Om te checken of jouw naam op de zwarte lijst staat vermeld, kan je surfen naar de website van de Nationale Bank. Daar zie je overzicht van alle gegevens die op jouw naam staan geregistreerd.
Wanneer je jouw schuld hebt geregulariseerd, moet de kredietgever dit aan de kredietcentrale melden. Je gegevens worden dan nog één jaar bewaard op de zwarte lijst. Als je er niet in slaagt om jouw schulden binnen een jaar af te betalen, dan zal je 10 jaar op de zwarte lijst blijven staan.
Als u als consument geschrapt wilt worden van de zwarte lijst van wanbetalers, dan hoeft u zelf geen stappen bij de Centrale te ondernemen. Na vereffening van uw schuld is de kredietgever namelijk wettelijk verplicht om de betaling binnen 8 dagen aan de Centrale voor kredieten aan particulieren te melden.
Staat je naam namelijk op de zwarte lijst dan betekent dit dat je als wanbetaler staat genoteerd in een database die door alle financiële instellingen kan worden geraadpleegd. Een lening aangaan wanneer je op de zwarte lijst staat, wordt er daardoor niet makkelijker op.
Mocht je vinden dat je helemaal onterecht op de lijst staat, kan je dat per brief motiveren aan de CKP om je van de zwarte lijst te laten schrappen. Je kan er ook voor naar de loketten van de Nationale Bank.
Waar vind je je schulden? Als je niet meer precies weet waar je schulden hebt, kan het Bureau Krediet Registratie (BKR) je hierbij helpen. Je kunt opvragen welke schulden op jouw naam geregistreerd staan. Het BKR registreert persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, bezit van creditcards en klantenkaarten.
In het geval van een hypothecaire lening, kan dit enkel indien je reeds eigenaar bent van een woning. Heb je een problematische vermelding op de zwarte lijst en wil je een nieuw huis aanschaffen? Dan zijn hier helaas geen mogelijkheden toe. In dat geval kun je alleen onderhands lenen.
Kredietbanken verstrekken leningen om schulden af te lossen: saneringskredieten. De aanvraag daarvan verloopt via de gemeentelijk schuldhulpverlening. Met saneringskredieten worden alle schuldeisers in één keer aan het begin van het traject afgelost.
Met een elektronische identiteitskaartlezer of de itsme-app kan u online nagaan welke gegevens op uw naam geregistreerd zijn bij de Centrale voor kredieten aan particulieren. De authenticatie gebeurt via CSAM, de toegangspoort tot de e-diensten van de overheid en garandeert een hoog veiligheidsniveau.
De grijze lijst bevat algemene voorwaarden waarvan wordt vermoed dat deze onredelijk bezwarend zijn. Het verschil tussen de zwarte lijst en de grijze lijst is, dat bij de zwarte lijst geen tegenbewijs door de gebruiker van de algemene voorwaarden mogelijk is.
Hoeveel leningen mag je hebben volgens de 1/3 regel
Deze regel stelt dat je maximaal 1/3 van je netto inkomen aan leningen mag besteden. Ben je samenwonend of gehuwd dan mag je beide netto-inkomens natuurlijk bij elkaar optellen en daar 1/3 van nemen.
Een kredietbeurs is een bemiddelaar tussen particulieren en iedereen die op zoek is naar een lening zonder bank. U leent dus geld van particulieren, waarbij de voorwaarden voor het krijgen van de lening in veel gevallen gunstiger zijn dan bij de bank.
Sta je eenmaal op de zwarte lijst, dan blijven je gegevens meestal vijf jaar staan. Na deze vijf jaar wordt je registratie automatisch verwijderd. Als je op de zwarte lijst staat in verband met een negatief aantal schade vrije jaren, dan kunnen je gegevens na 15 maanden al van de zwarte lijst worden verwijderd.
Hoelang blijft u op de lijst? U blijft maximaal 10 jaar geregis-treerd, vanaf de datum waarop de kredietinstelling de NBB verwittigd heeft van de wanbetaling. Wanneer u de wanbetaling aanzuivert, wordt deze termijn teruggebracht tot 1 jaar vanaf de regularisatie.
Maak daarvoor een afspraak met een schuldhulpverlener van de afdeling Schuldhulpverlening van uw gemeente. Bel met het gratis telefoonnummer 0800 – 8815, zij verbinden u door met de gemeentelijke schuldhulpverlening. U kunt het adres van uw gemeente ook vinden op deze pagina van overheid.nl.
Lukt het niet om zelf uw schulden te betalen? Meld u dan aan voor schuldhulpverlening van uw gemeente. Als u voldoet u aan de voorwaarden, start u met een vrijwillig 'minnelijk schuldentraject'. Uw schuldhulpverlener maakt dan afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden.
Hoelang blijft mijn melding op de nationale bank? Je melding blijft 1 jaar op de nationale bank, gerekend vanaf het moment dat het bedrag waarvoor de melding is genoteerd, is terugbetaald.
Alle banken doen een BKR-toetsing. Dit zijn ze volgens de wet ook verplicht en is uiteindelijk ook in je eigen belang. Want anders loop je het risico dat je de lening mogelijk niet kunt terugbetalen.
Schuldhulpverlening. Voor gratis advies en hulp bij het oplossen van uw schulden gaat u naar uw gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord.
De gemeente helpt mensen met schulden niet alleen met financiële problemen. Ook helpt zij bij problemen die daarmee te maken hebben. Bijvoorbeeld problemen om werk te vinden of problemen binnen het gezin. Gemeenten besteden de hulp aan mensen met schulden soms uit, bijvoorbeeld aan een kredietbank of stadsbank.
Ook als je een negatieve BKR-registratie hebt, is het afsluiten van een hypotheek vaak mogelijk. Een minimale voorwaarde is dan wel dat de lening is afbetaald en/of er een herstelcode vermeld staat. In dit geval komt er een H van herstel bij de codering te staan.
Dan kan je contact opnemen met de huurdersbond. Zij geven juridisch huuradvies aan alle private en sociale huurders. Ze wijzen je op je rechten en plichten en helpen je bij het oplossen van je huurvraag. Je kan steeds contact opnemen met de huurdersbond van de regio waar je huurwoning gelegen is.
Hypotheek met schulden: kan dat? Je kunt een hypotheek afsluiten als je (BKR-geregistreerde) schulden hebt. Maar schulden en andere financiële verplichtingen hebben invloed op je hypotheek. Een hypotheekverstrekker houdt rekening met deze kosten, zodat je een hypotheek krijgt die bij je financiële situatie past.
Bij de lawinemethode los je je schuld met de hoogste rente als eerste af. Je schuld met de laagste rente komt als laatste aan de beurt. Het werkt zo: Zet al je schulden op een rij.
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.