Momenteel is er geen medicijn dat bekkeninstabiliteit kan genezen. Als u met deze klachten naar de huisarts gaat, zal deze u waarschijnlijk aanraden om een bekkenband te gebruiken, thuis oefeningen te doen of u doorverwijzen naar een fysiotherapeut.
Dat duurt meestal enige maanden, in uitzonderingsgevallen meer dan een halfjaar. Ook de ernstiger klachten over bekkeninstabiliteit verdwijnen bij de overgrote meerderheid van de vrouwen uiteindelijk wel. Dit duurt vaak lang: gemiddeld een halfjaar, soms langer.
Pijnklachten. Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de schede. Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes.
Het kussen moet het liefst reiken van de knieën tot de enkels. Het bovenbeen komt zo horizontaal te liggen. Je kunt eventueel nog een kussen in je rug leggen en een onder je buik. Ruglig mag ook als je lekker ligt, legt dan een kussen onder je bovenbenen en let er op dat het bekken recht ligt.
Bekkeninstabiliteit. Vrouwen die zijn bevallen, kunnen langere tijd last houden van bekkeninstabiliteit. Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Je mag met je benen over elkaar zitten, fietsen en zwemmen. Je mag op je rug of op je zij slapen. Je mag liggen met een kussentje tussen je benen, maar het mag ook zonder. Het is wel verstandig situaties te vermijden waarbij de kans op vallen of uitglijden groot is en vermijd zwaar belastende activiteiten.
Oorzaken bekkenpijn
Bekkenklachten ontstaan veelal door een verslapping van de buikspieren wat resulteert in vervelende pijnklachten rondom het bekken, de heup en de billen. Bekkenklachten worden veelal veroorzaakt door een asymmetrie in het bekken; dit is een scheefstand en/of beenlengteverschil.
Het gevaar bestaat dat alle ongemakken die een zwangere heeft worden toegeschreven aan bekkenpijn of instabiliteit. Deze aandoeningen zijn erg onwaarschijnlijk als u de pijn niet voelt op een van de genoemde plaatsen (rond het schaambeen, de stuit, of de linker- of rechterbil).
Je zult schrikken: de hersteltijd van een bekkenbodem na een vaginale bevalling is namelijk minimaal 6 MAANDEN. Hoe meer schade je hebt gehad aan de bekkenbodem, hoe langer het herstel duurt. Nu is het wel zo dat het meeste herstel in de eerste 6 weken optreedt.
Bij bekkeninstabiliteit zal de patiënt merken dat wandelen goed mogelijk is. Dit is te verklaren doordat de bekkenbanden tijdens een lopende beweging door actieve spieren ontlast worden.
Momenteel is er geen medicijn dat bekkeninstabiliteit kan genezen. Als u met deze klachten naar de huisarts gaat, zal deze u waarschijnlijk aanraden om een bekkenband te gebruiken, thuis oefeningen te doen of u doorverwijzen naar een fysiotherapeut.
Zorg voor ontspanning
Gun je spieren rust: let erop dat je billen ontspannen zijn als je ligt of zit, draai je schouders los, zucht eens diep door, adem bewust naar je buik. Na een gezonde activiteit (wandelen, fietsen zonder kinderen) ontstaat eveneens ontspanning door inspanning.
Wanneer er ernstige klachten, bijvoorbeeld constant pijn, veel bewegingsbeperking of veel beperkingen van gewone alledaagse dingen (lopen, traplopen, bukken, zitten) optreden is het raadzaam hulp te zoeken bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met bekkenpijn, een ...
Bij bekkeninstabiliteit heeft u klachten zoals: Pijn in het bekken, onderbuik, onderrug, liezen of bovenbenen. Pijn na langdurig zitten, traplopen of opstaan na het zitten. Stijfheid en pijn in de benen als u na een tijdje inactief zijn weer beweegt.
Oefeningen Bekkeninstabiliteit
Heeft u moeite met lopen? Dan staat waarschijnlijk het SI-gewricht scheef. Als dat namelijk scheef staat en we krijgen moeite met lopen, dan kan het zijn dat bepaalde spieren die scheefstand willen corrigeren.
Een grote angst van veel vrouwen met bekkeninstabiliteit is dat zij in een rolstoel terechtkomen. Blijvende invaliditeit is echter zeer zeldzaam. Het grootste deel van de pijnklachten tijdens de zwangerschap heeft betrekking op 'normale' bekkenpijn of lage rugpijn, die spontaan geneest.
Bij een bekkenblokkade spreekt men eigenlijk over een verminderde beweeglijkheid tussen ons darmbeen (Os ilium) en ons heiligbeen (Os sacrum), of beter gezegd een mobiliteitsbeperking in het sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht).
Een (bekken)fysiotherapeut kan helpen om de bekkengewrichten te mobiliseren of met specifieke oefeningen en rek- of massage technieken de spieren rondom het bekken soepeler of juist sterker te krijgen. We raden ook aan om een (bekken)fysiotherapeut in te schakelen als je klachten na de bevalling niet verdwijnen.
Symptomen bij bekkenklachten
Pijn in de onderrug, stuitje, de buik. Pijn bij schokkende bewegingen (plotselinge bewegingen) Pijn tijdens de menstruatie of seksuele gemeenschap* Pijn bij het opstaan.
Bel uw huisarts als u langer dan 1 week pijn heeft. Vaak vraagt de huisarts advies van een specialist, zoals een bekken-fysiotherapeut. Na 3 maanden bespreekt u met de huisarts hoe het gaat.
In beweging blijven is een belangrijke manier om bekkeninstabiliteit te voorkomen. Een goed voorbeeld van verantwoord bewegen is zwangerschapsgym. Doordat u aan uw lichaam blijft werken, zult u minder lichamelijke klachten ondervinden voor-, tijdens-, en na de bevalling. Negeer pijnsignalen absoluut niet!
Vaak mogen patiënten proberen te lopen op geleide van de pijnklachten. Meestal duurt het enkele weken voordat de breuk weer wat vaster zit en voordat de pijnklachten wat afnemen. Een fysiotherapeut kan eventueel helpen met het lopen.