Vaak helpt een castratie bij het voorkomen van sproeien door territoriaal gedrag, of wanneer je kat krols is. Soms is de hulp van een gedragstherapeut voor katten nodig om het probleem te verhelpen. Daarnaast is het natuurlijk super belangrijk om eventuele stress factoren weg te nemen.
Van nature sproeien katten eigenlijk om hun territorium af te bakenen of om een partner te vinden. Bij stress zijn katten geneigd om hun territorium te markeren en grenzen aan te geven. Dit kunnen zowel katers als poezen doen door in huis te gaan sproeien. Daarnaast kan sproeien ook een hormonale oorzaak hebben.
Castratie en sterilisatie kunnen helpen indien de kat sproeit uit hormonale motivatie. Laat een medische oorzaak altijd uitsluiten door uw dierenarts. Indien de kat gezond is, neemt u best contact op met ons of een kattengedragstherapeut om uit te zoeken waarom uw kat dit gedrag vertoont.
Het verschil tussen sproeien en plassen
Bij sproeien staat de kat naast een voorwerp, buigt z'n rug lichtjes, trilt met zijn staart en sproeit dan een klein beetje urine tegen dat voorwerp aan. Bij plassen gaat de kat in een zithouding en plast op de grond.
Zeep en zelfgemaakte schoonmaakazijn
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
-Lichamelijke oorzaken: Urinewegproblemen (blaasgruis en blaasontsteking) komen vaak voor. (zie hoofdstuk blaasproblemen) Hormonen kunnen een rol spelen. Een kat die krols is doet vaak plasjes in huis. Een kat kan naast de kattenbak gaan plassen omdat het ergens anders pijn heeft of zich niet lekker voelt.
Als de kat pijn heeft bij het plassen, zal hij een andere plek in huis, zoeken waar het, hoopt hij, geen pijn doet. Zo'n kat zal vaak op vele plaatsen in huis, kleine plasjes doen. Favoriete plaatsen zijn de badkamer en de gootsteen.
Katten kunnen ook de koelte van de ruimte prettig vinden, of de gladheid van de tegels aan hun voetzooltjes een fijne ervaring vinden. Ook water kan katten in de toilet of badkamer plezieren: ze kunnen het oplikken van de douchevloer, of willen dat je de kraan aanzet om uit te drinken.
Eén van de oorzaken van in huis plassen is een blaasontsteking. Vaak zie je dan dat je kat veel kleine plasjes doet op de meest rare plaatsen in huis. Denk hierbij aan de badkamer, op de bank of op de deurmat. Daarnaast kan er bij een (ongecastreerde) kater sprake zijn van het zogenaamde sproeien.
Katten plassen doorgaans 2-5 keer per dag. Factoren zoals vochtinname en leeftijd kunnen van invloed zijn op het toiletschema van uw kat. Als u grote veranderingen opmerkt in hoe vaak uw kat plast, neem dan contact op met uw dierenarts om blaas- of nieraandoeningen uit te sluiten.
Een kattenbak kun je makkelijk verbergen in een kast. Maak aan de zijkant van een kast een opening waar je een kattenluik kunt installeren. Indien je het kattenluik liever wil verbergen, kun je er een bankje naast zetten. Je kat loopt onder het bankje door naar haar kattenbak.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Je kat of kitten zindelijk maken doe je uiteindelijk vooral door hem regelmatig op de kattenbak te zetten. Let op signalen van je kat waarmee hij aangeeft dat hij nodig moet poepen of plassen en zet hem snel op de bak. Beloon hem enthousiast als hij zijn behoefte doet op de kattenbak.
Met azijn maak jij je kat of hond vlooien vrij! Door de milde zuurgraad is kleurloze blanke witte azijn geschikt voor vele toepassingen. Azijn doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen. Terwijl het niet schadelijk is voor dier én milieu.
Thiolen zijn zeer moeilijk te verwijderen omdat ze niet oplosbaar in water zijn. Het is dan weer het urinezuur dat er met name voor zorgt dat de urinegeur zolang blijft hangen nadat je de plasplek hebt schoongemaakt. Kattenpis blijf je net zolang ruiken totdat je het echt goed schoongemaakt hebt.
Katten zijn gevoelig voor geuren
Je kunt ze wegjagen met geuren zoals knoflook, azijn en peper. Dit is niet schadelijk voor katten. Ze hebben er gewoon een hekel aan en gaan die geuren dan uit de weg. Verspreid de geuren opnieuw door je tuin heen als het heeft geregend, want door regen verdwijnt de geur.
Plaats minimaal één kattenbak op elke verdieping van uw huis. Dat is vooral belangrijk voor katten met artrose of die al op leeftijd zijn. Maar ook jongere en gezonde katten vinden het niet fijn om te moeten zwerven om een toilet te vinden. Zet twee kattenbakken naast elkaar zonder dat ze elkaar raken.
Tip 1: Laat zien waar de kattenbak staat
Zodra de kat in huis komt kun je hem laten zien waar de kattenbak staat. Bijvoorbeeld bij een verhuizing kan de kat vanuit de kattenbak zijn nieuwe woonplekje onderzoeken. Dan weten ze hoe ze weer terug moeten komen bij de bak.
de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn; de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Vervang het filter regelmatig
Ja, in de meeste kattenbakken zit een geurfilter die de vieze geurtjes tegenhoudt. Dit werkt erg goed, mits je het filter ook regelmatig vervangt. In de dierenwinkel kun je de filters op groter formaat kopen waarna je ze thuis op het juiste formaat kunt knippen.
Zuiveringszout bindt zuren – zoals kattenpis -, wat betekent dat door die chemische reactie geurtjes worden geneutraliseerd. Het werkt dus geur verwijderend, niet alleen maskerend. Voordat je de kattengrit in de bak gooit, strooi je een eetlepel zuiveringszout in je de bak.
Om nare luchtjes van de kattenbak te voorkomen moet deze iedere dag worden uitgeschept. Daarnaast zul je het kattengrit regelmatig moeten vervangen. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de kwaliteit. Goedkope varianten zul je dagelijks moeten vervangen en kattenbakgrit van goede kwaliteit slechts eens per zes weken.
Normale urine is goudkleurig en hoort helder te zijn. De geur zal scherp en zuur ruiken, echter moet dit niet heel opvallend zijn. Gemiddeld plast een kat twee keer op een dag, dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid die de kat drinkt en omgevingsfactoren zoals: warmte of kou.
De meeste volwassen katten plassen twee tot vier keer per dag. Als uw kat veel minder vaak of vaker plast, kan dit duiden op een urinewegaandoening.