Dat is vaak geen probleem! Een emeltenplaag is echter een ander verhaal, en een emeltenplaag verdwijnt ook niet vanzelf. De emelten verpoppen zich en veranderen in langpootmuggen. De langpootmuggen planten zich weer voort en zullen nieuwe eitjes in het gazon leggen.
Wanneer de bodem vochtig is komen emelten in de nacht bovengronds om de grassprieten op te eten. Door het gehele gazon met een zwart plastic af te dekken, lijkt het voor de emelten nacht en verdwijnen ze niet opnieuw in de bodem.
Na het verpoppen van de emelt naar de langpootmug leven ze ongeveer 1 maand. Ze zullen veelal op of boven het gras leven.
Je bestrijdt de emelten het beste met behulp van aaltjes Nemasys F. De beste bestrijdingsperiode is september, oktober twee weken na de vlucht van de langpootmuggen, bij een bodemtemperatuur van 10°C en hoger. De dosering van Nemasys F is 500.000 aaltjes/m².
Wanneer je C-green aaltjes verspreidt over de aangetaste plekken, dan zoeken ze de emelten in de grond op. Vervolgens dringen de aaltjes binnen in de larven en gaan ze deze bacterieel vergiftigen. 3 tot 5 dagen na de toepassing stoppen de emelten met eten en sterven ze af.
Bij vochtig zacht weer verlaten ze 's nachts hun holletjes en kruipen ze over de grond op zoek naar voedsel. De emelten blijven de hele winter aanwezig en gaan bij zacht weer gewoon door met het eten. Wanneer de temperatuur beneden de 5º Celsius komt, komen de emelten niet meer boven de grond.
Eind augustus/ begin september zitten er veel langpootmuggen. Met name kauwen en spreeuwen zijn dol op emelten. Er zitten gaatjes, enkele mm doorsnede, in de bodem van het gazon. Het gazon wordt kaalgevreten tussen eind september en april.
Om emelten te vinden hoeft u niet diep te graven, ze bevinden zich in de bovenste twee tot drie cm van de grond, van waaruit ze 's nachts half uit de grond stekend, aan de planten eten.
Naast het maaien van het gras is ook het verticuteren, besproeien, bemesten en bekalken van het gazon allemaal nodig om het gras gezond te houden. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van emelten en andere larven, maar helpt ook in de strijd tegen onkruid en mos.
Volwassen langpootmuggen zorgen niet voor schade, zij drinken alleen nectar. Er kan ook secundaire schade ontstaan door de aanwezigheid van emelten. Dieren zoals kauwen, kraaien, merels, spreeuwen en mollen jagen op emelten.
Door plastic op het gras te leggen verlengt u de nacht en kunt u ze dus overdag zichtbaar maken. De langpootmug legt aan het eind van de zomer de eitjes, bij voorkeur in lang gras. De eitjes ontwikkelen zich tot larven die in stappen groeit en bij elke stap vervelt. Deze larve wordt dus emelt genoemd.
Engerlingen zijn een lekkernij voor vogels (vooral mezen, kraaien en spreeuwen). Zodra die doorhebben dat deze insecten in het gras leven, pikken ze net zolang in het gras totdat ze de insecten hebben gevonden.
Schade in het gazon veroorzaakt door emelten, is makkelijk te herkennen aan kale ronde plekken. Ze komen 's nachts naar boven en trekken dan grassprietjes de grond in en eten het op.
Een emelt is recht, terwijl een engerling een C-vormig lichaam heeft; Een emelt is pootloos, terwijl een engerling 6 poten heeft; Een emelt is donkergrijs of donkerbruin van kleur, terwijl een engerling een wit lichaam en een bruine kop heeft.
De eerste ei-afzet is meestal in het uitvlieggat in de grond. De tweede ei-afzet gebeurt elders, waardoor het insect zich verspreidt. Na 4-6 weken komen engerlingen uit de eieren. Deze maken in 3 tot 4 jaar een aantal stadia door, waarna ze in nazomer of najaar verpoppen tot kever en het opvolgende voorjaar uitvliegen.
Hoe kunt u engerlingen bestrijden? Sinds het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen is er nog maar één oplossing: het toepassen van natuurlijke vijanden de zogenaamde aaltjes oftewel nematoden. Aaltjes zijn microscopisch kleine parasieten die via lichaamsopeningen bij engerlingen naar binnen gaan.
Het najaar is een perfecte periode om emelten en engerlingen te bestrijden. In de zomermaanden hebben de volwassenen kevers (engerlingen) en langpootmuggen (emelten) eitjes gelegd in het gazon. Deze komen nu, in de laatste helft van augustus uit én je moet ze snel bestrijden.
Voor het bestrijden van engerlingen in het gazon gebruik je Aaltjes tegen engerlingen in gazon. En voor het bestrijden van emelten in het gazon gebruik je Aaltjes tegen emelten en trips. Je krijgt de aaltjes vers geleverd zodat ze 100% werken. Deze vermeng je gemakkelijk met water en giet je uit over het gazon.
Als je veel vogels in het gazon ziet, kan dit ook wijzen op emelten. De vogels pikken, graven en woelen in het gras om zo de emelten te vinden en op te eten.
Onder een stukje gazon leven veel wormen, en dat weet de merel ook. Daarom zit de vogel met zijn goudgele snavel vaak op een gazon heen en weer huppen. Hierbij let de merel op elke beweging en grijpt bliksemsnel toe als een worm zich laat zien. Het gehup merken de wormen in de grond op.
Engerlingen zitten doorgaans in de grond en meestal onder de graszoden, maar ze kunnen ook voorkomen onder hagen, bomen en heesters. Deze larven vreten aan de wortels van gras of heesters waardoor deze op termijn afsterven.
Natuurlijke vijanden van de larve zijn vogels zoals kraaien en spreeuwen. Ook zoogdieren zoals mollen, wilde zwijnen, dassen, vossen en egels lusten wel een hapje! Dolkwespen hebben zich gespecialiseerd in het parasiteren van engerlingen.
Het larvestadium duurt 2 maanden tot (in extreme gevallen) enkele jaren. Volgroeide larven verlaten de voedselbron en verplaatsen zich soms over een vrij grote afstand op zoek naar een geschikte plaats om zich te verpoppen. Het popstadium duurt 2-6 weken.
Emelten zijn de pootloze larven van langpootmuggen, ook wel glazenwassers of spekkenbijters genoemd. Deze larven komen zowel in het voorjaar als in het najaar voor. Emelten leven overdag in de grond en komen pas 's nachts boven om de groene delen van planten te eten.
De eerste aaltjes sterven al na een week en het duurt 2 tot 3 weken vooraleer de volgende generatie uitkomt. De engerlingen komen uit hun ei na 6 weken. Om deze periode te overbruggen is het dus best om na 6 weken een nieuwe groep aaltjes op jouw gras lot te laten. De aaltjes zijn beperkt houdbaar.