Pule wordt maar door één kaasmaker in de hele wereld gemaakt, in een natuurgebied in Servië. Wat de ware liefhebber bereid schijnt neer te tellen voor een pond Pule? Rond de vijfhonderd euro per pond.
Wist je dat de duurste kaas maar liefst € 1000,- per kilo kost? Dit is geen Hollandse kaas, maar een Servische kaas die wordt gemaakt van ezelinnenmelk genaamd “Pule”.
Ongeveer twintig ezeltjes produceren melk op hetzelfde moment, wat een van de redenen is waarom de melk zeldzaam is en heel duur om te produceren. Bovendien is voor elke kilogram zo'n 25 liter ezelinnenmelk nodig. De kostprijs daarvan kan oplopen tot 40 pond (47 euro) per liter.
Een Gooische Pikante Goudse kaas omhuld met 24 karaats bladgoud. ,,Een kaas met een waarde van 3000 euro. Letterlijk Hollands goud", vertelt Marcel Verheul van De Groot-Verburg. ,,Onze Gooische Pikante heeft twee jaar op rij goud gewonnen met de lekkerste oude kaas van Nederland-verkiezing.
Ezelkaas. Kaas gemaakt van de melk van een ezel: het bestaat. Deze romige gerookte witte kaas komt uit Siberië en is een echte delicatesse. Omdat de kaas wordt gemaakt van de melk van een bedreigde soort ezel en er voor 1 kilo 25 liter melk nodig is, kost deze delicatesse per kilo 1000 euro.
La Bonnotte
Dit is de duurste aardappel ter wereld. Er worden jaarlijks slechts 100 ton van geproduceerd, en dat enkel op het eiland Noirmoutier in Frankrijk. De aardappel wordt bemest met zeealgen en gedijt alleen in een oceanisch klimaat. Een kilo kost tot 500 euro.
Niet zilver, niet goud, maar het voor velen onbekende rodium is momenteel het duurste edelmetaal ter wereld.
De winnende kaas van 2022, op deze prestigieuze kaascompetitie in Wisconsin in Amerika, is wederom de Zwitserse Gourmino Le Gruyère AOP, gemaakt door Michael Spycher van kaashuis Mountain Dairy Fritzenhaus.
De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
De grootste boerenkaas ter wereld weegt momenteel 565 kilo.
Exclusieve kaas
Kaas gemaakt van ezelinnenmelk is zeer exclusief en behoort dan ook tot de duurste kazen van de wereld. Ezels geven namelijk maar maximaal 2,5 liter melk per dag. Bovendien is er, om een kilo kaas te maken, zo'n 25 liter melk nodig.
Een ezel drinkt ongeveer 15-30 liter water per dag. Aangezien de dagelijkse hoeveelheid sterk varieert is een automatische vuller de beste oplossing. De rammen drinken als ze dat doen ongeveer 15 liter water, terwijl de vrouwtjes ongeveer 4 liter per dag drinken, een lammetje drinkt ongeveer 0,6 liter per dag.
Kaas, melk en eieren
Daarnaast is zuivel fors duurder geworden en dat heeft 2 belangrijke oorzaken. De prijs voor het voer van de koeien is gestegen én de zomer van 2022 is bovengemiddeld droog geweest. “Waardoor de kwaliteit van het gras wat minder was. En lage kwaliteit van gras zorgt voor een lagere melkproductie.
Welk land verkoopt het meeste kaas? And the winner is (or seems to be) – Als er puur gekeken wordt naar welke landen de grootste producenten van kaas zijn, dan bestaat de top drie respectievelijk uit de Verenigde Staten van Amerika, daarna Duitsland, en daarna Frankrijk.
Na 4 weken rijpen noemen we een kaas jonge kaas, terwijl een oude kaas wel 10 tot 12 maanden op de planken blijft liggen. Jong belegen rijpt zo 8 tot 10 weken en als een kaas 16 tot 18 weken blijft liggen, noemen we het belegen kaas.
Gouda 48+ overjarig:
De kazen dragen een jaar lang het predicaat 'lekkerste kaas van Nederland'.
De meest verkochte kaas in Nederland. Jong Belegen Goudse kaas. 8 weken gerijpt op de planken. Lekker, romig en goed snijdbaar.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek.
Maar niet zomaar een postzegel: de 'British Guiana 1c magenta' is een unicum, een soort van heilige graal voor filatelisten, postzegelverzamelaars. De zegel werd gemaakt in 1856 in het voormalige Brits-Guyana, dat toen een Britse kroonkolonie was.
Peultjes in de winkel zijn ongeveer de duurste groente die je kunt vinden. Dit komt door de arbeidsintensieve oogst, elk peultje wordt met de hand geoogst en je hebt 2 handen nodig: om een peultje te plukken.
1) Leonardo Da Vinci's Salvator Mundi
Dit lang vergeten schilderij werd in 2008 door enkele van 's werelds grootste Da Vinci-experts in Londen geverifieerd als een verloren meesterwerk van Leonardo Da Vinci.