Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Frambozen bevatten veel folaat (vitamine B11) en vitamine C én zitten boordevol vezels. Vezels helpen bij het gezond houden van je spijsvertering. Folaat is betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Veel antioxidanten
Die zijn erg zeldzaam: behalve in frambozen en aardbeien, vind je ze bijna nergens! Uit Nederlands onderzoek blijkt dat frambozen per gram 10 keer meer antioxidanten bevatten dan tomaten. Frambozen zijn zelfs gezonder dan kiwi's en broccoli, vanwege het hoge gehalte voedingsstoffen.
Frambozen zijn vitaminebommetjes
Anti-oxidanten a plenty, in die schattige besjes. Aardbeien, zwarte bessen en bosbessen zijn ook gezond, maar scoren lang niet zo goed als de framboos.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Een echte topper onder de frambozen is Sugana (tik maar eens in bij zoekterm). Het is een herfstframboos maar door ze goed te snoeien kan je al in de zomer een eerste vroege oogst hebben. op het moment dat de eerste frambozen op raken begint dit ras met een tweede oogst te geven.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Smaak. Frambozen zijn sappig, zoet en egaal van kleur en heerlijk om uit de hand te eten. Doordat het een zachte vrucht is, zijn frambozen ook makkelijk te pureren. Maak er bijvoorbeeld roomijs van, of een frambozen smoothiebowl.
Frambozen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Frambozen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Kan je ook teveel frambozen eten? Voor de meeste vruchten geldt, dat je er heel veel van kunt eten zonder dat je daar een negatief effect aan overhoudt. Hetzelfde geldt voor frambozen. Frambozen zijn gezond en bevatten en relatief laag suikergehalte en veel water.
De vrucht staat stijf van de vitamine C en antioxidanten en draagt bij aan een gezonde huid. Ook kan de vrucht hooikoorts, eczeem en astma verlichten en zou zelfs preventief werken tegen kanker. Daarnaast stimuleren frambozen de doorbloeding. Bovendien zijn frambozen super lekker.
Wat frambozen betreft, komt er momenteel product uit Marokko, Spanje en Portugal binnen. De prijs ligt rond de €15,- per kilo.
Kwekers telen frambozen vaak alleen maar voor erbij, en dan liefst buiten het seizoen, in mei en oktober, zodat de prijs hoog is. Terwijl de markt juist overspoeld zou moeten worden door frambozen, dan wordt de prijs vanzelf lager.
Vitamines en mineralen vind je vooral in groente en fruit. Eet elke dag minimaal 250 gram groenten en twee stuks fruit. Wat fruit betreft worden vooral bessen, zoals blauwe bessen, bosbessen en goji-bessen aangeraden.
Het verschilt een beetje van persoon tot persoon hoe veel fruit per dag nog gezond is. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor fructose dan anderen. In principe zit je met 2-3 stuks per dag echter altijd nog wel veilig. Incidenteel wat meer is ook nog niet direct te veel fruit.
Een banaan, een stuk mango of wat druiven worden snel verteerd en zorgen voor extra energie. Ook watermeloen is een goede vrucht om te eten voor je workout, hierin zit namelijk veel kalium en vitamine B6. Deze voedingsstoffen helpen bij het voorkomen van spierpijn.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.