Je kans op hart- en vaatziekten neemt toe als je bloeddruk richting de 140 gaat. Hoe lager je bloeddruk, hoe beter. Door gezond te leven kun je je bloeddruk verlagen. Bij een bovendruk tussen de 140 en 180 heb je een hoge bloeddruk.
Normale bloeddruk bij ouderen
De gemiddelde, gezonde ouderen hebben een normale bloeddruk als deze rond de 90/140 mmHg ligt.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Bij een bloeddruk van 140/90 of hoger heb je een hoge bloeddruk. Met een hoge bloeddruk heb je meer risico op een hartinfarct of beroerte.
Als uw hart samentrekt, gaat uw bloed uw lichaam in. De druk in uw bloedvaten is dan op z'n hoogst.
U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden. Wel hebben oudere mensen er vaker last van dan jonge mensen.
Roken, vet eten, alcohol en overgewicht kunnen uw bloedvaten nauwer en stijver maken. Daardoor kan de bloeddruk hoger worden. In zeldzame gevallen komt de hoge bloeddruk door een nieraandoening.
Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging. Hierdoor moet je hart harder werken en stijgt je bloeddruk.
Een hoge bovendruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten méér dan een hoge onderdruk.
Bloeddruk per leeftijd meten
Een normale bloeddruk bij volwassenen ligt dus tussen de 120/80 en 130/89 mmHg. Dit getal kan variëren, soms ook afhankelijk van de leeftijd. Bij oudere volwassenen kan een iets hogere bloeddruk acceptabel zijn, waar een lagere bloeddruk bij kinderen vaker voorkomt.
Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen. Mogelijke klachten zijn: wazig zien.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
Een hoge bloeddruk bij 85-plussers is niet altijd nadelig. Sterker nog: het omlaag brengen van de bloeddruk kan er zelfs voor zorgen dat deze ouderen eerder overlijden. Dat blijkt uit onderzoek van Thomas van Bemmel, internist bij Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn.
Effecten van koffie op de bloeddruk lijken niet afhankelijk te zijn van de zetmethode. Uit een reeks onderzoekingen is naar voren gekomen dat koffiegebruik op korte termijn bloeddrukverhogend kan werken. 3 Deze verhoging treedt vrij snel op, is klein en vooral zichtbaar bij niet-regelmatige koffiedrinkers.
De diagnose 'hypertensie' bij ouderen (60-80 jaar) wordt gesteld bij een bloeddruk van (persisterend) 16095 mmHg en hoger. Van 'geïsoleerd systolische hypertensie' wordt gerept bij een systolische druk van 160 mmHg en hoger en een diastolische druk lager dan 90 mmHg (in de V.S.) of 95 mmHg (in Europa).
Doorgaans geeft een verhoogde bloeddruk geen lichamelijke klachten. Alleen bij langdurige en extreem hoge bloeddruk kunnen hoofdpijn, oorsuizingen, gezichtsproblemen, vermoeidheid of neusbloedingen optreden.
U doet de meting altijd aan de arm waar bij u de hoogste bloeddruk wordt gemeten. Uw arts vertelt u welke arm dit bij u is.
Heb je een te hoge bloeddruk, dan eet je best regelmatig yoghurt. Volgens onderzoekers is dit een efficiënte manier om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Geregeld bewegen is een van de beste manieren om een hoge bloeddruk te bestrijden. Het advies is om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Meerdere keren per week fietsen of wandelen heeft bijvoorbeeld al een positieve invloed op je bloeddruk.
Bètablokkers vertragen de hartslag zodat het hart rustiger gaat pompen en verwijden de bloedvaten. Hierdoor daalt de bloeddruk. Voorbeelden zijn acebutolol, atenolol, bisoprolol, carvedilol, celiprolol, labetalol, metoprolol, nebivolol en propranolol.