Een maagzweer is een wondje in uw maag of in het eerste stukje darm na de maag. U heeft pijn boven in uw buik. U kunt ook last hebben van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of misselijk zijn. Een maagzweer komt meestal door een bacterie in de maag.
Behandeling van maagzweer
Een maagzweer die veroorzaakt wordt door de Helicobacter pylori bacterie wordt behandeld met twee verschillende antibiotica en een maagzuurremmer.
Bij een maagzweer heeft u last van: Pijn in de maagstreek. Als het wondje in de maagwand zit, is de pijn vaak erger na het eten. Een wondje in de wand van de twaalfvingerige darm veroorzaakt meer pijn op een lege maag en in de nacht.
Een maagzweer is meestal goedaardig, maar kan ook wel eens kwaadaardig zijn. In de maagwand kan ook een kwaadaardig gezwel ontstaan. Hoe zoiets ontstaat, is slechts ten dele bekend. De klachten bij een kwaadaardige aandoening kunnen dezelfde zijn als die bij een goedaardige aandoening.
Als u vaak last heeft van uw maag of maagzuur, kan dat erg vervelend zijn. Meestal gaan maagklachten vanzelf weer over. Soms zijn er tijdelijk medicijnen nodig.
Mogelijke complicaties
Uitzonderlijk is een maagzweer zo diep dat ze de maag- of darmwand doorboort (maag- of darmperforatie). Er komt dan maagzuur in de buikholte, wat een buikvliesontsteking met hevige pijn veroorzaakt. Bij een infectie met de Helicobacter pylori-bacterie verhoogt de kans op maagkanker.
Een maagzweer (ulcus) is een beschadiging van de binnenbekleding, het slijmvlies, van de maag of de twaalfvingerige darm . Een mogelijke, ernstige complicatie van een maagzweer is een bloeding. Vaak wordt eenvoudigweg gesproken van een maagbloeding. Zeker bij een grote bloeding is snel medisch ingrijpen noodzakelijk.
Vaak is het maagslijmvlies ook opgezwollen. Bij de acute vorm kan de maagontsteking een korte tijd duren. Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.
Behandelingen In de meeste gevallen wordt een maagzuurremmer voorgeschreven ter behandeling van een maagontsteking of een maagzweer. Behandelingen In de meeste gevallen wordt een maagzuurremmer voorgeschreven ter behandeling van een maagontsteking of een maagzweer.
Melk drinken, kan de pijn verlichten. Als je ooit een maagzweer hebt gehad, moet je dit steeds melden aan een arts die je pijnstillers of bloedverdunners voorschrijft. Doe dit ook als je in de apotheek pijnstillers aankoopt.
Bloedonderzoek bij maagklachten
Bijvoorbeeld bij een maagzweer. De huisarts vraagt het bloedonderzoek voor u aan. U kunt bloed laten prikken bij een laboratorium. Soms kan de assistente het doen in de huisartspraktijk.
Blijf je te lang lopen met een maagzweer omdat je bijvoorbeeld geen symptomen vertoont? Dan kan een maagbloeding of -perforatie ontstaan. Een maagbloeding is te herkennen aan zwart bloed bij de ontlasting en het overgeven van bloed. Bij een maagperforatie lekt er maagzuur in je buikholte, wat voor heftige pijn zorgt.
Om zichzelf tegen het maagzuur te beschermen heeft de maagwand een slijmvlieslaag. Wanneer er een wondje ontstaat in deze beschermende slijmvlieslaag spreken we van een maagzweer. Het maagzuur komt dan rechtstreeks in aanraking met de zenuwen van de maagwand waardoor er pijn ontstaat.
De meest voorkomende symptomen van een maagontsteking zijn: Verminderde eetlust; Misselijkheid en overgeven; Brandende pijn in het bovenste deel van de buik.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Drink liever niet teveel bij het eten. Merkt u dat het drinken van koffie, alcohol, koolzuurhoudende of zure dranken de klachten verergert? Vermijd deze dan zo veel mogelijk.
Klachten en symptomen bij overgevoelige maag
pijn in de bovenbuik. misselijkheid. boeren. een opgeblazen gevoel.
Een maagzweer is een wondje in de wand van de maag. Meestal zit een maagzweer net na de uitgang van de maag, in het eerste stukje darm na de maag (de twaalfvingerige darm). Toch noemen we het een maagzweer. Soms zit de zweer echt in de maag zelf.
MAAGZWEREN: De banaan wordt gebruikt als dieetvoedsel tegen problemen met de ingewanden. Ze is het enige rauwe voedsel dat men kan eten zonder problemen in geval van klachten in de ingewanden.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft een melding ontvangen van ernstige leverschade na gebruik van Iberogast. Deze bijwerking staat niet in de bijsluiter. Iberogast is een kruidengeneesmiddel voor maag-darmklachten, zoals maagpijn en misselijkheid. Het is zonder recept te koop bij apotheek of drogist.
Ook kunnen er een opgeblazen buik, diarree en winderigheid door optreden. De klachten van een reflux nemen toe wanneer men vaak vette maaltijden gebruikt, tijdens de zwangerschap en bij overgewicht. Een slokdarmontsteking kan leiden tot littekenvorming en vernauwing.
Vermijd voedingsmiddelen en dranken die maaglast uitlokken of verergeren, zoals: vette of sterk gekruide gerechten; zure of koolzuurhoudende dranken; koffie, chocolade, alcohol of pepermunt.
De meeste mensen merken het niet eens dat ze een maagbreuk hebben, omdat ze nergens last van hebben. Soms is er sprake van een vol gevoel. Anderen hebben last van maagzuur. Ze ervaren een branderig gevoel onderin de borststreek, doordat de zure maaginhoud de slokdarm inloopt.
Zacht fruit en gekookte groente
Alle soorten fruit zijn gezond, maar je maag kan 'zacht fruit' beter verteren. Wat bedoelen we met zacht fruit? Denk bijvoorbeeld aan perziken, bessen, frambozen en aardbeien.