Waar bij de Lungo al het water door de gemalen koffie van de Espresso loopt, wordt het warme water bij de Grande pas achteraf aan de Espresso toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat een Lungo veel bitterder is omdat het water veel meer smaak opneemt, en dat de Grande veel milder is, omdat de Espresso wordt aangelengd.
Lungo betekent in het Italiaans namelijk lang. Deze koffiesoort is als het ware een lange espresso. Voor de bereiding van een lungo gebruik je dan ook dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso. Het verschil zit hem in de hoeveelheid water die je gebruikt.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Lungo koffie is een perfecte keuze wanneer jij houdt van de ultieme koffiesmaak en graag geniet van een grotere koffie. Bij Nespresso is een lungo standaard 110 ml, vergelijkbaar met een normale kopgrootte in Nederland.
Wat is een Grande? Ook de Grande laat niets aan de verbeelding over: een heerlijke grote kop zwarte koffie. De Grande is nog groter dan de Lungo en heeft Amerikaanse roots.
De Bellarom Azzuro van Lidl wordt de lekkerste lungo genoemd. Bij de espresso's wint de Nespresso Ristretto. Bij deze test geeft deze capsule het meeste koffiegeur en sterkste smaak.
Lungo, 'de lange', is de mildste van de drie varianten. Wat niet betekent dat hij niet van zich kan afbijten. Voor een lungo heb je 5 à 7 g espressopoeder nodig – dezelfde hoeveelheid koffie als voor een klassieke espresso.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
De Americano is een espresso met een beetje heet water. De optimale verdeling is 50 procent water en 50 procent koffie. Dit zorgt voor een zachte en milde smaak waardoor hij minder sterk is dan bijvoorbeeld een Espresso, Lungo of Cappuccino.
De Douwe Egberts Lungo Sterk is een krachtige koffie. De smakelijke aroma's van de Arabica bonen gecombineerd met het stevige karakter van de Robusta bonen geven deze Lungo een zeer intense smaak. De gemalen koffie zit in een aluminium capsule zodat de aroma's het beste vastgehouden worden tot u een kopje koffie zet.
Je zal misschien verbaasd zijn, maar hoe sterker de smaak betekent niet hoe bitterder deze is. De ristretto heeft de meest sterke/geconcentreerde smaak, maar is minder bitter dan de espresso of lungo. De smaak van de ristretto neigt iets meer naar de zure en fruitige kant.
1) Maak een Caffè lungo
Als je normaal gesproken een echte espresso maakt, stop je na 25 – 30 seconden. Echter je kunt ook simpelweg het water langer dan de normale 25-30 seconden laten doorlopen. Het resultaat is dan een groter volume koffie.
De koffiesoort lungo dankt zijn naam aan de tijd die het kost om hem te maken. Lungo is namelijk Italiaans voor 'lang'. Lungo is als het ware een lange espresso. Voor de bereiding van een lungo gebruik je dan ook dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso.
Inhoud: 120 ml
Een lungo heeft een iets bittere smaak dan een espresso omdat er meer water wordt gebruikt. Het duurt langer voordat al het water door de koffie is geperst. Ook kunnen de koffiearoma's zich beter verspreiden door het grotere oppervlak van het glas.
Wie wil genieten van “La Dolce Vita”, wordt goed bediend met een Lungo-koffie. Gebruik ongeveer 60 ml vers water voor 7 g koffie en geniet van een echte Italiaanse koffieklassieker. Deze koffie kan ook worden gebruikt om verschillende andere dranken en etenswaren te bereiden.
Of een koffie zacht of sterk smaakt, is dus eerder afhankelijk van de verhouding tussen de hoeveelheid koffie en water.” En dan blijkt dus dat een espresso eigenlijk een van de slapste koffies is.
Arabica bonen zijn aromatisch van smaak en zorgen voor milde koffie. Deze bonen groeien het best in bergachtige klimaten. Omdat ze minder eenvoudig te telen zijn, zijn Arabica bonen over het algemeen prijziger dan Robusta bonene.
Als het op smaak aankomt, is Arabica de beste boon. Aan de andere kant, als je een hoger cafeïnegehalte wilt, is Robusta de betere keuze. De unieke koffiesmaak wordt mede bepaald door de mate van branding. Door de koffie gedurende verschillende tijdsduur te branden, ontvouwen de verschillende delicate smaken zich.
Zoals de Franse naam al doet vermoeden is café au lait koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie. Een café au lait maak je met een gewone kop koffie, het liefst filter koffie.
De grotere hoeveelheid water en de langere doorlooptijd maakt dat de lungo minder intens smaakt dan een espresso of een ristretto.
Het cafeïnegehalte in een bereide Espressocapsule bedraagt ongeveer 55 tot 65 mg. Omdat de Lungovariëteiten 20% meer koffie bevatten, varieert de hoeveeheid cafeïne tussen 77 en 89 mg per capsule.
Lungo Intenso is een creatieve Braziliaanse mix van Arabica en Robusta. Geroosterd en gemalen door experts om de intensiteit en volle body vrij te laten komen en het rijke aroma te behouden in een grote capsule.
Uit een test van EditieNL blijkt dat experts de goedkope bonen van de Lidl het best beoordelen. Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk.