In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk of porselein gebruiken. Aan onderstaande symbolen kun je zien of iets in de magnetron kan. Het symbool links betekent dat je servies in de magnetron kan. Het rechter symbool betekent dat dit niet mag.
Om erachter te komen of je een bakje (of serives) hebt dat geschikt is voor de magnetron kun je zoeken naar een icoontje dat meestal op de onderkant afgebeeld staat. Het 'microwave-safe' icoontje is te herkennen aan een magnetron of servies icoon met golflijntjes erin of erboven.
Een plastic bakje dat geschikt is om te verwarmen heeft meestal de tekst 'microwave-safe' onderop staan. Het is ook te herkennen aan een vierkant icoon met golflijntjes. Niet alle plastic bakjes worden echter getest, waardoor je niet altijd zeker weet of een bakje veilig is om eten in te verwarmen.
Metaal in de magnetron kan schade aan de magnetron of aan het metalen voorwerp veroorzaken, en er kunnen vonken ontstaan met als mogelijk gevolg brand. Het is dan beter om het gerecht op een bord of in een magnetronbestendig bakje te doen.
Een lepel is namelijk groot en dik genoeg om de warmte te absorberen. Een vork daarentegen verzamelt de elektrische stroom aan de uiteinden vanwege de lange en spitse vorm. Dit zorgt voor vonken en uiteindelijk brandgevaar. Houd het dus alleen op lepels wanneer dit echt nodig is.
Bij het koken van een vloeistof moet men er op bedacht zijn dat het kokende vocht heftig gaat opborrelen en soms gaat spatten als de deur van de magnetron opengaat. Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel.
Wat niet in de magnetron kan
Dat betekent dus ook dat mokken van email uit den boze zijn. Zelfs mokken met een gouden of zilveren sierrandje kun je beter uit de magnetron laten en hiervoor een volledig porseleinen of glazen mok voor gebruiken.
Hoe gebruik ik de magnetron op de juiste manier? Let op het materiaal dat je in de magnetron doet. Je kunt glas, porselein, bepaalde soorten kunststof, karton, papier en geglazuurd aardewerk gebruiken. De magnetron is verder geschikt voor vis, kipfilet, gehakt, aardappelen en groente.
Als plastic bakjes of folie in de magnetron of in de vaatwasser worden gezet, is er een groter risico dat de chemicaliën uit het plastic in het eten lekken. De onderzoekers adviseren dan ook om dat niet te doen: schep het voedsel altijd op een bord en zet dat in de magnetron.
Folie in de microgolfoven
Gewone vershoudfolie is niet geschikt voor de microgolfoven. Als alternatief worden vaak schalen of borden gebruikt om etenswaren in de microgolfoven/magnetron af te dekken. Meestal komt dat de kwaliteit van de opgewarmde gerechten echter niet ten goede.
PAVINA dubbelwandige glazen zijn geschikt voor gebruik in de vriezer, oven en magnetron.
In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk of porselein gebruiken.
Bij combimagnetrons krijg je vaak een metalen bakplaat en ovenrooster. Kun je deze wel veilig in je magnetron gebruiken? Ja, dit is geen enkel probleem. Deze bakplaten zijn namelijk voorzien van een speciale coating.
Steengoed en porselein (indien correct gestookt) nemen minder dan 1% water op en zijn daardoor bijna per definitie “magnetron veilig”. Sommige aardewerk keramiek (waarvan de klei speciaal is ontworpen voor een lage absorptie op lagere temperatuur) kan dat ook zijn, maar dat komt minder vaak voor.
Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven.
Soep opwarmen in magnetron
Haal de folie van de soepbeker en giet de soep over in een soepkom. Stel de magnetron in op 800 - 1000 watt en verwarm de soep ongeveer 1-2 minuten.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.
Metalen borden en schalen zijn niet geschikt voor magnetrons, omdat het metaal de microgolven reflecteert en het voedsel daardoor niet gekookt wordt. Het metaal veroorzaakt bovendien vonken, waardoor uw apparaat beschadigd kan raken.
Geen metaal in magnetrons
Metaal in de magnetron werkt als een soort antenne op de microgolven. Als er scherp gebogen of gevouwen randen aan het metaal zitten, ontstaan er vonken. Gebruik daarom geen metalen servies of bestek in de magnetron.