Gaat u korter dan 4 weken op vakantie in het buitenland? Dan hoeft u dit niet aan ons door te geven. Als u in Nederland op vakantie gaat, kunt u ook langer dan 4 weken wegblijven. U hoeft dit niet door te geven.
Met een WGA-, WW- of IOW-uitkering mag u 20 werkdagen per kalenderjaar op vakantie (dat is in totaal 4 weken). Bereikt u binnen 1 jaar de AOW-leeftijd, dan heeft u recht op 65 vakantiedagen per kalenderjaar. U mag zelf weten hoe u de dagen opneemt: aaneengesloten of in kortere periodes.
Gaat u voor maximaal een jaar naar het buitenland, bijvoorbeeld voor vakantie, studie of een medische behandeling? Dan kunt u uw WIA-uitkering (IVA of WGA), WAO- of WAZ-uitkering in het buitenland ontvangen. Het maakt niet uit naar welk land u gaat.
Uitkeringen op basis van de Participatiewet en andere bijstandsregelingen kunt u niet meenemen. Een WW-uitkering mag u binnen de EU, EER of Zwitserland voor 3 maanden meenemen. Buiten de EU, EER of Zwitserland kunt u niet uw WW-uitkering meenemen.
Wij checken gegevens die u doorgeeft bij de aanvraag van een uitkering. Ook vergelijken wij de gegevens die wij van u hebben met die van de Belastingdienst of de gemeente. Daarnaast controleren we telefonisch. Ook is het mogelijk dat een inspecteur uw werkplek bezoekt of bij u thuis komt.
Ik ben ziek (WIA-uitkering)
Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering. De IVA kunt u krijgen als u niet of bijna niet meer kunt werken. De WGA als u nu of in de toekomst nog wel (deels) kunt werken. Twijfelt u welke WIA-uitkering u heeft?
Uitvoeringsinstantie UWV wil in de toekomst niet meer met een afgeschermd nummer bellen. Ook krijgen mensen voortaan eerst een bericht met uitleg waar het gesprek over zal gaan en wordt gezamenlijk een tijd afgesproken waarop het belletje plaatsvindt.
U mag maximaal 8 maanden per 12 maanden buiten Nederland verblijven.
Wanneer moet ik mij uit de Basisregistratie Personen (BRP) laten uitschrijven? U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
Verblijft u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden buiten Nederland? Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn.
Heb je een IVA uitkering van de WIA uitkering en gaat werken dan mag je maximaal 20% van je laatstverdiende loon bijverdienen. Daarvan wordt 70% ingehouden. Als je bijvoorbeeld 500 euro extra verdient per maand dan mag je dus 150 euro zelf houden.
Deze inkomsten komen niet uit werk en hebben geen invloed op uw uitkering: spaargeld of eigen vermogen. uw eigen persoonsgebonden budget (pgb) alimentatie.
U heeft recht op een IVA-uitkering, wanneer u na de wachttijd van 104 weken volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent. Dit is het geval, wanneer: u niet meer dan 20% van uw laatstverdiende loon kunt verdienen, en. er geen of maar een zeer kleine kans is dat dit verbetert binnen een termijn van 5 jaar.
Als u een IVA-uitkering krijgt, heeft dat gevolgen voor de opbouw van uw pensioen en eventueel voor uw zorgverzekering. Net als bij uw werkgever bouwt u met een uitkering iedere maand vakantie- geld op. U krijgt uw vakantiegeld elk jaar in de maand mei.
Met een arbeidsongeschiktheidsuitkering naar het buitenland
Binnen de EU, EER en Zwitserland kunt u uw WIA-, WAO- of WAZ-uitkering altijd meenemen.
Vakantie en een WW-uitkering
U heeft recht op maximaal 20 vakantiedagen per kalenderjaar. Als u binnen 1 jaar de AOW-leeftijd bereikt, dan heeft u recht op maximaal 65 dagen. Een kalenderjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
Wat zijn gevolgen van uitschrijving uit de Basisregistratie Personen? Na uitschrijving uit de Basisregistratie Personen kan (afhankelijk van de situatie en plannen) het recht vervallen op zaken als bijvoorbeeld een uitkering, huursubsidie, kinderbijslag en nabestaandenuitkering (ANW).
Als een aaneengesloten periode van verblijf in twee opeenvolgende kalenderjaren valt, mag de maximale duur van dit verblijf niet langer zijn dan de duur die voor één kalenderjaar is toegestaan. Dat wil zeggen 4 of 13 weken.
Met een Schengenvisum of een vrije termijn mag u maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in het Schengengebied verblijven. Wilt u door een bijzondere en onverwachte situatie langer blijven? Dan is uw Schengenvisum na verlenging alleen geldig in Nederland.
Het land van bestendig verblijf is het land waar u langer dan 3 maanden mag zijn.
Reizigers met verblijfsvergunning
Maar wel een geldige Nederlandse verblijfsvergunning? Dan mag u maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in alle landen van het Schengengebied zijn. Neem naast uw paspoort of ander reisdocument, uw verblijfsvergunning mee als u op reis gaat.
Ja, dat mag. De sociale dienst mag uw bankafschriften controleren.
Als wij signalen ontvangen over een onjuiste uitvoering van de Ziektewet, besluiten wij soms om eerder te controleren. Wij houden contact met u over de eventuele verbeteringen die u uitvoert. Zo controleren wij of u deze juist uitvoert. Als u de Ziektewet juist uitvoert, is de volgende controle na 2 jaar.
UWV zal nooit contact met u opnemen via deze bronnen. Wij verzamelen hieruit alleen informatie die invloed kan hebben op uw recht op uw uitkering. Daarom controleren wij ook regelmatig via IP-adressen of u onder andere in of buiten Nederland bent.