Sommige mensen krijgen als zij stoppen met roken bijvoorbeeld last van hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen, darmproblemen, transpiratie, beven of ze zijn sneller geïrriteerd en hebben een slechter humeur. Dit zijn ontwenningsverschijnselen, deze gaan vanzelf over als uw lichaam went aan het niet-roken.
Na 2 wekenJe lichaam wordt beter
Je lichaam repareert zichzelf en je hoeft steeds minder moeite te doen om van het roken af te blijven. Je voelt je energieker en je huid gaat er mooier uitzien. En dat niet alleen! Kom er op ikstopnu.nl achter waarom je er frisser en gezonder uitziet als je stopt met roken.
Als u stopt met roken, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn: een slecht humeur, een onrustig gevoel, u hebt zin in roken, u bent prikkelbaar. Niet iedereen die stopt, mist het roken.
Afkickverschijnselen zoals jeuk zijn de eerste periode na het stoppen het ergst. Andere afkickverschijnselen zijn bijvoorbeeld trillen, pijn, koorts en misselijkheid. Ze verschillen per persoon. Hoe lang ze ook duren: bij ons krijg je de juiste ondersteuning om ze aan te kunnen en om jouw verslaving te overwinnen.
Bij meteen stoppen krijg je waarschijnlijk last van onthoudingsverschijnselen zoals: prikkelbaarheid, rusteloosheid, concentratieproblemen en slapeloosheid.
Je kunt een beetje grieperig worden. Dit komt omdat roken elk systeem in je lichaam beïnvloedt. Wanneer je stopt met roken, moet het lichaam zich aanpassen aan de afwezigheid van nicotine. En dat is een van de gevaarlijkste momenten voor terugval.
Stoppen met roken: eerste dagen
Zo'n twee tot drie dagen na het roken van je laatste sigaret heb je de meeste last van afkickverschijnselen. Dit zijn kortom de ergste dagen na het stoppen met roken. Zet je door, dan zijn de lichamelijke afkickverschijnselen na drie tot vijf weken al sterk verminderd of zelfs verdwenen.
Verkoudheidsverschijnselen zoals keelpijn horen er vaak bij als je stopt met roken. Je hebt een goede kans dat dit ontwenningsverschijnselen zijn.
Ontwenningsverschijnselen (afkickverschijnselen) roken. Je kunt afkickverschijnselen krijgen als je stopt met roken. Wij noemen dat ontwenningsverschijnselen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een onrustig gevoel en hoofdpijn.
Het goede nieuws is dat je lichaam zich snel kan herstellen. Wanneer je stopt met roken verbeter je je botdichtheid en kunnen je spieren en botten sneller herstellen. Dat betekent dat ook de vaatvernauwing en de verstoorde doorbloeding van weefsels al snel flink verbeteren.
De stress als gevolg van het stoppen met roken kan vermoeidheid veroorzaken, en daardoor kun je hervallen.
Vermoeidheid door stoppen
Wanneer je stopt met roken kan dit er tijdelijk ook toe leiden dat je minder goed slaapt. Wanneer je stopt kun je namelijk last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Die kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je 's nachts wakker wordt, omdat je behoefte hebt aan een sigaret.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Na 1 week gestopt met roken: De longen zijn al veel beter in staat om zuurstof op te nemen. U krijgt veel meer lucht. Omdat uw lichaam hier niet aan gewend is, kan dit leiden tot tintelingen en duizeligheid. Na 1 maand gestopt met roken: Uw bloedsomloop is beter en u kunt meer bewegen en voelt zich vitaler.
Voordelen op korte termijn: Na 20 minuten daalt je bloeddruk en je hartslag. Na 1 uur verdwijnt de giftige koolmonoxide uit je lichaam. Na 24 uur beginnen de longen zicht te reinigen.
“Cold turkey” houdt in dat u in één keer stopt, zonder geleidelijk af te bouwen. Gemotiveerd zijn is dus van groot belang bij deze stopmethode. Als u “cold turkey” stopt, is de kans groot dat u last krijgt van ontwenningsverschijnselen, omdat uw lichaam ineens geen nicotine meer binnenkrijgt.
Betere conditie
Door roken krijg je minder zuurstof in je bloed en ben je dus sneller moe. Als je stopt met roken, verbetert je conditie bijna meteen. Binnen 3 dagen merk je al dat je beter kunt ademen en dat je meer energie hebt. Als je de trap op rent, raak je minder snel buiten adem.
Dag 3 & 4. Op de 3e en 4e dagen na het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen het zwaarst. Dit zijn zonder twijfel de ergste dagen van het stoppen met roken. Je bent chagrijniger, sneller geïrriteerd en slaapt 's nachts minder goed.
Af en toe een sigaret roken kost je vijf jaar van je leven
Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet dagelijks, maar wel regelmatig op feestjes roken, gemiddeld vijf jaar eerder doodgaan dan niet-rokers. Gelegenheidsroken kost dus levensjaren. Ook al rook je weinig: het blijft zeer slecht voor je gezondheid.
Een belangrijke factor die van iemand een dagelijkse roker maakt, is de verslavende stof nicotine die van nature in tabak aanwezig is. Nicotine maakt in de hersenen een grote hoeveelheid dopamine vrij, waardoor de roker in een gelukkige roes komt.
Stoppen zorgt voor een grote schoonmaak
Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
Roken is wat dat betreft slechter voor de gezondheid dan alcohol drinken. Roken veroorzaakt bijna tien procent van al het gezondheidsverlies onder Nederlanders. Mensen die roken zijn dus veel meer jaren in hun leven ziek. Alcohol veroorzaakt iets minder vaak problemen bij Nederlanders.
De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen. Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen.