De keuken is meteen de plek waar ook het smerigste voorwerp van het huis te vinden is: het schuursponsje. Omdat ze van binnen niet droog worden, kunnen bacteriën in de sponsjes goed huishouden. Ook vaatdoekjes zijn niet echt fris. Op een enkele vierkante centimeter vaatdoek leven wel miljarden bacteriën.
Deurklinken worden dagelijks gebruikt en daarom zitten er veel bacteriën en vuil op. Maar aangezien deurklinken er nooit vies uitzien, worden ze bijna nooit schoongemaakt. Toch is het zeer verstandig om de deurklinken in uw huis goed schoon te maken.
Uit Brits onderzoek bleek in 2008 dat op en in een toetsenbord gemiddeld 400 keer meer bacteriën zitten dan op een toiletbril. Volgens de onderzoekers ontstaat zo'n bacteriewalhalla op je toetsenbord omdat er etensresten op terechtkomen wanneer je je lunch achter je computer eet.
Geld mag dan niet stinken, schoon is het allerminst. Volgens Nijmeegs onderzoek zijn bankbiljetten een ideale voedingsbodem voor ziekmakende microben zoals de poepbacterie Escherichia coli (beter bekend als E. coli) en MRSA – de gevreesde ziekenhuisbacterie die resistent is tegen veel antibiotica.
De kraan. Uit onderzoek is gebleken dat een kraan meer dan 2,7 miljoen bacteriën bevat. Dit komt omdat we de kraan opendraaien nadat we het toilet hebben gebruikt, vervolgens onze handen wassen en daarna de kraan weer dichtdraaien. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.
Gebruik water en een sopje van bijvoorbeeld groene zeep, maar wring de doek wat uit vóór u het deurbeslag schoonmaakt. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen, want hier is het materiaal niet geschikt voor. In de strijd tegen het coronavirus heeft met name het ontsmetten met alcohol zin.
1 op de 4 kranen bevat ongezonde bacteriën
Bij deurklinken is 1 op de 20 te vies om aan te raken. Niet iedereen wast namelijk netjes de handen met zeep.
Krijg je al de kriebels als je alleen al denkt aan bacteriën? Komen openbare toiletten, deurklinken en de gedeelde kantoorkeuken regelmatig voor in jouw nachtmerries? Dat is helemaal nergens voor nodig, zegt Jan Verhoef, emeritus hoogleraar besmettingsleer aan de Universiteit Utrecht tegen NRC.
De kraan. Uit onderzoek is gebleken dat een kraan meer dan 2,7 miljoen bacteriën bevat. Dit komt omdat we de kraan opendraaien nadat we het toilet hebben gebruikt, vervolgens onze handen wassen en daarna de kraan weer dichtdraaien. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood. Voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten in de buurt.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden. Dat wil zeggen dat de bacterie dan niet meer gevoelig is voor het antibioticum.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Naast de E. coli worden de volgende bacteriën veel aangetroffen bij een urineweginfectie: staphylococcus saprophyticus, enterococcus faecalis, proteus mirabilis en klebsiella.
De meeste grampositieve bacteriën zoals enterokokkensoorten, stafylokokken (inclusief de MSRA) en streptokokken overleven vele maanden op harde oppervlakken. Ook gramnegatieve soorten zoals de E. coli, Pseudomonas en Klebsiella kunnen waarschijnlijk maanden op uw krukje overleven.
Als een voor het lichaam onbekende bacterie binnendringt, kan dit een infectie veroorzaken. Infecties door bacteriën kunnen ernstiger verlopen dan infecties door virussen, maar de meeste infecties door bacteriën gaan vanzelf over.
In de natuur spelen schimmels een wezenlijke rol doordat ze zorgen voor de noodzakelijke afbraak van dood organisch materiaal. Ze verwerken bijvoorbeeld dode bladeren of omgevallen boomstammen en zijn zo de opruimers van de natuur.
Symptomen van een bacteriële infectie
Bloed, pus of slijm in de ontlasting. Koorts. Hoofdpijn. Uitputting en soms uitdroging.
Uit Brits en Amerikaans onderzoek blijkt: op een autostuur zitten tot wel 9 keer meer bacteriën dan op een wc-bril van een openbaar toilet. Door de meeste autobezitters wordt deze plek namelijk overgeslagen bij het schoonmaken van de auto.
Het antwoord is simpel: ja, die zijn er. Veel mensen verwachten dit niet en denken dat toiletten qua bacteriën de smerigste plekken in huis zijn. Maar er zijn drie dingen die nog viezer zijn dan de wc-bril: mobiele telefoons, tapijten en bankstellen.
Ter vergelijking: een toiletbril zou 172 cfu bevatten. Dit zal vermoedelijk voor een deel komen doordat het oppervlak van veel smartphones (in ieder geval het display) veel gladder is - veel bacteriën kunnen zich daardoor moeilijker hechten, aldus CBT Nuggets.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen.
Schimmels hebben een hekel aan zout! Behandel daarom uw sokken voordat u ze wast met een zoutbad. Behandel uw nagels met een schimmelwerend middel. Behandel uw schoenen 1x per week met een spray/ poeder.