Het is belangrijk dat je een zwembad nooit vult met grondwater. Dat bevat immers meestal teveel ijzer en veroorzaakt bruine verkleuring van het water.
Zwembad vullen, waar moet je op letten. Zwembadvullen met grondwater, water uit een regenton of water uit een sloot? Helaas adviseren wij dit niet te doen. In dit soort water zitten namelijk allerlei stoffen in het water zoals bijvoorbeeld ijzer.
Het regenwater kan de pH-waarde namelijk flink verstoren. Je kunt hiervoor gewoon pH strips gebruiken of de elektrische pH- en chloormeter.
Regenwater heeft een pH-waarde rond de 5,0. Dus afhankelijk van hoeveel regen je krijgt, kan de pH van het zwembad sterk schommelen bij een heftige regenbui. Elke keer dat er grote schommelingen in de pH-waarden zijn, veroorzaakt dit ongemak voor de ogen.
Wat kost een zwembad vullen? Een kuub water (1.000 liter of 1 m3) kost gemiddeld zo'n 1 euro. Bij een zwembad waar 10.000 liter in gaat, kost het vullen van een zwembad dus rond de 10 euro per keer. Om het zwembad te verwarmen, zal de warmtepomp constant aan moeten staan.
Bij voorkeur vul je het zwembad met regenwater of met leidingwater. Het is belangrijk dat je een zwembad nooit vult met grondwater.
Voor bepaalde zaken kan je geen beroep doen op de brandweer. Zoals het verdelgen van bijen of hommels, wegnemen van kauwennesten, vullen van zwembaden, vullen van regenputten, bestrijden van processierupsen, …
Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen.
Ververs het water één keer per jaar
Dit komt doordat u het zwembad afbreekt wanneer de temperatuur zakt dus wanneer u het zwembad in het voorjaar weer opbouwt, zal er nieuw water in moeten. De vuistregel van het één keer paar jaar verversen van water geldt alleen wanneer u het zwembad van het juiste onderhoud voorziet.
De carbonaten beschermen de pH waarde in het zwembad door grote schommelingen op te vangen. Zo kan de pH waarde ineens sterk dalen door weersinvloeden of het gebruik van teveel chemicaliën. Het is belangrijk om de alkaliniteit regelmatig te meten met een tester.
Onweer zorgt voor een chemische reactie
Deze ozon reageert met chloor in het zwembadwater. Die reactie zorgt ervoor, dat al het chloor razendsnel verdampt en verdwijnt uit het water. Wanneer het zwembadwater niet voldoende (vrije) chloor bevat, heeft alg vrij spel en verandert jouw zwembad in een groene zee.
Een zomerzeil leg je over je zwembad. Hiermee blijft je zwembadwater schoner, isoleert het zwembadwater beter en blijft het chloor in je zwembadwater beter beschermd. Het zwembadwater koelt hierdoor minder snel af, én je bespaart op je chloorverbruik.
Na toevoeging van chloorshock mag je niet onmiddellijk zwemmen, en moet je 4 uur wachten vooraleer het chloorniveau te opnieuw te controleren. Indien het chloorgehalte constant te laag is, moet er meer gefiltreerd worden (tabletten lossen te traag op) , of er dienen sneller tabletten in de skimmers te worden gelegd.
Agrarisch grondwater heeft een pH tussen 5,5 en 6,5; de EC-waarde ligt rond de 300.
Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater. Daarom is ook elke vaste of tijdelijke verbinding tussen regenwater en het leidingnet voor kraantjeswater, bijvoorbeeld een kantelkraantje tussen de twee stelsels, verboden.
Het zwembad vullen
Eens je zwembad is opgezet kan het gevuld worden met water. Hiervoor kun je kiezen tussen regenwater, grondwater of leidingwater. Ijzerhoudend grondwater probeer je best te vermijden. Een betere optie is regenwater of leidingwater.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen.
Een zakje poeder wat je in het zwembadwater kunt gooien en waarmee je het zwembadwater van een zwembad zonder pomp tot 2 weken goed kunt houden. Eenmaal toegevoegd aan het water kan er meteen in gezwommen worden. Ideaal dus. Schaf hier jouw zwembad onderhoud aan voor kleine zwembaden zonder pomp!
Chloor: met speciale chloortabletten of een chloordrijver worden bacteriën gedood en blijft het water langer schoon. Dit kan alleen in combinatie met een pomp, aangezien het door het water verspreid moet worden. Houd de juiste dosering in de gaten, want teveel chloor is niet goed. Zowel voor u als voor het milieu.
Teveel chloor in het zwembad is schadelijk voor je gezondheid. Het kan namelijk leiden tot huidproblemen, zoals bultjes, jeuk, uitslag of schilfertjes. Ook kan het leiden tot ademhalingsproblemen, zoals hoesten of benauwdheid. Ook oogproblemen, zoals rode prikkende ogen of opgezwollen oogleden zijn mogelijke gevolgen.
Het is aan te raden om niet direct te zwemmen na een chloorshock behandeling. Dit omdat het kan zijn dat het chloor her en der nog te geconcentreerd is. Laat het eerst zo'n 6 uur verdelen en test het water voor er in te springen. Het is dan ook aan te raden om een shockbehandeling in de avond te doen.
Door geleidelijk chloortabletten aan het water toe te voegen met een chloordrijver of een skimmer, zorg je ervoor dat deze waarde stabiel blijft. Na ongeveer vijf dagen is het weer tijd om het chloortablet in het water te doen.
Vul je zwembad nooit tot de rand. De meeste zwembaden zijn hier niet voor gemaakt. Daarnaast overstroomt het zwembad direct wanneer iemand het water in gaat. Zorg daarom dat je het zwembad voor 80 tot 90% vult.
Dat doe je door het water gedeeltelijk uit het zwembad te pompen. Doe dit tot onder de skimmers en hoogste inspuiter. In het voorjaar kun je er dan voor kiezen om dit water aan te vullen met vers water. Je kunt echter ook het hele zwembad leegpompen en vullen met vers water.
De wettelijke opdrachten van de brandweer, zoals het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig, zijn in principe gratis.