Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo'n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.
het kwade oog beschermt je voor kwade ogen. Dit Turkse bijgeloof gaat er namelijk vanuit dat alle blikken die gericht worden op jou en je bezit een zekere graad van jaloezie en kwade wil bevatten (bewust of onbewust) en dat elke kwade blik die jouw richting uitkomt je ook daadwerkelijk ongeluk en schade zal toebrengen.
De vroegste historische vermelding van het boze oog komt uit het Nabije Oosten en de Mesopotamische beschaving van Soemerië. Het geloof in het boze oog is erg sterk in het Midden-Oosten, Azië en Europa, vooral in het Middellandse Zeegebied. Veel schepen in dit laatste gebied worden op de boeg gesierd met een oog.
Een blauw oog is het gevolg van een letsel in de buurt van het oog. Hier ontstaat gemakkelijk een inwendige bloeding, waardoor de huid opzwelt en verkleurt. In het begin wordt het letsel blauw-rood, daarna blauw-zwart. Geleidelijk aan kleurt het daarna bruin-geel-groen, waarna de verkleuring verdwijnt.
De Turkse autoriteit voor religieuze zaken veroordeelt het dragen van het 'boze oog', een amulet waaraan bepaalde krachten worden toegedicht. Volgens Diyanet, de autoriteit die aan het hoofd staat van ruim 85.000 moskeeën, is het niet toegestaan in de islam om hulp van iets anders te verwachten dan van Allah.
Het boze oog hebben betekent dat je anderen kwaad zou kunnen doen door alleen maar naar hen (of naar hun huis, vee, oogst, enz.) te kijken. Boos heeft hier niet de nu gebruikelijke betekenis 'vertoornd, kwaad', zoals in 'Ik ben boos op de regering. ' Het wordt gebruikt in de oudere betekenis 'vijandig gezind, jaloers'.
De ene mens kan voor de andere mens het 'licht in zijn ogen' zijn (Tob. 10:5), met andere woorden, die ander is zijn hoop en vreugde. Het vriendelijke oog doelt op de vriendelijkheid van de betreffende persoon, het kwade oog zinspeelt op de boosheid van iemand (Spr. 23:6).
Wat een blauwe oogkleur over je karakter zegt? Vaak worden mensen met blauwe ogen als hoffelijk en sexy gezien, maar niet als intelligent. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dat waar is. Blauwogige mensen hebben vaak een sterke innerlijke kracht en kunnen mensen goed aanvoelen.
Blauwogige mensen kunnen beter tegen alcohol. Ze kunnen minder goed tegen licht vanwege minder pigment in de ogen. Daarnaast zijn mensen met blauwe ogen ook vaker extravert en energieker dan mensen met andere oogkleuren.
Het Boze Oog zie je vaak terug in Turkije. Dit symbool wordt dan gebruikt als talisman amulet om boze krachten af te wenden, maar komt ook veel voor als muurdecoratie of in sieraden. In Turkije geloven veel mensen in de kracht van dit amulet. Het zou beschermen tegen het kwaad.
Reciteer driemaal Surat An naas. Reciteer driemaal Surat Al Falaq. In principe zijn deze basisverzen al voldoende. Als je de meer verzen van de Koran kent dan kun je ook drie keer ayatul kursi en de twee laatste verzen van surat al Baqarah reciteren.
Het woord nazar komt oorspronkelijk uit het Arabisch (نظر) en betekent "blik". In het Turks heet dit voluit een nazar boncuğu of nazar boncuk (nazar: "boze oog", en boncuğu: amulet). In het volksgeloof hebben mensen met helderblauwe ogen een ongelukbrengende blik.
In vele culturen is het oog symbool van schoonheid. Daarnaast wordt er aan het oog vaak bijzondere betekenis toegekend. Bekend bv. is de uitdrukking: 'Het oog is de spiegel van de ziel'. Het 'oog van het hart' is het eigenlijke centrale punt van de persoon (aldus de Islam).
Simpele versie van de gele smileys. Hiermee kun je je bericht een emotie / uitdrukking meegeven. :-).
Volgens Jan Renkema is de keuze tussen de betrekkelijke voornaamwoorden 'dat' en 'wat' afhankelijk van de bepaaldheid van het zelfstandig naamwoord. Het woord 'dat' wordt gebruikt als je verwijst naar een bepaald zelfstandig naamwoord. Voor onbepaalde verwijzingen gebruik je daarentegen 'wat'.
Dan wordt gebruikt in de betekenis 'of'. Het komt in die betekenis ook voor in de vaste verbindingen al dan niet en ja dan nee. In de zin Je mag op kosten van de zaak dineren, maar dan wel een beetje goedkoop wordt dan wel anders gebruikt. Dan is een bijwoord met als betekenis 'deze keer'.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
In Nederland heeft ongeveer 80% van de mensen blauwe ogen. Wereldwijd is dit slechts 2%. Blauwe ogen komen relatief vaak voor in West-Europa, Noord-Europa en landen met een bevolking waarvan de voorouders uit Europa komen, zoals Amerika en Canada.
'Tot voorkort werd het als onmogelijk bestempeld, maar nu blijkt dat twee ouders met blauwe ogen wél een kind kunnen krijgen met bruine ogen.
Ongeveer 2,2% van de wereldbevolking heeft blauwe ogen. Blauwe ogen komen voornamelijk voor in Noord-Europa en landen waarvan de bevolking voor een deel van Noord-Europese afkomst is.
Helaas, je kan niet zo goed tegen alcohol als mensen met blauwe ogen... Wetenschappelijk onderzoek heeft aangewezen dat mensen met bruine ogen sterker reageren op externe stimuli, bijvoorbeeld in hun ademhaling en hartslag, dan mensen met blauwe ogen.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
In kunstwerken uit de Middeleeuwen is de duivel vaak een menselijke gedaante met dierlijke kenmerken zoals een staart, vleugels, klauwen of hoorntjes. De slang die Eva verleidt in het paradijs wordt vaak ook gezien als een vermomming van de duivel.
In onder andere Turkije en Griekenland is het blauwe oog, ook wel de nazar, hét symbool om onheil af te wenden.
Maar Christus heeft ons vrijgekocht van de vloek der wet door voor ons een vloek te worden (Gal. 3:10-13). Een aan het hout gehangene is immers door God vervloekt, zo citeert Paulus Deuteronomium 21:23, dit toepassend op het kruis. Dit raakt het hart van het evangelie.