Jaarlijks publiceert de website Global Firepower een ranglijst over de militaire kracht van legers in 145 landen. Op de Military Strength Ranking van 2023 staat de Verenigde Staten, zoals gebruikelijk, bovenaan.
Oekraïne kan neutraal blijven maar dan wel met het sterkste leger van Europa. Aan een langdurige Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland valt niet te ontkomen zolang Poetin in Rusland aan de macht blijft.
In 2020 telden alle leden van de NAVO gezamenlijk 3,243 miljoen militairen (2015: 3,125 miljoen). De Verenigde Staten telden 1,3 miljoen militairen, gevolgd door Turkije met ruim 430.000 man. Frankrijk telde ongeveer 208.000 militairen, Duitsland 184.000, Nederland had er 40.000 en België 23.000.
Met 773.000 actieve militairen heeft Turkije een van de grootste permanente legers in de wereld en het op een na grootste leger van de NAVO. Samen met de twee andere gewapende diensten heeft het vaak ingegrepen in de Turkse politiek.
Het leger van Bhutan heeft tien gepantserde wagens en twee helikopters. Toch wordt het gezien als het zwakste leger ter wereld vanwege de kleinschaligheid.
Nederland heeft veel meer soldaten, een kleine tankunit en veel krachtigere artillerie. Daarnaast heeft Nederland ook een licht voordeel in de lucht; Nederland heeft wat meer gevechtsvliegtuigen, en veel beter afweergeschut – met dank aan de Patriots, dat een bereik heeft van 160 kilometer.
Het Nederlandse leger heeft niet genoeg personeel, er is niet geoefend er zijn onvoldoende voorraden en maar de helft van het materieel is inzetbaar. Hierdoor is defensie niet in staat om de belangrijkste hoofdtaak, de bescherming van het eigen grondgebied, uit te voeren.
Bij Defensie werken ruim 68.000 militairen, burgers en reservisten. Om de krijgsmacht ook in de toekomst sterk te houden zijn elk jaar nieuwe medewerkers nodig.
Rusland. Met de hete adem van de Chinezen in de nek heeft Rusland nog altijd het op één na machtigste leger ter wereld. Het telt de meeste tanks, de meeste vliegtuigen na de VS, en de meeste duikboten na de VS en China.
Hugo Hooftman De grootste luchtmacht ter wereld: de U.S.A.F. (United States Air Force)
Het Russische leger is uitgegroeid tot een van de sterkste ter wereld. De Russen beschikken over zo'n 900.000 actieve militaire manschappen en hebben veel geavanceerde wapens, waaronder zeer omstreden cluster- en vacuümbommen die zouden zijn ingezet in Oekraïense steden.
1. Verenigde Staten. De Verenigde Staten zijn ook in 2020 nog altijd het machtigste land ter wereld. De VS heeft de grootste economie ter wereld en het sterkste leger.
In 2010 had Nederland nog 116 Leopard 2 A6-gevechtstanks, waarvan er nog 60 in gebruik waren. De overige waren opgeslagen. In dat jaar werden omvangrijke bezuinigingen bekendgemaakt. Als gevolg hiervan, en een verdere verlaging van het budget, werd in april 2011 het einde van de laatste 2 tankbataljons aangekondigd.
Tot op heden is Nederland niet in het bezit van eigen tanks, enkel hebben ze een leasecontract met Duitsland voor 18 tanks.
Koninklijke Luchtmacht
24 F-16-jachtvliegtuigen. 34 F-35-jachtvliegtuigen (8 Luke Air Force Base, 26 verdeeld over vliegbases Leeuwarden en Volkel). Nederland krijgt er in totaal 52.
Sterk leger
'Het Poolse leger moet zo sterk zijn dat het alleen op basis van zijn kracht niet hoeft te vechten,' Dit zei premier Mateusz Morawiecki aan de vooravond van de Poolse onafhankelijkheidsdag op 11 november. Mede door zo'n 30.000 reservisten telt het leger nu zo'n 150.000 manschappen.
Specificaties. aantal: in het begin 213 stuks (177 eenzitters en 36 tweezitters), nu 24 stuks tot 2024 (aantal neemt af tot het moment dat de F-35 alle taken heeft overgenomen).
De Koninklijke Landmacht draagt op de grond bij aan vrijheid, veiligheid en welvaart in Nederland en daarbuiten. De landmacht doet dit met professionele en goed getrainde militairen. Onder alle omstandigheden voeren zij gevechtsoperaties uit, bieden humanitaire hulp of ondersteunen bij rampen.
Het Nederlandse leger werkt op verschillende manieren samen met legers van andere landen. Zo is Nederland lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). De NAVO-landen werken ook samen met 28 Midden- en Oost-Europese niet-NAVO-landen.
Nederland staat op plaats 21. Dat hebben we niet te danken aan de kracht van het Nederlandse leger, maar vooral aan de economische invloed en het feit dat Nederland deel uitmaakt van de NAVO en lid is van de Europese Unie.