Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
In de overgang verandert het lichaam doordat de eierstokken minder hormonen oestrogeen gaan produceren. De hormonen moeten in die periode een nieuw evenwicht zoeken. Dat zorgt voor allerlei symptomen en klachten en kan ook zorgen voor depressieve klachten. Dit ziektebeeld noemen we depressie en overgang.
Een hoge dosis vitamine B6 kan mogelijk helpen tegen angst en depressie. Een onschuldig vitaminepilletje om je weer blij te voelen, het zou ideaal zijn. Zo ver is het nog niet helemaal. Maar onderzoek wijst wel uit dat zo'n 100 mg vitamine B6 per dag negatieve stemmingswisselingen kan helpen voorkomen.
Matig je consumptie van alcohol, maar ook van energiedranken op basis van guarana en cafeïne: in hoge dosis veroorzaken ze angst en zelfs depressieve symptomen.
Ook in de hersenen zijn fysieke veranderingen terug te vinden. De discussie gaat of dit nu oorzaak of gevolg is; wel wijst onderzoek uit dat bij een depressie de balans tussen neurotransmitters in de hersenen verstoord is. Tevens zijn er aanwijzingen dat het gehalte aan stresshormonen, zoals cortisol, verhoogd is.
Zoals eerder beschreven maken we serotonine aan vanuit tryptofaan. We raden daarom voeding met een grote hoeveelheid van dit aminozuur aan. Dit zijn bijvoorbeeld bananen, vis, zuivel, bruine rijst, kikkererwten, eieren, pitten, sesamzaden en noten.
Het is jouw “gelukshormoon”. Bij gebrek aan dit geluksstofje kan dat fysiek en mentaal nare gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan angst- en depressieklachten, een verminderde eetlust en minder behoefte aan seks en vrienden om je heen. Heb je voldoende serotonine, dan voel je je ook goed!
Recente studies wijzen omega 3-vetzuren (het vet dat in vis zit, vooral in vette soorten als zalm, haring en makreel) aan als een van de actiefste natuurlijk voorkomende middelen tegen depressie. Ze spelen een grote rol in de omzetting van tryptofaan naar serotonine.
Vitamine D en de hersenen
Die stof heeft invloed op op ons humeur. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan vitamine D het serotoninegehalte in de hersenen wordt verlaagd. Een serotoninetekort kan zelfs leiden tot depressie. Uit meerdere onderzoeken blijkt het verband tussen een tekort een vitamine D en het humeur.
Een magnesium tekort kan ten grondslag liggen aan stress, depressie en andere aandoeningen van de stemming en gevoelens. Bovendien verbruikt het lichaam meer magnesium in geval van stress. Het kan daarom lonen om met een magnesiumsupplement, specifiek magnesium tauraat, je stress of depressie te lijf te gaan.
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor vermindert de depressie en verbetert de stemming. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.
Kies voor meer EPA dan DHA in je voedingssupplement
Visolie bevat twee omega 3 vetzuren: EPA en DHA. In onderzoek bij mensen gaven enkel de supplementen met meer EPA dan DHA een verbetering van de depressieve symptomen.
Wie kampt met een depressie heeft lagere waarden van een specifiek molecuul in zijn bloed. Een team van Amerikaanse wetenschappers ontdekte dat mensen met een depressie minder van het molecuul acetyl-L-carnitine (LAC) in hun bloed hebben.
Adrenaline, Noradrenaline, serotonine, dopamine, endorfine, oxytocine en cortisol zijn de belangrijkste stofjes die het type emotie bepalen. Adrenaline en noradrenaline spelen vooral een rol bij het ervaren van angst, woede en stress.
Oorzaak van je stemmingswisselingen
Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen.
Vitamine B
Word besties met B. Vitamine B1 vind je bijvoorbeeld in erwten en sinaasappels. Vitamine B6 in bonen, eieren, rijst en bananen. En tot slot B12: die kan je als vegan door een supplement nemen, en als niet vegan vind je deze terug in eieren, tonijn, zalm en andere dierlijke producten.
Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van verschillende neurotransmitters, waaronder serotonine, norepinefrine en dopamine en is daarmee een onmisbare vitamine voor het functioneren van het centrale zenuwstelsel.
Onder de psychische symptomen vallen onder andere: geïrriteerdheid, stemmingswisselingen, depressiviteit, verwardheid, disoriëntatie, geheugenproblemen, concentratiestoornissen, slapeloosheid, wanen en hallucinaties, paranoia en apathie.
Mianserine en mirtazapine beïnvloeden zenuwcellen die voor de prikkeloverdracht afhankelijk zijn van serotonine en noradrenaline. Vortioxetine beïnvloedt zenuwcellen die voor de prikkeloverdracht afhankelijk zijn van serotonine. Wat precies welke rol speelt bij het antidepressieve effect is niet duidelijk.
Bepaalde psychologische interventies zoals Preventieve Cognitieve Therapie (PCT) en Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) zijn een goed alternatief voor antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek van Claudi Bockting en Josefien Breedvelt van het Amsterdam UMC.
Sint-janskruid verbetert de stemming. Sint-janskruid is een kruidenmiddel. Andere benamingen zijn hypericum of St John's wort. Bij mensen met lichte tot matige depressieve klachten.
Voldoende inname van vitamines en mineralen verhoogt de aanmaak van serotonine. Het gaat hierbij vooral om vitamine B3, B6 en magnesium. Geschikte voedingsmiddelen met voldoende vitamine B3, B6 en magnesium zijn bijvoorbeeld rood vlees, zonnebloempitten, vis, melk, bananen, pinda's en eieren.
Door stress te verminderen, regelmatig te sporten, gezond te eten en voldoende zonlicht kan je jouw serotonine gehalte al flink verhogen. In samenspraak met een arts kunnen ook bepaalde supplementen een oplossing bieden.