Na 5-10 dagen is de made volgroeid. Deze is dan 8-10 mm lang en gaat op zoek naar een wat drogere plaats aan de oppervlakte van het materiaal waarin hij zich ontwikkeld heeft om te verpoppen. Na verloop van 3 tot 8 dagen verschijnt uit deze pop een kamervlieg.
Maden vervellen 2 keer en daarna vormt het zich tot een pop. Van maden tot een vlieg kan al na 7 dagen.
De eitjes komen uit na ongeveer 1 tot 3 dagen. Het larvenstadium van de vlieg duurt circa 1 week en het daaropvolgende popstadium duurt circa 3 tot 8 dagen. Na het popstadium waarin de vlieg haar vleugels ontwikkelt kruipt het imago uit de pop. De vlieg leeft ongeveer 2 tot 3 maanden.
Maden in jouw container zijn inderdaad larven van vliegen, vaak van de huisvlieg of de bromvlieg. De vlieg legt eitjes in de groenbak, liefst op rottend voedsel. De larven die uitkomen hebben dan direct genoeg te eten. De larven vreten zich vol tot ze groot genoeg zijn en dan verpoppen ze zich tot vlieg.
Afhankelijk van de temperatuur, verpoppen de larven (maden) na zo'n 6-12 dagen; het popstadium duurt 8-13 dagen. De verpopping vindt in het algemeen plaats in de grond. De volwassen vliegen leven ongeveer 5 weken.
Verdun een beetje schoonmaakazijn met water en giet dit in de vuilnisbak om maden te doden. Strooi kiezelaarde of zout in de container. Dit kleeft aan de buitenkant van de maden waardoor ze uitdrogen en doodgaan.
Vooral uitwerpselen van mens en dier vinden ze aantrekkelijk. Hierop legt een vrouwelijke vlieg gedurende haar leven zo'n 600-2000 eitjes, die spoelvormig en 1 mm lang zijn. Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei.
Maden houden ook niet van kokend heet water met een scheut azijn of groene zeep. Lavendel bestrijdt de stank, maar ook de maden. die hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan er aan dood. Verse lavendel helpt, maar een luchtverfrisser met lavendelgeur ook.
'Maden houden niet van licht en houden van vochtige plekken. Daarom kan de container openzetten een hoop schelen. U kunt dat doen door bijvoorbeeld een stokje onder de rand van de deksel van de container te leggen.
Maden ontstaan -zoals je misschien wel weet vooral door vlees of vochtig afval in de container- dus let hier goed op. Hoe je het dan moet weggooien? Simpel: strooi er wat gips of kalk overheen, iedere keer wanneer je vlees of vochtig afval weggooit. Dit is namelijk giftig voor maden.
Dat kan zijn in holle ruimtes als een spouwmuur, onder de pannen, maar ook ruimtes in huis zoals zolders of kamers klusteren deze vliegen zich. Dit is dan vaak wel op hoger gelegen plaatsen dus bovenin een woning of flatgebouw, trappenhuizen, liftschachten enz.
Van eitje tot vlieg
Dit kan bijvoorbeeld in rottend afval, mest of bij dode dieren of mensen. Afhankelijk van het vliegsoort kan een vlieg tussen de 50 en 100 eitjes per keer leggen. De meeste eitjes komen afhankelijk van de temperaturen tussen de 1 en 3 dagen uit. Daarna verandert het eitje in een larve.
Ze komen voornamelijk voor in slaapkamers, waar ze zich verstoppen op kleine plekken, zoals schroefkoppen en stopcontacten. Eens per week komen ze 's nachts tevoorschijn voor een 'bloedmaaltijd', bij de mensen die liggen te slapen.
De larven kunnen het lichaam binnendringen via verschillende manieren, zoals de huid, de neus-keel holtes, de mond, de oren, darmen en plasbuis.
Ze steken of bijten niet, ze zijn volstrekt onschadelijk, je zou ze zelfs nuttig kunnen noemen, want ze verteren een massa organisch afval in de bodem. Ze verschijnen in maart niet vanuit het niets; ze komen uit de grond.
Giet kokend water over de maden. Maden kunnen hier niet tegen en gaan hiervan dood. U kunt wat chloor en azijn in de container gieten en de container schoonspuiten nadat dit een uur heeft ingetrokken. Dit raden wij echter niet aan, omdat chloor slecht is voor het milieu.
Maden zijn pootloos, meestal wit of geelwit en leven meestal in (semi-)vloeibare stoffen die hen tot voedsel dienen, zoals mest, organisch afval, rottend fruit of rottend vlees. Hoewel sommige vliegen levende larven baren, komen maden meestal uit een ei dat door de vlieg op het voedselsubstraat wordt gelegd.
“Als je doorspoelt, is de kans erg klein dat de bewuste dieren terugkomen, ze moeten dan een te lange weg afleggen.” Of je met doorspoelen voorgoed van alle larven afraakt is daarentegen niet zeker. “De larven worden na verloop van tijd vliegen in de septische put, en die leggen opnieuw eitjes.
Myiasis wordt veroorzaakt door de larven van verschillende soorten vliegen. De vliegen leggen eitjes in de vacht van het dier. Uit deze eitjes komen de larven, ook wel maden genoemd. De maden scheiden een substantie uit die voor afsterving van het omliggende weefsel zorgt, dit afgestorven weefsel eten de maden.
Maden zijn de larven van een vlieg of mug. Vliegen baren soms levende larven, maar het is vaker zo dat ze groeien uit een eitje dat de vlieg op rottend organisch materiaal legt. Na een vijftal vervellingen krijgt de made een donkere kleur en verpopt ze zich. Vanuit de pop groeit dan de volwassen vlieg.
De larven kunnen jeuk geven. Volwassen draadwormen kruipen onderhuids naar andere delen van uw lichaam, zoals uw darmen en soms zelfs uw ogen. Onder uw huid ziet u draadvormige figuren of bobbels.
Een huisvlieg leeft - als hij de vliegenmepper lang genoeg weet te ontwijken - 2 tot 4 weken. Een vleesvlieg haalt maximaal 5 weken. Een vlieg is binnen drie dagen nadat ze is verpopt al geslachtsrijp en zorgt tijdens haar korte leven voor 500 tot 2000 nakomelingen (eitjes).
U heeft klachten
Jeuk rond de anus of vagina, vooral 's nachts, komt meestal door de kleine (tot ongeveer 1 cm) wormpjes. De meeste andere wormen die u in Nederland kunt krijgen geven meestal geen klachten. Heel soms kunt u bijvoorbeeld buikpijn krijgen door lintwormen, spoelwormen of zweepwormen.