Zaaibedbereiding Rollen is belangrijk bij het aanleggen van een grasmat om verschillende redenen. Allereest is het noodzakelijk om een green meerdere keren te rollen alvorens te starten met zaaien, om zodoen- de de wortelzone te verdichten en inklinking tijdens of na het maken van de green te voorko- men.
Graszaad heeft een minimale temperatuur van tien graden Celsius nodig om te kunnen ontkiemen. En dit betekent voor de bodem natuurlijk. Ook moet er voldoende vocht in uw gazon te vinden zijn. Graszaad ontkiemt pas als het vochtig wordt en leeft de eerste twee weken op zichzelf (de kiem dus).
Om een mooie grasmat in je tuin aan te leggen heb je een tuinwals nodig deze zorgt ervoor dat de ondergrond mooi egaal of gelijk is. Een tuinwals moet je wel zelf vullen. Dit kun je doen met water of zand.
Zaaidiepte: de ideale zaaidiepte van graszaad ligt tussen de 0,5 en 1,5 centimeter. Te diep zaaien is niet goed omdat graszaad relatief weinig reservevoedsel bevat om vanuit die bodem goed boven te komen. Te oppervlakkig zaaien is ook niet goed, omdat het zaad dan kan uitdrogen, wegwaaien of wegspoelen.
Graszaad moet niet diep ingeharkt of met een laag compost of potgrond bedekt worden. Hierdoor verstikt het zaad en zal het niet kiemen. Het graszaad zal ook geen resultaat tonen. Zeer licht inharken, aanlopen of aanrollen is aan te raden voor een goed bodemcontact.
Kun je graszaad en kunstmest tegelijk strooien? “Kies voor kunstmest of organische mest om het gazon te 'voeden'.” Kalk en kunstmest tegelijk strooien is geen goed idee; kalk zorgt ervoor dat kunstmest sneller wordt afgebroken. Organische mest kun je wel tegelijk met kalk strooien.
Het graszaad mag niet diep ingeharkt of met een laag compost of potgrond bedekt worden. Het zaad verstikt en zal niet kiemen. Het resultaat blijft uit. Zeer licht inharken, aanlopen of aanrollen is aan te raden voor een goed bodemcontact.
Wanneer er uit de gezaaide gazonzaden amper of zelfs geen grassprieten groeien, dan kunnen meerdere oorzaken aan de basis liggen. Extreme weersomstandigheden kunnen het de zaadjes heel moeilijk maken, maar ook te weinig water of het gebruik van een verouderde graszadenmengeling kunnen het resultaat beïnvloeden.
Omdat de graszaden enkel aan het oppervlak worden aangedrukt, hebben ze de eerste weken na het zaaien dagelijks water nodig.
Licht Het is belangrijk te weten dat graszaad geen licht nodig heeft om te ontkiemen, Alleen een vochtige omgeving is van belang. Licht is namelijk voor het zaadje pas van belang als er grasblaadjes ontspruiten, die nemen namelijk het licht op.
Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar dit is ook erg afhankelijk van de bodemtemperatuur. Dit geldt voor zowel de eerste keer inzaaien als het doorzaaien!
Graszaad kan namelijk niet goed tegen veel regen en heeft daarnaast een grondtemperatuur van 10 graden nodig om te ontkiemen. Zaai altijd op een dag met zo min mogelijk wind, het liefst zelfs windstil, zo waait het graszaad niet weg van jouw gazon.
Een efficiënte manier om vogels weg te houden van het graszaad, is door een net over je gazon te spannen. Gaas, bijvoorbeeld kippengaas, heeft hetzelfde effect. Span het materiaal op ongeveer 5 centimeter boven de grond, dan kunnen de vogels er nét niet bij.
Kalk en graszaad kunnen niet tegelijk verwerkt worden.
Betreed het gazon de eerste weken na het zaaien zo min mogelijk. Wacht 3 weken voordat je het gazon maait.
Graszaad heeft een houdbaarheid van meerdere jaren, maar een maximum houdbaarheid van drie jaar. Ongeopende zakken zaad zullen over het algemeen na twee jaar nog ongeveer even sterk zijn als een nieuwe zak. Op veel zakken staat ook vaak dat graszaad maar twee jaar houdbaar is.
In droge periodes moet je het gras regelmatig water geven om ervoor te zorgen dat het zaad niet uitdroogt en doodgaat. Zorg er echter voor dat de grond niet te nat wordt, anders kan het graszaad verdrinken.
Hoeveel graszaad je nodig hebt hangt af van of je een nieuw gazon aanlegt of een bestaand gazon wilt bijzaaien. Voor een nieuw gazon adviseren wij 34 gram per vierkante meter. Zaai je bij? Dan heb je aan de helft voldoende: 17 gram per vierkante meter.
Meer strooien kan wel, en het gazon zal hierdoor wel snel dicht groeien, alleen zorgt het ook voor verstikking over 2 tot 3 jaar. Let op: bij bovenstaande richtlijn voor de hoeveelheid graszaad is uitgegaan van een puur graszaad. Dus NIET een mengsel van meststoffen en graszaden.
Voor het inzaaien van een gazon is doorgaans 1 kg nodig per 25 m². Gaat u kale plekken bijzaaien of een gazon doorzaaien? Dan volstaat 1 kg graszaad per 50 m².
Engels raaigras komt snel op, heeft een mooie glans en kan zeer goed tegen betreding. Het blad heeft een grove structuur, vormt een dichte zode en komt zeer snel op. Echter een nadeel van de snelle groei is dat wel dat je het gras vaak zal moeten maaien, besproeien en bemesten.
Sproeien na het zaaien van graszaad
Heb je net graszaad gezaaid? Dan is het belangrijk om het gras vochtig te houden tot twee weken na het kiemen. Een goede dosering is hierbij belangrijk! Je kunt beter vier keer per dag licht sproeien dan één keer per dag zwaar sproeien, anders kan het graszaad wegspoelen.
Aangeraden wordt om de koemest in combinatie met een kalk meststof te strooien. Je stimuleert dan niet alleen de bodem, maar ook de groei van de (gras)planten. Hoe vaak je zal moeten strooien, hangt compleet af van het doeleinde. Voor het gazon is één keer per jaar bemesten al ruim voldoende.