Het Chinese telefoonmerk POCO heeft twee nieuwe smartphones aangekondigd. Het zijn het budgettoestel POCO X3 Pro en de mid-range smartphone POCO F3. De nieuwe POCO X3 Pro heeft naast een Snapdragon 860-chip een 6,67 inch lcd-scherm met een FHD+-resolutie en een ververssnelheid van 120Hz, voor vloeiendere beelden.
Poco, een zustermerk van Xiaomi, heeft onthuld welke van zijn smartphones in aanmerking komen voor de update naar MIUI 14, gebaseerd op Android 13. De fabrikant zal als eerste zijn huidige en voormalige vlaggenschepen updaten, voordat de mid-range en entry-level smartphones aan bod komen.
Poco is een merk van Xiaomi; dat begon met de release van de Pocophone F1 in 2018, gevolgd door de Poco F2 Pro in 2020. Xiaomi maakt weinig telefoons alleen voor het Poco-merk; veel modellen komen in andere landen uit onder de vlag van Xiaomi.
Deze Xiaomi Poco X3 NFC was toen de beste Android onder de 200 euro. Hij werd snel bezorgd vanuit Spanje, in een dikke week. Het begint meteen goed: hij kan supersnel opladen, en de batterij gaat ook enorm lang mee. Dat is fijn, en nu al beter dan iPhones.
Het gaat om betaalbare telefoons met een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Echt goedkoop is de Poco M5. De Poco F3 was in 2021 één van de populairste midrangers, maar van zijn opvolger, de Poco F4, zijn we iets minder onder de indruk. Meer gecharmeerd zijn we van de high-end Poco F4 GT, die zich richt op gamers.
Xiaomi voldoet volledig aan de vereisten van de AVG, inclusief de opslag, het verwerken en de overdracht van persoonlijke gegevens. Het naleven van deze vereisten is van toepassing op alle Xiaomi apparaten, -systemen, -apps en -services.
Conclusie. Beide merken zijn vergelijkbaar in prijs en prestaties. Maar OPPO is over het algemeen iets prijziger, daar krijg je wel een iets mooier design en iets betere lenzen voor terug. Xiaomi is op zijn beurt dan weer iets scherper in prestaties (zoals accu).
De populariteit van Xiaomi groeide de afgelopen tijd snel op de smartphonemarkt. Het Chinese merk speelde het beste in op de val van het eveneens Chinese Huawei. Dat bedrijf kwam onder meer door zorgen over veiligheid en spionage op een zwarte lijst van de VS te staan.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
Alles heeft met prijskwaliteit verhouding te maken. Het is een feit dat de Samsung S-serie tot de topmodellen behoort. Deze toestellen beschikken over een uitstekende processor, goede fotocamera's en interessante specificaties. De meeste Xiaomi toestellen zijn lager van kwaliteit.
Je Huawei telefoon vervangen met OnePlus 9 Pro
Misschien wel het meest voor de hand liggende alternatief voor de Huawei vlaggenschepen is de OnePlus 9 Pro. Deze krachtige smartphone is sneller dan iedere andere Android telefoon en dit jaar heeft de OnePlus een mega troef.
Oppo was in 2020 de op vijf na grootste mobiele telefoonfabrikant, direct na Huawei. Oppo is een dochteronderneming van BBK Electronics samen met Realme en Vivo. OnePlus is eigendom van Oppo zelf.
Xiaomi Corporation is een Chinese fabrikant van o.a. smartphones, tablets en wearables, gevestigd in Peking. Sinds juni 2021 is Xiaomi de grootste smartphonefabrikant ter wereld, waarbij het Samsung inhaalde.
Wat is de beste Xiaomi? De beste Xiaomi is momenteel de Xiaomi 12. De 12-serie heeft verreweg de beste camera's en batterijen. De Xiaomi 12 heeft een 6.28-inch oled-scherm en een verversingssnelheid van 120 Hz.
De telefoons van Oppo zijn voorzien van Android, het bekende besturingssysteem van Google. Over het systeem heen ligt wel de eigen ColorOS-schil van de fabrikant.
Het bedrijf weet dan ook veel goede smartphones uit te brengen. Vooral als je kijkt naar prijs-kwaliteitverhouding scoren Xiaomi-telefoons vaak erg goed. Xiaomi levert bovendien vaak telefoons met sterke specificaties voor hun prijs, en daar tegenover staan lage winstmarges en reclame in de software.
De telefoon met de beste accuduur is de Motorola Moto G7 Power. Hij gaat zelfs twee keer zo lang mee als een gemiddelde smartphone! Dat hij zo lang mee gaat komt door zijn grote 5000mAh-accu en zuinige, maar weinig krachtige, chip van Qualcomm.
Deze interface is gebouwd boven op Android 13. De Redmi Note 12 Pro en Pro+ draaien nog op Android 12, weliswaar met MIUI 14 erbovenop, maar het is nog steeds Android 12. Het is fijn dat Xiaomi ons heeft verteld dat het de toestellen vier jaar lang voorziet van updates.
Volgens Xiaomi kan je er gerust mee zwemmen in open water, al raden we daar toch aan voorzichtig mee te zijn gezien de 5 ATM waterdichtheidsgraad. Dat betekent dat het horloge gevoelig kan reageren op te koud of warm water en je moet er zeker niet mee gaan duiken.
Chinese Xiaomi-telefoons komen doorgaans met Aziatische software, die geen Google-apps en Nederlandse taal bevat.
Xiaomi Redmi Note 11 Pro
De processor met kloksnelheid van 2×2,2 GHz en 6×1,7 GHz zorgt ervoor dat je lekker snel kunt schakelen tussen games, series en socials. Dit gaat extra soepel dankzij de 120 Hz verversingssnelheid en met de batterij van 5000 mAh kun je dit de hele dag doen.
Smartphones uit de Redmi-serie zijn altijd afgeleid van toestellen uit de Mi-serie. De Redmi toestellen komen dan ook vier tot zes maanden later op de markt. Het gaat hier om goedkoper geprijsde telefoons, maar nog steeds van een mooie kwaliteit. Dit is het grootste verschil Xiaomi Mi en Redmi: de USB type c poort.
Via Trustpilot zijn er 128 reviews geschreven over Oppo smartphones. De Chinese smartphonefabrikant behaalt een score van 2,2 uit 5, dat wordt bestempeld als 'Slecht'.
OPPO valt onder hetzelfde moederbedrijf als OnePlus. Het is na Samsung, Xiaomi en Apple de grootste telefoonfabrikant ter wereld.
Hoewel 21% oordeelt zijn Oppo telefoon 'Uitstekend' te vinden, vindt 65% dat de telefoon 'Zeer slecht' presteert. Nog eens 10% vind de telefoon 'Slecht'. Dat betekent dat 3 op de 4 consumenten die een Oppo telefoon kopen uiteindelijk niet tevreden zijn met hun aankoop. Hiervoor worden meerdere redenen opgegeven.