Het best kun je betalen met je contactloze creditcard. Je hoeft dan geen losse kaartjes of OV-kaart te kopen en betaalt nooit meer te veel. Dit Pay as you Go systeem werkt heel simpel. Je houdt je creditcard tegen de poortjes van de bus, tram, metro of taxi en je rit wordt automatisch afgeschreven van je rekening.
Openbaar vervoer in Londen
In Londen kun je niet met cash kunt betalen op een stadsbus. Je kunt contactloos betalen met je betaalkaart of reizen met Visitor Oyster Card of Visitor Travelcards. Kies je voor de Oyster card zorg dan dat er genoeg krediet op staat, net zoals je gewend bent in Nederland met ke OV-chipkaart.
De Oyster Card werkt op hetzelfde principe als de OV-chipkaart in Nederland. Je hebt een kaart waar je een tegoed op hebt staan. Als je reist met het openbaar vervoer in Londen, check je in en uit. De computer berekent dan het voordeligste tarief en haalt dit bedrag van het tegoed af.
Over het algemeen raden we aan bij een bezoekje van 1-2 dagen £15-20 op de kaart te zetten, voor 3-4 dagen £25-30 en ongeveer £50 voor een volledige week. Als je meerdere ritjes per dag maakt, dan kom je op een gegeven moment aan de dagelijkse limiet ('Daily Cap') en dan zijn alle ritten daarna op die dag gratis.
De Oyster Card koop je bij een van de 4.000 verkooppunten. Dat kan bij metrostations, boekhandels en supermarkten bijvoorbeeld voor eenmalig £ 5,-. Vervolgens zet je er een tegoed op, zodat je in- en uitcheckt bij de metro, bus, tram, DLR – Docklands Lights Railway – en de Thames Clippers, de river bus.
Een Oyster Card kost £5 en kan in België besteld worden. De kaart is ook te koop op de Eurostar en op luchthavens en (metro)stations in Londen. Ze kan op elk moment opgeladen worden (bijvoorbeeld in een metrostation) met contant geld, bank- of kredietkaart.
De snelste en makkelijkste manier om in Londen rond te reizen is de metro. Dit is het populairste vervoersmiddel onder zowel locals als toeristen. Wanneer je ontdekt hebt hoe geweldig dit fantastische openbaar vervoerssysteem werkt, vlieg je binnen no time door de stad heen!
In Engeland is het niet mogelijk om te betalen met euro's. Er kan alleen betaald worden met Britse ponden. Het is mogelijk om geld te wisselen bij banken, postkantoren en wisselkantoren.
Tube Map is the award-winning navigation app that includes the official TfL (Transport for London) Tube Map. Tube Map - London Underground works both on and offline and is the #1 Tube Map with over 22 million downloads!
U kunt een Oyster Card of een Travelcard (een dagkaart) kopen bij de automaten in de metro. U betaalt vijf pond borg voor de kaart en kunt dan bij een automaat bijstorten. Dit zijn de automaten met als opschrift Top Up uw Oyster Card. U kunt een Visitor Oyster Card ook online kopen bij het Britse Toeristenbureau.
Londen heeft net als Nederland zijn eigen ov-chipkaart: de Oyster Card of Travel Card. Het reizen met een van deze kaarten is een stuk goedkoper dan wanneer je dit met je normale bankpas doet.
De OV-chipkaart is dé manier van reizen met het openbaar vervoer. Je gebruikt deze kaart overal in Nederland in de trein, bus, metro en tram. Met de Keolis app kun je reizen met je telefoon en heb je altijd je vervoerbewijs binnen handbereik.
Af en toe met de bus, tram of metro? Het is mogelijk om een los kaartje te kopen voor het openbaar vervoer. Dit kan van te voren in de 9292 app, bij een automaat of bij de chauffeur. Met de OV-chipkaart reis je op saldo of met een speciaal product in het stads- en streekvervoer in heel Nederland.
Een metro (ook wel ondergrondse of stadsspoorweg) is een vorm van openbaar spoorwegvervoer in grote steden of agglomeraties die gebruikmaakt van een conflictvrije baan (ongelijkvloerse kruisingen). Dat betekent dat de lijn meestal is aangelegd in een tunnel (ondergrondse of moltrein) of op een viaduct.
De Travelcard is online verkrijgbaar en op metro- en treinstations en je mag er mee reizen in bus, lokale trein, metro, tram, riverboat en DLR (de Docklands Light Railway die in oostelijk Londen rijdt). Maar uiteraard alleen in de zones waarvoor je hebt betaald.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
De officiële munteenheid van Engeland is de pond sterling (GBP – £). De waarde van de pond is niet gekoppeld aan de euro. Er zijn vooralsnog geen plannen in Engeland om mee te doen aan de euro. Op veel plekken in Londen vind je geldautomaten waar je Britse ponden uit kunt halen.
Fooien in Britse restaurants
Als er niets wordt toegevoegd en je tevreden bent met de service die je hebt gekregen, is het standaard om een fooi te geven van circa 10-15 procent. Veel restaurants voegen automatisch een servicekosten toe aan de rekening, dus controleer dit voordat je een fooi geeft.
Het vliegtuig is een beduidend goedkoper alternatief. Je vliegt al voor net iets meer dan 50 euro retour naar de Britse hoofdstad. En dat duurt maar ongeveer een uur. Alleen moet je natuurlijk ruim van tevoren aanwezig zijn op de luchthaven en je komt ver buiten het centrum van Londen aan.
Vanaf 1 oktober 2021 is een geldig paspoort noodzakelijk. Ook op doorreis naar een andere bestemming heeft men een geldig paspoort nodig. Als EU-burgers, waar vereist, geen paspoort hebben, kunnen ze de toegang tot het VK worden geweigerd.
De belangrijkste en meest bekende zijn Ticketmaster, Eventim, Nationale Theaterkassa en Ticketpoint. Kaartjes voor voetbalwedstrijden koop je via de site van de club. Soms gebeurt het dat je wordt doorgestuurd naar sites van ticketsystemen als Paylogic en Eventbrite.
Is Londen een dure stad? De gemiddelde prijzen in Londen zijn hoger dan in Nederland. Als je je boodschappen doet in Londen moet je er 1.11 keer meer voor betalen dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Londen bereik van: 45 € (39 GBP) in Hostel tot 136 € (118 GBP) in 3 sterren hotel.