Maar het belangrijkste kenmerk van een toxische relatie is dat je steeds minder energie krijgt en er allerlei zaken gebeuren die je niet wil. Ook is er vaak sprake van bezitterigheid, jaloezie en controledrang, en/of een partner wordt financieel uitgekleed.
In een giftige relatie is kritiek en spanning constant aanwezig. Het voelt alsof je op eieren moet lopen om veilig te zijn voor kritiek. Vaak is een kritische aanhouding aangeleerd gedrag, vertelt psychotherapeut Bonnie Ray Kennan. Misschien is je partner opgevoed in een kritisch milieu.
Toxic mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin, volgens psycholoog Roel Blok. Het kunnen narcisten zijn, schrijft hij. Een relatie kan toxic zijn door een interactie tussen mensen, spanningen en ruzies, en iémand is toxic wanneer diegene manipuleert en ravage om zich heen veroorzaakt.
Herkennen van toxische mensen
Ze slurpen je energiegehalte leeg met negatief gedrag, bijvoorbeeld door te zeuren of constant kritiek te leveren. Ze hebben de sterke behoefte om macht te hebben over anderen. Toxische mensen zijn verliefd op mensen met een laag zelfbeeld, want deze groep kunnen ze makkelijk manipuleren.
Als je besluit een giftige relatie te beëindigen, is het vaak het beste om helemaal geen contact meer te hebben met je ex, indien mogelijk. De relatie voelde waarschijnlijk in meer of mindere mate dramatisch. Het contact verbreken kan ervoor zorgen dat je de dingen weer helder en realistisch ziet.
Dit ging van extreem controlerend gedrag, schoonouders die te veel invloed hebben tot complete afhankelijkheid van de ander. “Rode vlaggen wijzen erop dat je iets niet oké vindt, of iets niet oké is, in een relatie”, zegt psychotherapeut Katrien Koolen met een eigen podcast Over ons.
Als je jouw gevoelens communiceert naar jouw partner en je iedere keer wordt afgewezen, genegeerd of zelfs belachelijk wordt gemaakt, bevind je je niet in een gezonde relatie. Als je om iemand geeft, geef je om hun gevoelens, luister je en respecteer je hun grenzen.
Giftige mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin. Dat kunnen mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn, stoornissen als Narcisme of Psychopathie(DSM,2013). Mensen met deze stoornissen manipuleren vaak om verschillende redenen, maar iemand hoeft niet perse een stoornis te hebben.
Veel mensen blijven in deze relatie uit de hoop dat hun partner zal veranderen. Dit is vaak ijdele hoop, aangezien veel toxische partners niet zullen en of willen veranderen. Als je echter de tekenen van toxiciteit in je relatie kunt herkennen, ben je al een stap verder.
Geef je grenzen aan
Belangrijk is, dat je de leiding neemt in een situatie, zónder er al te veel emoties in mee te nemen. Geef bij toxic people vooral aan wat je wél wilt en laat dingen die eerder zijn gebeurd achterwege. Dus bijvoorbeeld: 'Ik vind het fijn als we deze keer bij mij in de stad afspreken.
“Een ongezonde vriendschap herken je wanneer je van hem of haar niet met andere mensen om mag gaan. Maar ook wanneer ze je beledigen of je emoties en belangrijke gesprekken wegwuiven. Heb je het idee dat je niet over je problemen kan praten met ze, maar dat je wel altijd naar hun problemen luistert?
Toxisch gedrag wordt gekenmerkt door het negatieve effect dat het heeft op je mentale – en soms fysieke – gezondheid. Het toxische gedrag van een persoon kan je zo uitputten dat je er ongelukkig van wordt.
Kort gezegd wordt een vriendschap toxisch als hij eerder een slechte dan een goede invloed op je heeft. Bijvoorbeeld omdat je vriend(in) de volledige conversatie domineert, kritiek heeft op alles wat je doet of omdat hij/zij van alles een competitie maakt.
Het lastige aan toxic relaties is dat je er vaak langer in blijft hangen dan je zou willen. Ondanks dat je weet dat er iets niet goed zit, blijf je toch bij je partner. Bijvoorbeeld omdat je je vasthoudt aan de momenten waarop je je geliefd voelt of omdat je simpelweg bang bent om alleen te zijn.
Narcisme in een (romantische) relatie
Een narcistische partner manifesteert zich naar buiten toe als de perfecte partner, maar hebben ondertussen geen oog voor het welzijn van hun partner of de omgeving. De enige aan wie iemand met de narcistische stoornis denkt, is aan zichzelf.
Je wordt meer en meer opgeslokt door het drama van je relatie. Je omgeving kan en wil niet langer hulpeloos toekijken. Eerst nemen ze afstand en in het ergste geval daarna afscheid. Je raakt geïsoleerd, je vereenzaamd, wordt steeds ongelukkiger en gaat twijfelen aan je eigen geestelijke gezondheid.
Je haalt het slechtste in elkaar naar boven
Bij een slechte relatie gebeurt het tegenovergestelde. De ander triggert jou continu om dingen te doen waar je later spijt van krijgt en tijdens ruzies worden de lelijkste dingen naar elkaar geroepen.
Hoe kun je een gaslighter herkennen
Iemand die aan het gaslighten is vertelt leugens: je weet dat diegene liegt, maar toch ga je naar verloop van tijd twijfelen aan jezelf. Ze ontkennen dat ze iets hebben gezegd: je weet zeker dat diegene heeft gezegd dat jij dom bent bijvoorbeeld.
Wat is een toxische ouder? Een toxische opvoeding wordt gekenmerkt doordat je emotionele, fysieke, mentale behoeftes worden niet vervult. Dit kan trauma als gevolg hebben. Vaak denken we dat trauma iets heel groots moet zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.
Egoïsten kunnen bijvoorbeeld slecht tegen kritiek, luisteren niet goed naar anderen, tonen niet hun zwakte, denken dat ze alles verdienen, nemen weinig risico en uiten kritiek op anderen (zodat ze er zelf beter uitzien).
Wanneer is er sprake van een verslaving? Het blijven vasthouden aan een relatie die eigenlijk slecht voor je is kan als teken gezien worden. Je blijft verlangen naar die andere persoon, tot aan het obsessieve af. Een dergelijke relatie hoeft niet altijd met (fysiek) geweld gepaard te gaan.
Je voelt je compleet
In een gezonde relatie waarbij het draait om echte liefde, voelen partners geen behoefte om delen van zichzelf op te geven. Echte liefde laat toe dat twee mensen gewoon zichzelf kunnen zijn, waardoor je je als een compleet individu voelt, zélfs zonder elkaar.