vennootschap onder firma (vof) commanditaire vennootschap (cv) besloten vennootschap (bv) stichting of vereniging.
U hebt de keuze uit de volgende ondernemingsvormen: Besloten Vennootschap, Eenmanszaak, Vennootschap Onder Firma, Naamloze Vennootschap, Commanditaire Vennootschap, Maatschap, Stichting, Vereniging en Coöperatie.
Meest gestelde vragen over rechtsvormen:
De 9 meest voorkomende rechtsvormen zijn: eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, commanditaire vennootschap, naamloze vennootschap, vereniging, stichting en coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij.
Eenmanszaak. Besloten vennootschap (bv). Naamloze vennootschap (nv). Vennootschap onder firma (vof).
Je kunt als zzp'er kiezen uit de onderstaande rechtsvormen: • Eenmanszaak; • Maatschap; • Vennootschap onder firma (vof); • Commanditaire vennootschap (cv); • Stichting; • Vereniging; • Besloten vennootschap (bv).
De volgende rechtsvormen komen het meest voor: eenmanszaak. maatschap. vennootschap onder firma (vof)
Freelancer en zzp'er
Zzp'er (zelfstandige zonder personeel) en freelancer zijn geen rechtsvormen. Ook als zzp'er of freelancer moet u een rechtsvorm kiezen. Bijvoorbeeld een eenmanszaak.
De eenmanszaak, de naam zegt het al, en de bv kun je beide in je eentje oprichten. De vof richt je samen op met vennoten en een maatschap richt je op met 'maten' die hetzelfde beroep uitoefenen. Dus wil je in je eentje een bedrijf starten, dan wordt het een eenmanszaak of een bv.
Wat is het verschil tussen de vof en bv? Een vennootschap onder firma (vof) is een samenwerkingsverband tussen vennoten. Bij een vof zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk. Bij een bv zijn de vennoten, mits er geen sprake is van wanbeleid, niet hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de bv.
Eenmanszaak of zzp: ze zijn niet hetzelfde. Een eenmanszaak is een rechtsvorm, zzp of freelance is dat niet. Je bent zzp'er of freelancer als je als eenpitter voor verschillende opdrachtgevers werkt zonder dat je in loondienst bent. Als zzp'er en freelancer moet je je inschrijven bij de KVK.
De eenmanszaak is een bedrijfsvorm, maar heeft geen rechtspersoonlijkheid. Er kan altijd maar één persoon de eigenaar zijn van de eenmanszaak.
Bij een maatschap is iedere maat in gelijke delen privé aansprakelijk voor de schulden van de maatschap. Bij een VoF zit dat anders. De vennoten zijn ieder hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de VoF. Dit betekent dat je ook aansprakelijk kan zijn voor alle schulden die zijn gemaakt door de VoF.
Pas bij een winst van meer dan 130.000 euro is de bv voor de belasting aantrekkelijker is. Dit is een belangrijke reden voor veel startende ondernemers om een eenmanszaak te kiezen. Bij een eenmanszaak is je omzet min inkopen en kosten je winst. Over je winst betaal je aan het einde van het jaar je inkomstenbelasting.
Eigenlijk zijn er wat betreft de aandelen vooral verschillen tussen de BV en NV. De enige overeenkomst is dat de BV en NV allebei werken met aandelen. Bij allebei is het kapitaal dus verdeeld over de aandeelhouders. Bij een NV zijn de aandelen vrij overdraagbaar, dit is niet het geval bij een BV.
Van een vennootschap onder firma (vof) is sprake als u samen met anderen (de firmanten of vennoten) een onderneming begint.
Bij de VOF is het risico groter als het mis gaat in de vennootschap. Al helemaal omdat je zowel persoonlijk aansprakelijk als hoofdelijk aansprakelijk bent voor schulden die door je mede-vennoten zijn aangegaan. Het is dus verstandig om voorzichtig te zijn met grote investeringen.
Een VOF is een samenwerking tussen minimaal twee personen. Eén van de vennoten kan uittreden en de ander kan de onderneming voortzetten. Maar met één vennoot is er geen sprake van een VOF.
Over het algemeen geldt: voor bedrijven met een lage winst is een eenmanszaak of VOF voordeliger. Dit heeft te maken met fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Naarmate de omzet hoger wordt kan een BV fiscaal aantrekkelijker worden.
Wat zijn de voordelen van het oprichten van een VOF? Een VOF is een eenvoudige rechtsvorm en makkelijk zelf op te richten. Je hoeft niet langs de notaris, wat al een hoop kosten scheelt. Daarnaast kunnen de vennoten zelf een contract opstellen, wat veel vrijheid geeft.
Je hebt als zzp'er vaak een onregelmatig inkomen. Daarnaast heb je het risico dat een klant wegvalt of je opeens minder werk krijgt. Daarom is een buffer belangrijk! Als zzp'er ben je veel en vaak alleen.
Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting en heeft u een eenmanszaak of werkt u in een vof of maatschap? Dan betaalt u inkomstenbelasting volgens een progressief belastingstelsel: 37,07% tot €69.399 en voor elke euro die u meer verdient, betaalt u vervolgens 49,50% belasting (2022).
Het belangrijkste verschil tussen de zelfstandig ondernemer (eenmanszaak) en de zzp'er is dat een zelfstandig ondernemer die werkt in een eenmanszaak officieel als rechtsvorm gezien wordt. Een ander belangrijk verschil tussen een zelfstandig ondernemer en een zzp'er is de manier waarop ze werken.
Zzp'er en freelancer betekenen hetzelfde: je bent zelfstandige zonder personeel. Je werkt voor verschillende opdrachtgevers. Je bent bij die opdrachtgevers niet in dienst, want als zzp'er of freelancer ben je zelfstandig ondernemer.