Holland betekent Houtland (Holtland of Holdland). Het was waarschijnlijk een gebied rond Leiden. Holtland is een plek waar hout groeide. De naam Holland wordt voor de eerste keer vermeld in 1064.
Een korte geschiedenis over Nederland en Holland
Na de val van Napoleon bleef Nederland een koninkrijk. Het gebied Holland droeg in die tijd de grootste bijdrage aan de economie en welvaart voor het hele land. In het buitenland werd Holland daarom een gebruikelijke naam voor het hele land.
De naam Holland is afkomstig van Holtland of Holdland, dus: "houtland". De oudste vorm is uit de tiende eeuw. Wat toen in het Oudnederlands Holtlant genoemd werd had betrekking op een nederzetting waarschijnlijk in de buurt van Leiden.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Antwoord van de Bieb: De officiële naam van ons land is 'Koninkrijk der Nederlanden'. Met Holland worden slechts 2 provincies : Noord- en Zuid Holland bedoeld. Maar in de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden tussen 1588 en 1795 speelde het gewest Holland een grote economische en bestuurlijke rol.
Het oudste Nederlands werd aangeduid met vormen van het gereconstrueerde *þeudisk, zoals het Middelnederlandse 'Diets'. In de middeleeuwen en vroegmoderne tijd duidde men de volkstaal van de Nederlanden ook aan met de termen 'Nederlands', 'Nederduits' en voor bepaalde regio's 'Vlaams' en 'Hollands'.
Deze gebieden werden in de Middeleeuwen aangeduid als de Lage Landen of (nog tot de 18e eeuw) onder het pars pro toto Vlaanderen. Pas in de 15e eeuw, als het gebied een staatkundige eenheid is geworden, duikt de benaming Nederlanden voor het eerst op.
In het buitenland zei je voor het gemak I'm from Holland, dat kende immers bijna iedereen. Maar Holland is niet meer. Vanaf morgen zeggen we, als het aan de overheid ligt, The Netherlands. Dat is onderdeel van een internationaal marketingplan.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Hoe noem je Nederland in het Engels: the Netherlands of Holland? De officiële Engelse aanduiding van Nederland is the Netherlands. In het buitenland is Nederland echter vooral bekend als Holland.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810).
Hollander kan verwijzen naar: een inwoner van het Graafschap Holland of het latere gewest Holland. een inwoner van de huidige provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. een inwoner van het Koninkrijk Holland, voorloper van het Koninkrijk der Nederlanden.
Geografisch gezien beslaat Holland enkel de regio rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Haarlem. Maar in het buitenland is de naam Holland bekender dan Nederland. Helaas roept die bijnaam volgens de overheid te veel clichébeelden op - van klompen, tulpen, molens en wiet - en is dat niet waar Nederland voor staat.
Alleen Hollanders denken dat 'Hollander' en 'Nederlander' hetzelfde betekent. In Limburg, Brabant, Zeeland, Groningen, Friesland en Drente noemen de mensen zich vrijwel nooit 'Hollander'. Ze noemen zich Nederlander. Zij beseffen scherp dat in het westen van Nederland, in Holland, de macht is geconcentreerd.
Amsterdam is een verbastering van Amsteldam, dat weer teruggaat tot Aemstelledam of Aemstelredamme. De stad is simpelweg vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel, die het hart van de stad vormde.
Nederland (Países Bajos)
Groningen = Groninga. Friesland = Frisia.
Gent, de meest Nederlandse stad van België, draagt veel sporen. van de vijftien jaar (1815-1830) waarin het huidige Nederland en België samen het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden vormden.
Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
In de middeleeuwen was er weinig verschil tussen beide landen. Toen was Nederland onderdeel van het Duitse rijk. Maar in de 17e en 18e eeuw werd Nederland een republiek waar de burgers het voor het zeggen hadden. Dat is 300 jaar eerder dan in Duitsland.
Moniek en Manouk (Manon+Anouk) zijn Nederlandse vondsten/spellingen. De inmiddels landelijk populaire Friese namen halen de top-50 zoals: Jelle, Sjoers, Jochem, Gerben, Jelmer, Jorrit, Hessel; Sanne, Femke, Nienke, Nynke. Ook Carlijn en Carolien zijn typisch Nederlands.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) presenteert vandaag de populairste kindernamen van 2022. Noah is, net als in 2021, de populairste jongensnaam en werd het afgelopen jaar 871 keer gegeven. Bij de meisjes is Emma, vorig jaar nog op nummer 3, de populairste naam.
Wist jij dat veel Nederlanders afstammelingen zijn van de Germanen? Ook de Friezen, Bataven en Cananefaten waren afstammelingen van de Germanen. Tweeduizend jaar geleden woonde het volk van de Germanen al in Noord-Europa. Ook in het gebied dat nu Nederland is.