'Dat hangt af van het type product. Sommige producten – zoals Shinnoki-panelen – zijn al vooraf behandeld met vernis en hebben daardoor geen verdere afwerking nodig. Bij Querkus kan je echter kiezen tussen een behandeling met olie of vernis, in overleg met schrijnwerker. '
Geoliede houtfineer kun je herkennen aan de wat doffere ongelakte glans en kan eenvoudig onderhouden worden door het gebruik van een voedende meubelolie van bijvoorbeeld HG. Koop de juiste olie voor teak, palissander (rosewood) of eiken en zet je pronkstuk op regelmatige basis in de olie.
Vervuilingen en vetvlekken kunnen het best worden behandeld met een onverdund, niet-agressief reinigingsmiddel (ph-neutrale zeep) op een zachte, niet pluizende doek. Het is raadzaam om eerst het hele oppervlak losjes met een vochtige doek af te nemen en daarna met een droge doek na te wrijven.
Een meubel dat is gefineerd, kan daarom in principe net zo bewerkt en geschilderd worden als hout, mits de fineerlaag intact is. Een fineerlaag verven met krijtverf is dan ook geen probleem. Ook kun je fineer natuurlijk verven met onze Abbondanza Soft Silk alles in één lak.
Fineer is dus een vrij speciale ondergrond, maar wel een ondergrond die geverfd kan worden. Het is wel aan te raden om dit grondig aan te pakken en de klus goed voor te bereiden.
Een meubel van fineer is zeer geschikt voor in de badkamer. Fineer hout is minder onderhevig aan bijvoorbeeld wisselende luchtvochtigheid en heeft de uiterlijke karaktereigenschappen van massief hout.
Het is in principe voldoende om het meubel met fineer mat te schuren. Schuur daarnaast meer grondig als de ondergrond ruw aanvoelt. Dat kan komen door oneffenheden of het opzetten van de houtvezels. Zorg met het schuren voor een gladde ondergrond.
Deuken in massief hout verwijdert u met een natte lap en een strijkijzer. Vaak gaat dat ook met gefineerde stukken maar pas op dat u de beenderlijm niet verweekt waardoor het fineer los komt. Ook "hazen" (blazen / losse stukken) in fineerwerk zijn vaak eenvoudig te herstellen met een natte lap en een strijkbout.
Smeer in het uitgehakte gat wat witte houtlijm en zorg dat de lijm goed verdeeld wordt. Dit kan door bijvoorbeeld een kwast te gebruiken. Nu kan het passtuk er in gelegd worden en goed geklemd of aangedrukt worden. Verwijder voor het klemmen wel eerst de overtollige lijm.
De beste afwerking van fineer: olie of vernis? Kies je olie of vernis als bescherming van fineer? Met Shinnoki hoef je je hierover geen zorgen te maken: de panelen zijn al volledig afgewerkt met beits en vernis, klaar voor gebruik.
Het vervaardigen van fineer bestaat al eeuwenlang en vergt veel vakmanschap. Vroeger werden stammen tot dunne plankjes gezaagd, tegenwoordig wordt het met machines uit een stam gesneden of geschild. Fineer is wel een kwetsbaar product. Om beschadigingen in de fabriek te voorkomen, gaan wij uiterst voorzichtig te werk.
Het dunne laagje massief hout wordt op plaatmateriaal aangebracht met de intentie het te laten lijken op volledig massief hout. Je kunt het nog wel eens herkennen door goed naar de kopse kant van het hout te kijken. Je ziet dan dat de tekening van het hout niet doorloopt.
Fineer is een natuurproduct en dus uniek. Hierdoor kan nooit de exacte kleur en houttekening van tevoren gegarandeerd worden. Beperkt onderhoud mogelijk.
Hout. Ook hout kan weer stralen na een opfrisbeurt met olijfolie. Meng de olie met wat (appel)azijn of citroensap.
Bij eventuele bijbestellingen kan een afwijking in kleur en tekening opleveren. Na verloop van tijd kan een fineer toplaag er gebruikt uit gaan zien. Zonlicht zal de kleur van het fineer veranderen. Gebruik van het meubel zorgt ervoor dat er kleine krasjes ontstaan.
breng de olie gelijkmatig op met een kwast of roller en geef de olie 10-30 minuten de tijd om door het hout te worden opgenomen. Vervolgens het oppervlak met een niet-pluizende katoenen doek (bijv. een vaak gewassen theedoek) droog wrijven. De olie moet IN en niet OP het hout zitten.
Een fineerlaag kan op diverse ondergronden aanwezig zijn. Zo komt het verven van fineer meubelen vaak voor, maar ook een fineer aanrechtblad verven (in de keuken fineer verven), een fineer eiken deur verven of kunststof fineer verven behoren tot de mogelijkheden.
Fineer is een laagje hout dat op een basisvlak, zoals MDF of ander plaatmateriaal verlijmd wordt. Zo krijg je toch de volledige warme uitstraling van echt hout. Hierbij moet je ook wel rekening houden met kleurveranderingen net zoals bij massief hout. Dit fineerhout is eveneens een natuurlijk product.
Fineer wordt geproduceerd uit geselecteerd rondhout, fineer stammen genoemd. Deze rechte en veelal foutvrije stammen worden in heet water gestoomd, de hoge temperatuur en ingebracht vocht zorgen ervoor dat het hout elastisch en soepel wordt waardoor het beter te snijden is.
Fineer beitsen
Je kunt er ook voor kiezen om het fineer te beitsen. In dit geval blijft de nerfstructuur goed zichtbaar terwijl je het fineer tegelijkertijd een ander kleurtje geeft. Dit komt doordat beits meer transparant is dan lak.
Op sommige ondergronden hecht een normale grondverf niet, je heb dan een speciale hechtprimer nodig. Voorbeelden hiervan zijn kunststof, metaal, staal, aluminium, rvs, koper, trespa etc. Vergeet niet dat het eventuele roest verwijderd moet worden.
Fineer is de benaming voor een dunne laag van een bepaalde materiaalsoort, in dit geval eikenhout. De dunne laag eiken wordt vaak verlijmd op een bepaald type plaatmateriaal, zoals MDF of berken multiplex. De plaat ziet er hierdoor uit als echt eiken en behoudt zijn goede eigenschappen: Splintert niet.