"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer. Een bruine beer zal je misschien aanvallen als ze denkt dat je haar jong bedreigt, maar een ijsbeer ziet een mens als prooi en schat in of hij je kan hebben. Als je een ijsbeer tegenkomt, word je bejaagd."
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar. Het gevaar berust op een ruim arsenaal aan ziekteverwekkers dat door muggen kan worden overgedragen.
Biologisch gezien zijn mensen inderdaad omnivoren: wij kunnen zowel plantaardige als dierlijke voeding eten om te overleven. We zijn echter niet gebonden aan een omnivoor eetpatroon: het is niet zo dat we de combinatie van plantaardige en dierlijke producten moeten eten. We kunnen leven van planten alleen.
Een gemiddelde Nederlander eet in zijn leven zo'n 1924 dieren. Dat zijn er 25 per jaar, dus ongeveer één heel dier elke twee weken. We hebben het dan over gewervelde dieren: zoogdieren en vogels die in stallen worden gehouden en vissen die worden gevangen of gefokt in een viskwekerij.
Gemiddeld eet hij gedurende zijn leven 522 dieren. Het gaat hierbij voor 94% om kippen. De Nederlandse Vegetariërsbond berekende dit in het kader van dierendag.
Kannibaal: 'Mensenvlees smaakt net als rund, ik verpakte het zelfs in mijn empanadas'
Dawkins noemt kannibalisme een taboe, maar het eten van mensenvlees is niet alleen een ethische kwestie. Ons vlees bevat namelijk infecterende proteïnes en deze kunnen ziekten veroorzaken en zelfs dood als gevolg hebben. Hiernaast is er ook een reële kans op bloedoverdraagbare ziekten.
Als laatste: echte carnivoren en alleseters, zoals katten en honden, hebben wél vlees nodig om gezond te zijn. De mens niet. Er is niets in vlees dat niet in een veel gezondere vorm te vinden is in plantaardige bronnen.
Diverse soorten vlees kunnen rauw gegeten worden. Velen van ons denken voornamelijk aan mager rund- of kalfsvlees, maar er zijn ook andere soorten vlees die we rauw kunnen eten. Vers varkensvlees kan bijvoorbeeld ook rauw gegeten worden, maar dat wordt niet zo snel gedaan.
Box Jellyfish. Voor de kust van Australië leeft het meest giftige dier ter wereld: de box jellyfish. Deze kwal – ook wel bekend als kubuskwal of stinger – heeft vijftien lange tentakels die vol met dodelijk gif zitten.
De gele pijlgifkikker is het giftigste dier op aarde
Er zijn veel verschillende soorten pijlgifkikkers, elk met hun eigen opzichtige uiterlijk dat, net als een vingerafdruk, uniek is. De giftigste pijlgifkikker – en het giftigste dier ter wereld – is de gele pijlgifkikker, die in de regenwouden van Colombia leeft.
Een bejaarde Poolse boer die al een paar weken vermist was, is vermoedelijk opgegeten door zijn eigen varkens. Op zijn erf zijn alleen wat stukjes bot en schedel gevonden. Een buurvrouw van de man vond de botten en belde de politie.
En Van der Valk zegt: „Mensenvlees is rood.” Het eiwit myoglobine, dat zuurstof uit het bloed kan opnemen, veroorzaakt de rode kleur, vertelt de patholoog. „Daarnaast is van belang hoe sterk een lichaamsdeel doorbloed is.” Hoe meer myoglobine een spier bevat, hoe roder de kleur en hoe meer prestatievermogen.
Bronnen: http://en.wikipedia.org/wiki/Autophagy.
Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate. Let verder op met het eten van rauw en verbrand vlees, want ook dit kan nadelig zijn voor je gezondheid.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
De soorten orgaanvlees die we nu het meest consumeren zijn de lever, nieren, hersenen, zwezerik en pens. Het hart en de tong zien we ook vaak als orgaanvlees, maar het is wel spierweefsel.
De Verenigde Staten hebben geen federale wet die kannibalisme officieel verbiedt. Idaho is de enige staat waar je in de bak kunt belanden als je een stukje mens eet.
NIEUW-GUINEA – Mensenvlees van Japanners smaakt het lekkerst. Dat vinden althans de laatste kanibalenstammen op aarde, in Papoea-Nieuw-Guinea. Vlees van blanken is te zout. De Italiaanse fotograaf Iago Corazza ondernam een missie naar de diepe jungle van Papoea-Nieuw-Guinea, waar de stammen huizen.
De mens wordt nadrukkelijk niet genoemd als voedselbron. Met de smaak van mensenvlees heeft het allemaal niets te maken. Volgens enkele getuigen smaakt mensenvlees best goed, vergelijkbaar met kalfsvlees, en zacht als tonijn.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer.
“Je hebt het recht om je eigen lichaamsmateriaal mee naar huis te nemen en ermee te doen wat je wilt. Behalve het ter consumptie aanbieden dan, want de verkoop van mensenvlees is strafbaar.” Waarschijnlijk gebeurt het zelden of nooit dat mensen een eigen geamputeerd lidmaat willen meenemen en opeten.