Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger. Ook WhatsApp, of moederbedrijf Facebook, dus niet.
WhatsApp is automatisch al behoorlijk veilig. De app verstuurt chatberichten namelijk via end-to-end-encryptie. Het komt erop neer dat berichten standaard versleuteld worden en alleen jij en de ontvanger de sleutel hebben (en de inhoud dus kunnen zien).
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
Als uw telefoon wordt afgetapt, kan het zijn dat u tijdens telefoongesprekken achtergrondgeruis hoort. Andere tekenen zijn mogelijk dat de batterij van uw telefoon snel leegloopt zonder dat u hem veel gebruikt, of dat uw toestel erg heet wordt.
Als een verdachte wordt aangehouden is de politie bevoegd om alle voorwerpen 'die kunnen dienen om de waarheid aan de dag te brengen' in beslag te nemen. De mobiele telefoon valt hier in principe ook onder.
Bij een hack van je WhatsApp account neemt iemand anders jouw profiel over. Van daaruit kunnen criminelen jouw contacten berichten sturen om zo betrouwbaarder over te komen. Kwaadwillende kunnen jouw account overnemen doordat jij een appje krijgt van een bekende (die ook gehackt is).
Het was in 2020 al veel in het nieuws was, maar de Fraudehelpdesk meldde meer dan 8000 gevallen in 2021. Maar ook in 2022 werd er nog duizenden malen melding van gemaakt. WhatsApp-fraude staat ook wel bekend als vriend-in-noodfraude of hulpvraagfraude. Het schadebedrag bedraagt gemiddeld meer dan €2000 per slachtoffer.
Met het telefoonnummer van die vriend kunnen ze in WhatsApp of andere sociale media zijn of haar profielfoto zien. Deze voegen de fraudeurs vervolgens toe aan hun eigen WhatsApp-account (met een willekeurig telefoonnummer). Dit doen ze om het bericht geloofwaardiger over te laten komen.
Twee blauwe vinkjes verschijnen wanneer alle deelnemers in de groep je bericht hebben gelezen. Voor elk bericht dat je verzendt, kun je een scherm met berichtinformatie openen. Hierop staat aangegeven wanneer je bericht is afgeleverd en wanneer de ontvanger het bericht heeft gelezen of afgespeeld.
Kan je zien of iemand op je Whatsapp kijkt? Je kunt op geen enkele manier zien wie jouw WhatsApp in de gaten houdt. WhatsApp heeft die functie simpelweg niet ingebouwd.
Door het potentiële slachtoffer ervan te overtuigen om een eenvoudig belletje te plegen, kunnen hackers diens WhatsApp-account in een handomdraai overnemen, zo luidt het verhaal. Slachtoffers worden zo buitengesloten, verliezen direct de toegang tot hun account en hackers slaan vervolgens hun slag.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Inmiddels is duidelijk dat de politie door de kroongetuige verwijderde chatgesprekken heeft kunnen terughalen.
Hacking betekent dat iemand toegang probeert te krijgen tot de gegevens van iemand anders, via het gebruik van computers en het netwerk. Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens.
Via online advertenties. Of met een phishing mail. De oplichter krijgt gegevens en documenten van u 'cadeau'. Bijvoorbeeld uit slecht beveiligde administraties, uit uw afval, via social media of op het internet.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
Ze proberen je vertrouwen te winnen door je leuke complimentjes te geven, dagelijks contact met je op te bouwen of zelfs hun liefde te verklaren. Na een tijdje verzinnen ze allerlei smoesjes om geld van je te ontfutselen. Je denkt eerst beter 100 keer na voordat iemand online aan je vraagt om je geld over te maken.
Whatsapp spion is een programma dat op een geheime wijze kan worden geïnstalleerd op de smartphones van uw kids en personeel, die hun WhatsAPP berichten, audio en video bestanden, oproepen opneemt, en die de camera op een geheime manier gebruikt om foto's te maken en SMS, MMS, Facebook te bespioneren.
Android microfoon instellingen controleren
- Ga naar de 'App-machtigingen' door op de drie puntjes rechtsboven te tikken en daar die optie te selecteren. - Tik op 'Microfoon'. Je krijgt daarna een lijst te zien van alle apps die je toestemming hebt gegeven om de microfoon te gebruiken.
Samenvattend: word je afgeluisterd door je telefoon? Het antwoord is nee. Hoewel het in theorie mogelijk is dat bepaalde apps toegang hebben tot je microfoon, zijn andere oorzaken voor opvallende advertenties veel waarschijnlijker.
Door elektronische communicatie af te tappen. Denk aan WhatsAppberichten, sms-berichten en internetverkeer zoals downloads, videogesprekken en internetfora. Door personen te volgen op sociale media, zoals Facebook, Instagram en Twitter.
Op een iPhone ga je naar de Instellingen-app. Kies hier 'Privacy' en druk op 'Microfoon'. De lijst laat zien welke iPhone-apps toegang tot je microfoon hebben. Tik op de schuifbalkjes om de toestemming in te trekken en de vakjes grijs te maken.
Het hacken van telefoons kan gebeuren met allerlei soorten telefoons, waaronder Androids en iPhones. Aangezien iedereen kwetsbaar kan zijn voor telefoonhacking, raden we alle gebruikers aan om te leren hoe ze een gekraakt apparaat kunnen herkennen.