De pijn zit helemaal onder in je buik, in je schaambeen. Dit is het voorste deel van je bekken. Je kunt de pijn ook in je rug, billen of benen voelen. De pijn wordt erger als je beweegt.
Een te gespannen bekkenbodemspier wordt ook wel een overactieve bekkenbodem genoemd. Dit kan leiden tot allerlei klachten. Een overactieve bekkenbodem geeft bijvoorbeeld klachten als: pijn in de (onder)buik, (onder)rug en rond de geslachtsorganen.
Bij bekkenpijn ervaart u pijn in de onderrug, stuitje, bovenbeen, liezen en/of het schaambeen. De pijn kan variëren van licht tot hevig. Bij plotselinge bewegingen of als u na een periode van inactiviteit weer gaat bewegen kan de pijn verergeren.
Bij een te zwakke bekkenbodem zijn de spieren in dat gebied te slap. Daarnaast kunnen de blaas en urinebuis niet goed samenwerken, waardoor u ongewild urine kan verliezen (urine-incontinentie). Soms is het moeilijk goed uit te plassen of is er sprake van vaak of snel aandrang hebben om te plassen.
Als de spier overactief is, is aanraking vaak pijnlijk. De ingang van de vagina kan vernauwd zijn. Een overactieve bekkenbodem kan tot chronische pijn leiden onder in de buik, in de rug en in het kruis.
Dit gaat meestal vanzelf weer over. leeftijd; Op oudere leeftijd worden de bekkenbodemspieren, net als alle andere spieren, vaak zwakker. Dit komt deels doordat veel vrouwen de spieren minder intensief gebruiken en deels doordat de vrouwelijke hormonen na de overgang afnemen.
Als uw hele lichaam gespannen is, lukt ontspannen van de bekkenbodem niet. Zorg dus voor rustmomenten op de dag en controleer of uw ademhaling tot in de bekkenbodem komt. Sta altijd op de volle voet en trek uw buik niet in. Tijdens inspanning, zoals tillen, mag u uw buik wel intrekken.
Bij bekkentherapie krijg je bekkeninstabiliteit oefeningen om het bekken te trainen en soepel te houden. Door de spieren te trainen kunnen deze deels de stabiliteit weer oppakken. De bekkentherapeut kan ook een massage geven om je rug en het bekken te laten ontspannen. Dit zorgt ervoor dat de pijn verlicht wordt.
Wanneer je last hebt van bekkenpijn kun je een bekkenfysiotherapeut raadplegen, maar je kunt zelf veel doen om de klachten van bekkenpijn te verminderen. Als je 's avonds last hebt van een vermoeide onderrug, dan kan een warme douche, een massage of een rode lamp verlichting geven.
Ga ontspannen en met gestrekte benen op je rug liggen en leg, indien nodig, een kussen onder je hoofd en eventueel onder je knieën. Leg een hand op je onderbuik, zodat je de buikademhaling voelt. Probeer tijdens het uitademen je bekkenbodemspieren één seconde aan te spannen.
Buig je knieën en zet je voeten een beetje uit elkaar, parallel met je heupen. Kantel je bekken een beetje naar achter en span je bilspieren en onderrug op. Duw je strak gespannen billen omhoog, zodat je dijen en buik een rechte lijn vormen. Hou deze positie een paar seconden vast.
Vaginaal palpatie onderzoek
Het onderzoek vindt plaats in half-zit (tussen liggen en zitten in). In deze houding kunt u, wanneer u dat wilt, met een spiegel meekijken. Eerst kijkt de bekkenfysiotherapeut alleen naar de bekkenbodem en zal vragen deze aan te spannen en daarna weer te ontspannen.
U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.
Zwaar lichamelijk werk (zoals tillen, sjouwen, lang staan), overgewicht en veel hoesten of persen kan de bekkenbodemspieren verslappen. Wanneer je zwaar lichamelijk werk doet of overgewicht hebt, is de druk op de bekkenbodem hoger.
Dat duurt meestal enige maanden, in uitzonderingsgevallen meer dan een halfjaar. Ook de ernstiger klachten over bekkeninstabiliteit verdwijnen bij de overgrote meerderheid van de vrouwen uiteindelijk wel. Dit duurt vaak lang: gemiddeld een halfjaar, soms langer.
Je mag met je benen over elkaar zitten, fietsen en zwemmen. Je mag op je rug of op je zij slapen. Je mag liggen met een kussentje tussen je benen, maar het mag ook zonder. Het is wel verstandig situaties te vermijden waarbij de kans op vallen of uitglijden groot is en vermijd zwaar belastende activiteiten.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Bekkeninstabiliteit wordt ook wel symfysiolyse of bekkenpijn genoemd. Deze aandoening wordt veroorzaakt door verzwakking van de banden en de kraakbeenverbindingen in de zone van het bekken. Daardoor gaan de diverse onderdelen van het bekken ten opzichte van elkaar verschuiven.
Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje. Ook bij Bodystyling besteden we er extra aandacht aan. Neem een goede lichaamshouding aan: zit en sta recht.
Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten.
Als u op een harde stoel zit, voelt u in iedere bil een botje. Dit zijn de zitbeenknobbels. Hiertussen zit de bekkenbodemspier. Aan de voorkant zit deze vast aan het schaambeen en aan de achterkant aan het stuitje.
De oefening
Het voelt alsof je ze in je buik omhoog trekt. Als dit niet lukt of je voelt het niet, dan kan het helpen door een vinger in je vagina te doen en te doen alsof je je plas of een windje ophoudt. Als je de bekkenbodemspieren gebruikt dan voel je dat je vinger wat strakker komt te zitten. Dan zit je dus goed.
Hef een knie tot 90 graden in de heup en blijf staan op een been. Probeer je evenwicht te behouden gedurende 5 seconden. Als dit veel moeite kost en/of herkenbare pijn geeft is de test positief.