Mag u vliegen als u onder controle bent bij de trombosedienst? Ja, mits uw
Bij een trombose raakt een bloedvat in het lichaam verstopt door een bloedstolsel. Dit is gevaarlijk omdat het bloeddoorstroming belemmert of blokkeert. Langer dan vier uur stilzitten in een vliegtuig, auto, trein of boot ver- hoogt de kans op trombose, zoals een trombosebeen of een longembo- lie.
Bij trombose krijgt u medicijnen (bloedverdunners). U krijgt ook strak verband om uw been. U mag gewoon staan en lopen.
Bij een trombose raakt een bloedvat in het lichaam verstopt door een bloedstolsel. Dit is gevaarlijk, omdat het de bloeddoorstroming belemmert of blokkeert. Trombose kan in alle bloedvaten ontstaan en leiden tot ernstige, blijvende klachten en zelfs tot overlijden.
Door bloed verdunnende medicijnen wordt de trombose niet erger en voorkomt dat een stolsel in uw longen kan komen en u een longembolie krijgt. Uw lichaam krijgt de kans om het stolsel af te breken of in te kapselen. Dit duurt ongeveer drie maanden.
In ieder geval moet men onderscheid maken tussen een stolsel in de grote hoofdafvoer aderen in het bovenbeen en de minder belangrijke aderen in het onderbeen. Een stolsel in bijvoorbeeld een kuitader is minder ernstig en gaat vaak vanzelf weg, al dan niet geholpen met bloedverdunning en compressie met steunkousen.
Een gezond voedingspatroon met veel vezels, groente en fruit, vis en weinig rood vlees, geraffineerde graanproducten en fastfood kan de kans op het ontwikkelen van een trombose in de aders of slagaders verkleinen. Noot 1.
De voordelen van bewegen
Sporten of bewegen is niet alleen leuk; het kan ook goed zijn voor uw gezondheid. Zo kan het de kans op een (nieuwe) trombose verkleinen, uw bloeddruk verlagen, en de kans op botontkalking verminderen. Raadpleeg voor meer informatie de brochure van de Federatie van Nederlandse Trombosediensten.
Mag u vliegen als u onder controle bent bij de trombosedienst? Ja, mits uw INR-waarde stabiel is. Ook langere vluchten (meer dan 5 uur) zijn dan toegestaan. Soms is wel een extra INR-controle nodig, als uw waarde te laag is dan kan het zijn dat we extra maatregelen nemen.
Door vliegen wordt de kans op veneuze trombose ongeveer 3 keer groter. Absoluut gezien is de kans op trombose 1 per 4.500 passagiers gedurende 8 we- ken na een vlucht van meer dan 4 uur. Dit risico wordt aanzienlijk groter wanneer men langer vliegt of verscheidene vluchten achter elkaar maakt.
Maar dit risico is niet alleen tijdens de vlucht verhoogd. Tot wel 14 dagen na lange vluchten kunnen er bloedstollingsstoornissen optreden. De gezondheidstoestand moet ook na de vlucht worden geobserveerd om mogelijke tekenen van trombose op tijd te herkennen. Na twee weken neemt het tromboserisico weer af.
De impact van trombose is heftig: mensen kunnen er aan overlijden, moeten gedotterd worden, zijn de rest van hun leven beperkt of moeten langdurig medicijnen gebruiken.
Reiskousen, of vliegtuigsokken, zijn steunkousen speciaal ontwikkeld voor mensen die een lange bus-, auto- of vliegreis voor de boeg hebben. Deze reizen zorgen voor een slechte houding en beperking van bewegingsvrijheid van de benen met alle gevolgen van dien.
Wandel om de 2 uur om even je benen te strekken tijdens een lange bus- of /-vliegreis. Ook kun je strekoefeningen doen om de bloedsomloop te stimuleren. Stop met roken. Door roken klontert je bloed sneller, dus als je de kans op trombose wilt verminderen is het beter om te stoppen met roken.
Welk fruit mag niet met bloedverdunners? Stoffen in grapefruit(sap) vertragen de afbraak van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor krijgt u meer van het medicijn in uw lichaam. Dat zorgt voor een grotere kans op bijwerkingen.
Mag ik andere medicijnen gebruiken als ik een bloedverdunner (cumarine) gebruik? Gebruik geen pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac, acetylsalicylzuur (aspirine) of celecoxib. Dit zijn NSAID's of ontstekingsremmers. Deze medicijnen maken de kans groter dat u een bloeding in uw maag en darmen krijgt.
Bloedverdunners worden vaak in wisselende dosissen ingenomen, omdat iedereen er anders op reageert. De ene persoon is er gevoelig aan, de andere minder. Ook voeding met veel vitamine K, zoals sojaolie en spruitjes, kan de werking van bloedverdunners verstoren.
Een trombose kan levensgevaarlijk zijn. Neem bij vermoeden van een trombose altijd direct contact op met uw (huis)arts of bel 112.
U mag gewoon lopen met een trombosebeen. Bedrust is niet nodig. Als het been meer pijn gaat doen of dikker wordt tijdens of na het lopen, dan moet u rust nemen. U moet het been dan zoveel mogelijk hoog houden boven heuphoogte.
Een trombosebeen ontstaat als een bloedstolsel een bloedvat in het been afsluit. Het is belangrijk om bij klachten meteen de huisarts te bellen. Een trombosebeen kan namelijk leiden tot een (levensgevaarlijke) longembolie.
Uit grote studies naar de effectiviteit van antistollingsmiddelen voor behandeling van trombose is gebleken dat “maar” 2-3% van patiënten opnieuw trombose krijgt tijdens de eerste 3-6 maanden van de behandeling. Omgekeerd werkt het dus bij 97-98% van patiënten wel goed.
Het korte antwoord: ja, dat kan.