Het is aan te raden een teef pas vanaf de leeftijd van 2 jaar te laten dekken voor een eerste nestje i.v.m de volgroeiing van het moederdier.
Teefjes mogen vanaf 18 maanden leeftijd hun eerste nestje krijgen. Een teefje mag maximaal één nestje per 12 maanden krijgen. Een teefje mag maximaal 5 nestjes krijgen in totaal. Teefjes worden gemiddeld 2x per jaar loops.
Een teef wordt 1 à 2 keer per jaar loops, de eerste keer zal plaatsvinden tussen de 8-12 maanden (kan afhankelijk van het ras verder uiteenlopen). Vanaf de derde keer is het verantwoord om te gaan voor een nestje, de hond dient op zijn minst volwassen te zijn, ofwel 1,5 jaar (het liefst >2 jaar).
Als uw hond een nestje heeft gekregen, moet u ervoor zorgen dat de pups voor ze 7 weken oud zijn gechipt worden en een EU-dierenpaspoort krijgen. Het chippen kan gebeuren door een dierenarts of een beroepsmatige chipper, bijvoorbeeld een chipper van de Raad van Beheer.
Als u honden of katten fokt, houdt u zich aan de regels hierboven. En aan deze extra regels: Een hond mag binnen 12 maanden maximaal 1 nest krijgen. Een kat mag binnen 12 maanden maximaal 2 nesten krijgen.
Voor honden is dat 1 nestje per 12 maanden. Katten mogen per 12 maanden 2 nestjes werpen en maximaal 3 in een periode van 24 maanden.
Twee honden kosten 2x zoveel als één hond. Twee honden versterken elkaar, ook in slechte gewoontes. Als je honden elkaar niet (meer) mogen, moet je daar oplossingen voor vinden. Je hond heeft jou minder nodig, dus de relatie tussen jou en je hond kan minder sterk worden.
Voorbereiding: Zorg dat er een werpkist klaar staat voor uw hond in een rustige, warme omgeving. Leg handdoeken, betadine, keukenweegschaal, een schaar, een emmer en navelklemmen klaar. Zorg dat u op voorhand wat puppymelk in huis heeft en een spuitje of fles met speen voor het geval de pups niet goed willen drinken.
Pups moeten bij hun nestgenoten blijven totdat ze 8 weken zijn. Nestjes moeten regelmatig contact met mensen hebben vanaf 3 weken leeftijd. Pups moeten op 8 weken, als ze bij hun nestgenoten weggaan, meteen in een normale huissituatie geplaatst worden, en niet nog een tijd bij de fokker in de kennel blijven.
De werpkist heeft doodligstangen. Dit voorkomt dat de pups stikken of geplet worden door mama Yara. Deze worden na een week of 2 verwijderd en vervangen door een klein puppytoilet.
Middelgrote rassen zijn algemeen gezien geen puppy meer als ze een jaar oud zijn, terwijl grote honden tot wel 24 maanden kunnen blijven ontwikkelingen. Dat zijn echter uitzonderingen: de meeste grote honden worden volwassen als ze 12 tot 18 maanden oud zijn.
Hoeveel nestjes mag een hond krijgen? Moederdieren mogen niet te vaak in een korte periode drachtig zijn. Een hond mag in een periode van 12 maanden maximaal 1 nest krijgen.
In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een pup het nest na 7 weken mag verlaten. Dit is echter een absoluut minimum. De meeste fokkers houden 8 weken of langer aan. Sommige fokkers kiezen er zelfs bewust voor om 10-12 weken te wachten.
Reuen zijn volgens velen emotioneel minder complex in hun gedrag. Teven blijven langer hangen in hun emoties en zouden dat dan steeds weer afreageren op de andere hond in huis. Wanneer je van plan bent meerdere honden te nemen, zou dit iets kunnen zijn om rekening mee te houden.
Metoestrus (of post-oestrus): De teef staat nu geen dekking meer toe. Dit is de periode dat de teef drachtig is als zij gedekt is. Als ze niet gedekt is, is de teef schijndrachtig (schijnzwanger). Het lichaam keert dan in deze periode langzaam weer terug naar de rusttoestand.
Kies bij voorkeur voor een reu met een teefje. Reuen en teven kunnen haast altijd goed samen. De dames zijn vrijwel altijd de baas over reuen, al zijn er uitzonderingen. Dat geldt trouwens voor alles wat we hier schrijven: het gaat niet om vaste wetmatigheden die altijd waar zijn, maar om de grootste gemene deler.
In de werpkist
Op de bodem van de werpkist leg je best iets dat niet te hard schuift. Ideaal is golfkarton. Hier hebben de pups grip op en het is niet giftig. Neem je kranten, dan kan je er best een goed wasbaar deken overleggen.
Pasgeboren puppy's
De pups moeten meteen na de geboorte gaan drinken, ze zijn dan nog niet eens droog. Door het drinken worden weer weeën opgewekt en zal de geboorte verder gaan. De meeste pups kunnen de tepels goed vinden, maar soms hebben ze wat hulp nodig.
Vanaf 3 tot 4 weken na de geboorte kunnen de pups bijgevoerd worden met puppyvoer, liefst met blikvoeding. Dit is zacht en daarom gemakkelijk te eten. Pups moeten 5 tot 6 keer per dag gevoerd worden. Op een leeftijd van 6 tot 8 weken zijn de meeste pups aan het vaste voer gewend.
De bevalling van je hond verloopt waarschijnlijk soepel, maar het is goed om hulp bij de hand te hebben om haar kalm te houden en voor het geval er complicaties optreden.
Tijdens het eerste nestje van de teef kan dit 36 uur duren, latere nesten zal dit ongeveer 6-12 uur duren. Uitdrijvingsfase; deze fase start bij het breken van de waterblaas.
Neem contact op met de dierenarts als je vragen hebt over het gewicht van je hond tijdens de zwangerschap. Het is het beste om een drachtige hond vaak kleine porties te voeren, vooral in de latere fasen van de zwangerschap. Met een buik vol puppy's blijft er niet veel ruimte over voor eten.
Hij legt bijvoorbeeld zijn oren plat, houdt zijn staart tussen zijn benen en buigt zijn hoofd naar beneden. Deze lichaamstaal kan gezien worden als een manier voor de hond om sorry te zeggen. Onderzoek heeft aangetoond dat honden in staat zijn om emoties zoals spijt te ervaren.
Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is. Voorbeelden van rassen die zich sterk aan één persoon hechten zijn: Basenji. Greyhound.
Het duurt enige tijd voordat een hond gewend is aan zijn nieuwe omgeving. In ons onderzoek hebben we onze respondenten gevraagd naar welk gedrag de hond vertoonde in de eerste periode, of dit verbeterd is en wat hierbij geholpen heeft. Gemiddeld geeft men aan dat het wennen aan de nieuwe omgeving 2 tot 6 maanden duurt.