtigheid in de kamer en het vochtgehalte in het beddengoed en creëer je een mijtonvriendelijk klimaat.
Vocht en familie van de spin in je bed… Je kunt je vast voorstellen dat dit geen ideale combinatie is voor een gezonde nachtrust. Laat je dekbed daarom 1 a 2 maal per jaar professioneel wassen of stomen, en slaap weer heerlijk!
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Wilt u uw echt donzen deken wassen, doe dit dan enkel in een ruime wasmachine (minimaal 16 kg) zodat uw deken ruimte heeft om te bewegen en daardoor proper wordt. Was het donsdeken op een fijnwas programma, met een beetje vloeibaar mild wasmiddel dat enzymvrij is. Gebruik geen bleekmiddel of wasverzachter.
Met het stomen van een donzen dekbed kunt u er op rekenen dat zaken als huismijt, schimmels en bacterieen geen schijn van kans meer hebben. Stomerij.nl heeft 1725 afleverpunten door heel Nederland, waar u heel eenvoudig uw wasgoed naartoe kunt brengen.
Luchten en drogen
Door uw donzen dekbed regelmatig te luchten, blijft het droog, ruikt het fris en behoudt het zijn vulkracht. Natuurlijk moet het luchten gebeuren bij droog weer. Als u uw donzen dekbed goed lucht en opschudt, wordt de vulling weer lekker luchtig. Lucht fungeert als een klimaatbuffer in het dekbed.
Onder de lakens verdampt dat vocht niet allemaal en zo'n vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en bacteriën om te vermenigvuldigen. Een veelvoorkomende 'bedschimmel' is de Cladosporium. Deze schimmel kan astma en longontsteking veroorzaken en kan ook leiden tot schimmel- en kalknagels.
Hang je dekbed uit het raam
Het liefst bij voorkeur 's ochtends wanneer de buitenlucht nog vochtig is en de zon niet al vol op je raam schijnt. Door je beddengoed uit het raam te hangen verdwijnen vocht en geurtjes sneller uit je dekbed.
Door je bed open te leggen, kan het luchten en zal je bed langer fris blijven. En naast dat je bed hierdoor wat langer lekker ruikt en geen klamme boel wordt, is het ook fijn om de huisstofmijten zich niet in grote getalen te laten vermenigvuldigen.
Ja, uiteindelijk neemt de vulkracht van het dons af en slijt uw dekbed met de jaren. Gebruikelijk zal een goed donzen dekbed zo'n 7 tot 10 jaar mee gaan. Om slijtage zo lang mogelijk uit te stellen is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met uw dekbed, lees hier meer over bij dekbed onderhoud.
Dons geplukt van levende dieren is stukken goedkoper, omdat je een gans meerdere keren kunt gebruiken. Vier keer om te plukken en een vijfde keer om te plukken én om op te eten of te verwerken tot foie gras. Dat betekent dat het overgrote deel van het dons dat er in omloop is, van levende pluk komt.
Kijk altijd eerst wat er op de wasvoorschriften staat, maar normaal gezien kan je donsdeken wassen op 40 of 60 °C. Een synthetisch deken mag je zoveel wassen als je wil, echte dons was je beter niet vaker dan een keer per jaar. Hoe meer je het wast, het meer het dons zijn kwaliteit verliest.
Je donzen dekbed in de wasmachine wassen kan prima. Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren.
Je donzen dekbed wassen kan namelijk gewoon in de wasmachine. Het beste kun je het dekbed op 60 graden wassen. Maar kijk van tevoren wel even goed op het label. Bij sommige dekbedden mag je de wasmachine instellen op 60 graden, maar bij andere dekbedden op maximaal 40 graden.
Het is een natuurlijk materiaal dat zeer goede isolerende en vochtregulerende eigenschappen heeft. Dons is een materiaal dat weinig vocht opneemt en daardoor geen leefomgeving biedt voor de huisstofmijt. Ook zal het nooit broeierig warm worden daar er altijd een droog slaapklimaat heerst.
Ganzendons is in de regel hoogwaardiger omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons.
Een ander verschil is dat ganzendons over het algemeen duurder is dan eendendons. Dat komt omdat ganzen groter zijn dan eenden, dus hun donsclusters zijn groter en bieden meer warmte. Van gaznendons heb je ook minder nodig om dezelfde isolatie te krijgen.
Een donzen dekbed wassen
Gebruik hiervoor wel een fijnwasprogramma of een wolwasprogramma. Gebruik geen wasverzachter bij deze soort. Dit kan namelijk een laagje vormen rondom de donsveren en daardoor drogen ze niet meer goed. Gebruik verder weinig wasmiddel.
Donzen dekbed Kaprun Gevuld met 90% Europees ganzendons. Verkrijgbaar vanaf 139 euro. Donzen dekbed Aspen Gevuld met 100% Pools ganzendons. Verkrijgbaar vanaf 219 euro.
Wekelijks verschonen
We raden je aan om je dekbedovertrek, kussenslo(o)p(en) en hoeslaken iedere week te verschonen.