Als u een
Als je beha mee omhoog komt, dan is hij te klein. Samengevat moeten we dus rekening houden met drie zaken: als een beha insnoert in de borst, of de beugel prikt in de borst, of hij komt omhoog als je de armen omhoog doet, dan is hij te klein.
Ja, de meesten hebben er twee. Maar wanneer je een te kleine cupmaat draagt, kunnen je borsten boven je beha wat gaan 'opbollen', waardoor het lijkt alsof je borsten beiden uit twee delen bestaan. Deze minder charmante variant van een push-up voorkom je door je cupmaat met één letter te vergroten.
Als uw BH aan uw rug naar boven kruipt, draagt u een BH met een te grote omtrek. Bij de juiste maat zit de sluiting op uw rug op dezelfde hoogte als de beugels en komt het onder uw schouderbladen.
Rode merktekens op de borsten
Vrouwen dragen vaker een te kleine cup dan een te grote. Als de beugel in de zijkant van de borst drukt of als u rode merktekens op de borsten hebt als u 's avonds uw beha uittrekt, is dat een duidelijk teken dat de cup te klein is.
'De cupmaat wordt bepaald door de omvang onder de borsten en de borstomvang (gemeten over de tepellijn). Wat wij verstaan onder een kleine cupmaat is AA tot B. '
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
D-cups gaan wereldwijd het vaakst over de toonbank, in Nederland en Duitsland worden er veel E-cups verkocht. In de Verenigde Staten is de gemiddelde bh-maat een F-cup.
Bh merken voor grote maten zijn onder andere de eerdergenoemde PrimaDonna en Marie Jo. Daarnaast zijn Anita, Conturelle en Felina hier ook in gespecialiseerd. Controleer ook de beugels van je bh. Wanneer je de beugels voelt prikken in de huid (vlak onder je oksels) dan heb je een te grote bh.
De kleinste cup is AA, waarop (in continentaal Europa) de maten A, B, C, D, E, ... volgen; elders hanteert men licht verschillende standaarden. Veel merken bieden 36 verschillende maatcombinaties aan. Niet alle beha's worden volgens dit maatsysteem geproduceerd.
Het dragen van een te kleine of slecht zittende beha kan leiden tot pijn in de schouders en armen, spanning in het schouderbereik, hoofdpijn, halswervelklachten maar ook rugpijn in de dieper gelegen wervelkolom. Smalle, insnijdende en slecht verlopende schouderbandjes kunnen spieren en schouders belasten en irriteren.
Een BH van goede kwaliteit gaat gemiddeld 90 draagdagen mee. Dit betekent dat je met vier BH's een heel jaar vooruit kan.
Of een BH met of zonder beugel beter is, hangt eigenlijk vooral af van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden dat beugelbeha's meer steun en comfort bieden, en anderen vinden juist dat beha's zonder beugels meer bewegingsgemak en comfort geven.
De oorzaak is vaak dat je bh te groot is (soms zelfs twee maten) of de stretch er helemaal uit is. Het rugpand zit zowat tussen je schouderbladen of bijna in je nek. Het beste is dan ook om je bh's om de twaalf maanden te vernieuwen.
Kruipt je bh-band aan de achterkant omhoog? Dan is je bh-band waarschijnlijk te los en draag je een te grote omvangs maat. Snelle oplossing: verstel je bh band door je bh sluiting te verstellen naar een strakkere sluiting.
Je kunt het herkennen aan dat een BH te los zit, dat de bandjes steeds afzakken, dat de omtrek te wijd is, de cups gerimpeld, dat er ruimte tussen de borst en de BH zit, etc. Ook kan de Bh te klein zijn. Je BH zit dan te strak, de bandjes knellen wellicht, de omvangsband kan erg hoog zitten, etc.
Als u voelt dat door uw overgangsklachten uw borsten groter worden, kies dan een beha met een cup die elastisch, voorgevormd en ongewatteerd is, zoals de STAY FRESH of de KEEP FRESH. STAY FRESH – de perfecte T-shirtbeha. Hij geeft goede lifting en steun dankzij de beugel en de extra brede rug.
Er zijn nog meer redenen waarom een bh relatief veel stof kost en tijd om te maken. Zo wordt bij duurdere bustehouders het patroon van de stof gespiegeld en dat betekent meer snijafval dat niet kan worden gebruikt. Ook maakt het uit of de patroondelen uit de stof worden gestanst of gelaserd.
Het belangrijkste bij een eerste bh is dat je een bh koopt die lekker zit. Je borsten groeien tenslotte, en kunnen dus wat gevoeliger zijn. Waarschijnlijk moet je in het begin wel even wennen aan je eerste bh, dit is heel normaal. Ook is het belangrijk dat een bh goede ondersteuning geeft.
Experts hebben onderzoek gedaan en kwamen erachter dat een vrouw gemiddeld vier verschillende BH's nodig heeft voor een week. Dit is inclusief sport BH. Mocht je nou heel veel sporten, dan is het wellicht geen overbodige luxe om een of twee sport BH's bij te kopen.
De cupmaten wordt bepaald door het verschil van de borstomtrek boven en onder de borst. De dubbele letters zijn ook verdwenen, DD is E.
In werkelijkheid heeft 1 op de 6 vrouwen cupmaat E of groter en bijna net zoveel vrouwen cup A.
Alle beha's hebben een maat die bestaat uit een letter en een cijfer. De letter slaat op de grootte van je borst. Dat is de cupmaat. Het cijfer dat ervoor staat is de omvangsmaat.
Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C of 80A. Deze bh's hebben dezelfde 'cupinhoud', de verhoudingen zijn alleen ietsje anders. Hoe groter de bandmaat (omvangsmaat) hoe groter de cup. Andersom geldt dit ook: Kies je een omvangsmaat kleiner dan wordt ook de cup kleiner.
Mochten de cups van een 75C je best goed passen, maar vindt je de BH toch te strak zitten onder de borst, dan zul je als alternatief een 80B moeten kiezen. De cup van de 80B is namelijk net zo diep als die van de 75C. De 80B heeft alleen iets bredere beugels (dus 80C/75D etc.).