Gemiddeld beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken. Maar dat kan ook eerder of later zijn, dus wees niet ongerust! Voordat je omgeving het ook gaat zien, kan ook pas veel later zijn.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
Als je 8 weken zwanger bent kan het zijn dat je al bent aangekomen, maar meestal kunnen de mensen uit je omgeving in deze fase nog niets aan je zien. Zelf zie je na 2 maanden misschien wel al iets aan je buik. Dit kunnen je darmen zijn. De hormonen zorgen ervoor dat je wat vocht vasthoudt en dat je darmen wat opzetten.
Je buik bij 12 weken zwangerschap:
Je baarmoeder is nu zo groot als een grapefruit en kun je inmiddels zelf voelen net boven het schaambot. Probeer maar eens of je de bovenkant van je baarmoeder zelf kunt voelen. Ga op je rug liggen en leg je vlakke hand zo'n 3 cm boven je schaambot.
WANNEER IS HET GESLACHT VAN DE BABY TE ZIEN? Al vanaf 13 weken is het mogelijk om te zien wat het geslacht van je baby is!
De meeste moeders voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 14 en 20 weken zwangerschap. Wanneer je precies iets voelt is afhankelijk van je bouw en of je al eens eerder zwanger bent geweest. Is het je eerste zwangerschap? Dan kan het wat langer duren voordat je je baby voelt.
Je kan je buik niet induwen. Zodra de harde buik over is, is je buik weer soepel. Harde buiken kunnen lang aanhouden.
Jouw lichaam bij 10 weken zwangerschap
Je hebt wel last van die typische kwaaltjes van de eerste maanden: brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, stemmingswisselingen. Ook binnenin je lijf verandert er veel. Je lichaam maakt ongeveer 50% meer bloed aan wat je hart allemaal rond moet pompen.
Bij 9 weken zwanger lijken je hormonen wel op hol geslagen. Je voelt je dan weer blij, dan weer onzeker en depressief, en je hebt lastig van de welbekende zwangerschapssymptomen: waaronder vermoeidheid, misselijkheid, verstopte neus, verkoudheid, bloedneus etc.
De groei van jouw zwangere buik
De eerste weken: je baarmoeder bevindt zich nog achter het schaambeen. 12 weken: als je voorzichtig op je buik drukt, kun je de harde rand van je baarmoeder voelen, net boven je schaambeen. 12-16 weken: je buik groeit boven je schaambot.
In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's. Er zijn ook vrouwen die juist dan afvallen omdat ze veel last hebben van ochtendmisselijkheid. In het derde trimester is de gewichtstoename meestal zo'n 3 tot 4 kilo.
Kun je met 11 weken zwanger al een buikje hebben? Zeker kun je al een buikje hebben, alleen wordt het buikje niet veroorzaakt door de groei van je baby en baarmoeder maar doordat je lichaam onder andere op je buik extra vet opslaat. De baby en je baarmoeder liggen nog volledig in je bekken, achter het schaambot.
Buik bij 7 weken zwangerschap:
Veel vrouwen beginnen al wat dikker te worden. Dit komt niet zozeer door de groei van je baby, want hoewel die heel hard groeit zit de baarmoeder nog helemaal achter je schaambot. Waardoor je wel dikker begint te worden? Je lichaam bereid zich voor op de borstvoeding.
Wanneer draag je een zwangerschapsbroek/jeans? Jouw jeans of broek is het eerste kledingstuk wat tijdens je zwangerschap niet comfortabel meer gaat zitten. Wanneer is bij elke vrouw en zwangerschap anders, maar gemiddeld ben je rond 12 weken toe aan je eerste zwangerschapsbroek. Dit voel je zelf het beste aan!
Je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een stevige vuist. Omdat de baarmoeder steeds groter wordt, komen andere organen een beetje in de verdrukking. Dat geldt onder meer voor je blaas. Overigens kan alles nu iets ronder aan jezelf worden.
12 weken zwanger (3 maanden)
Voor het achterhalen van het geslacht van de baby bestaat geen aparte geslachtsbepaling-echo. Tijdens verschillende andere echo's is het wel mogelijk om het geslacht te ontdekken. Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen.
Als je 11 weken zwanger bent begint je baby met bewegen: eerst met trekkingen en trillingen in de armpjes en beentjes, nek en de romp. Daarna gaat hij de beentjes buigen en strekken, stapbewegingen maken, een vuist maken en de hand weer openen, en het hoofdje op en neer bewegen.
Je hebt een opgeblazen gevoel of harde buik
Een opgeblazen gevoel of harde buik is een symptoom waar veel vrouwen last van hebben aan het begin van een zwangerschap. Je buik voelt dan een beetje opgezet aan en je broek zit minder lekker. Dit symptoom merk je meestal op rondde 4e of 5e week van je zwangerschap.
De verloskundige en de gynaecoloog beoordelen de groei van de baby door de hoogte van de baarmoeder te voelen. Meestal zijn deze controles voldoende om te bepalen of de baby goed groeit. Het is dan niet nodig om een groeiecho te maken.
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Bekendmaking zwangerschap na termijnecho
De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.
Dieet en beweging in de derde maand van de zwangerschap
Veel vrouwen merken dat hun (ochtend)misselijkheid afneemt en dat ze veel meer energie hebben. Gebruik deze energie om te sporten. Overleg het eerst even met je dokter, maar wandelen, zwemmen en zwangerschapsyoga zijn goede en veilige opties.
Ook het verloop van aankomen is niet voor iedereen gelijk. Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15%