Masseer je huid rond de wond door rondjes te maken. Het masseren van littekenweefsel bevordert de bloedtoevoer, waardoor de genezing uiteindelijk sneller kan gaan. Goede stoffen (collageen) zullen de wond namelijk sneller bereiken door de betere bloedtoevoer. Dit bevordert het herstel van een litteken na de operatie.
Ons eerste advies is heel simpel; regelmatig en grondig masseren, minimaal 2 x per dag en liefst zo vaak als je kunt voor een periode tot 6 weken. Neem het litteken tussen duim en wijsvinger en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen.
Een litteken dat goed geneest is in het begin wat roder en onderhuids wat verdikt. Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50.
Een littekenbehandeling duurt zo lang als nodig is om littekens te voorkomen óf verwijderen. Het uitrijpen van een litteken kan enkele weken, maar ook tot 24 maanden duren. Stop dus niet te snel! Onze littekencrème mag je onbeperkt blijven gebruiken.
Er is nooit echt bewezen dat een moisturizer helpt bij bestaande littekens, maar het kan je litteken wel soepel houden. Daarnaast is het belangrijk dat zo n creme geen irritatie veroorzaakt. Wat het beste helpt is siliconengel of siliconenpleisters, maar dit moet je gebruiken wanneer de wond nog helende is.
als de wond helemaal genezen is, kunt u het litteken masseren met een crème of zalf. Wij adviseren calendula (smeer dit eerst op een andere plek i.v.m. mogelijke huidirritatie). Dit is te koop bij drogist en supermarkt. Ook mag u uierzalf / crème, Nivea, huidolie, of iets soortgelijks gebruiken.
Verminder het risico op littekens
Bepanthen Wondgel* kan je helpen gedurende het genezingsproces. De wondgel vermindert namelijk ook het risico op littekens bij kleine wonden zoals schaafwonden, snijwonden en oppervlakkige brandwonden. Geschikt voor het hele gezin, van jong tot oud.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Het doel van de massage is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid vermindert. Ook eventuele pijn wordt verminderd.
Wanneer je litteken normaal herstelt neemt de verdikking/roodheid af binnen een paar weken. Je kan dit herstelproces ondersteunen met een littekencrème. Bij een blijvende (fel)rode of paarse kleur, is het een goed idee om te kijken naar een manier om het litteken te behandelen.
Hoe lang mag een litteken niet in de zon? Je litteken is het meest gevoelig in de eerste 6 maanden van het herstel. Dan wil je de zon absoluut zo veel mogelijk vermijden. Na ongeveer 2 jaar is je litteken uitgerijpt en iets sterker, maar littekens blijven kwetsbaarder dan andere huid.
Bij gewone huid moet je al voorzichtig zijn met te veel zon, maar het advies voor littekens is om de zon zoveel mogelijk te mijden. Littekens zorgen er namelijk voor dat je huid gevoeliger is, en dus sneller beschadigd raakt. Het is dus goed om niet met je litteken in de zon te komen.
Zonlicht kan helpen bij het herstel. De zon bevat ook goede stralen die een positief effect hebben op littekens. Zorg er wel voor dat de huid langzaam aan de zon kan wennen en gebruik een (watervaste) zonnebrandcrème met minimaal factor 20. Een sunblock is niet nodig.
Sudocrem helpt niet alleen bij het herstel van puistjes, maar ook bij het verminderen van striae en littekens.
De beste essentiële olie voor litteken herstel of verbetering zijn de helicryse, lavendel, geranium en roos. Een aantal oliën mogen ook puur gebruikt worden op de huid, doe dit alleen als je kennis hebt met de essentiële oliën en ook de wond of litteken die je behandeld.
Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan wel minder zichtbaar worden gemaakt. Daarbij is het belangrijk om meteen nadat een wond is gesloten, hiermee te beginnen. Bestaande littekens kunnen namelijk tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer.
Litteken. Iedere wond laat min of meer een litteken na. Het is wel mogelijk om littekenvorming zoveel mogelijk te beperken. Kort nadat de wond gesloten is, kunt u het litteken inwrijven met vaseline om de huid soepel en goed doorbloed te krijgen.
Vanaf vier weken na wondsluiting kan je de littekenbehandeling met een hydraterende littekencrème met SPF, zoals ALHYDRAN SPF 30, aanvullen met een medische siliconenpleister.
Vitamine E helpt door zijn antioxidantwerking de celmembranen te beschermen tegen vrije radicalen, houdt de rode bloedvaten gezond en zorgt voor het goed functioneren van zenuw- en spierweefsel. Vitamine E olie is de meest gebruikte vitamine om littekens te vervagen en te verwijderen.
De vorming van een litteken gebeurt in de eerste weken na de operatie, maar kan tot 2 jaar erna duren. In die tijd kun je zelf gelukkig wat doen om de kans op een opvallend of afwijkend litteken te verminderen. Dit doe je vooral door te zorgen dat vocht in de huid blijft. Dat houdt de huid soepeler en egaler.