Een goed voorbeeld van een plant die je bijvoorbeeld nooit voeding mag geven, is een vleesetende plant. Geef je toch voeding, dan is de kans bijzonder groot dat hij snel zal afsterven. Een goed voorbeeld van kamerplanten die geen voeding hoeven te hebben, dat zijn Bromelia's.
Kamerplanten die op water groeien (hydrocultuur) kunnen geen voedingsstoffen uit de grond halen. Bij deze planten kun je wat vloeibare voeding toevoegen aan het water. Geef planten op water altijd iets minder voeding dan staat aangegeven op de verpakking.
Kamerplanten zoals bijvoorbeeld de Cycas of Sansevieria groeien langzaam. Deze hebben daarom minder voeding nodig, gebruik bijvoorbeeld de helft of een kwart van de vermeldde dosering. Houdt er rekening mee dat een kamerplant welke verder van het raam staat minder snel groeit.
Kalium. Hoewel kalium geen bouwstof is, vormt het element wel een belangrijk onderdeel van plantenvoeding. Kalium beïnvloedt vooral de stevigheid van een plant. Het huist in de bodem in de vorm van kalizouten en valt, omdat het gemakkelijk wegspoelt, relatief snel ten prooi aan bodemerosie.
Je zou misschien denken dat meer voeding beter is, maar dit is juist niet het geval! Een plant kan van te veel voeding namelijk ook verzwakken en zelfs sterven door het teveel aan mineralen en zouten in de potgrond.
De boosdoeners: Een hele reeks slakken, van de grotere bruine naaktslakken, die bovengronds eten, tot kleine zwarte kielnaaktslakken, die het op aardappels en plantenwortels hebben gemunt. Op kalkhoudende grond zijn de boosdoeners meestal huisjesslakken, die in een nacht een hele plant kunnen wegwerken.
Iedere plant heeft bouwstoffen nodig, eigenlijk hetzelfde als bij een mens. Wij redden het ook niet met alleen maar water en dat is voor planten niet anders. Voeding draagt bij aan een betere bloei, gezonde groei en sterke wortels..
Er zijn planten die goed tegen veel stikstof kunnen en daardoor juist harder groeien zoals brandnetel, gras, of bramenstruiken. Doordat deze planten harder groeien als normaal verdringen ze daardoor de planten die niet goed tegen een stikstofoverschot kunnen.
Teveel stikstof is slecht voor de natuur. Planten die van stikstof houden, zoals grassen, brandnetels en bramen, groeien extra hard. Zo verdringen ze kwetsbare planten. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mensen en de natuur.
Bomen en planten hebben stikstof nodig om te groeien. Nu is het zo dat er te veel stikstof in de lucht zit. Dat is normaliter geen probleem want bomen en planten nemen dit op en verwerken het. Méér stikstof betekent snellere groei en ondergroei (van snelle groeiers zoals brandnetel, of grassen).
Hoe kan je koffieprut wel gebruiken? Gebruik sowieso alleen koffieprut bij je planten, ongebruikte gemalen koffie is niet geschikt voor je kamerplanten. Een handje gedroogde koffieprut door je potgrond heen mengen als je je plant verpot kan geen kwaad en zal zeker wat toevoegen aan de voedingsstoffen.
Universele plantenvoeding is geschikt voor al je kamerplanten, alleen orchideeën hebben een heel specifieke andere voorkeur. Verder kun je kiezen tussen staafjes of vloeibare voeding.
Auxine: stimuleert wortelontwikkeling en het ontstaan van nieuwe zijwortels. Cytokinine: bevordert het herstellend vermogen, stimuleert celdeling en dus nieuwe groei.
Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig.
Vlinderbloemige planten, zoals klaver, bonen, erwten, luzerne en lathyrus, kunnen stikstof uit de lucht halen.
Stikstof voor planten is een onmisbaar basiselement. Zonder stikstof groeit geen enkele plant, maar niet alle planten hebben evenveel stikstof nodig. Stikstof is erg nuttig bij de teelt van bladgewassen zoals diverse saladegroenten.
Dat zit zo: Duitsland mag net als Nederland niet te veel stikstof uitstoten rondom 'Natura 2000'-gebieden. Dat zijn natuurgebieden die door de Europese Unie beschermd worden. Een bedrijf mocht in Nederland niet zorgen voor meer dan 14 gram (per hectare per jaar) extra stikstofuitstoot rond een Natura 2000-gebied.
In Nederland stoot de landbouw volgens het RIVM al decennia de meeste stikstof uit, gevolgd door industrie en verkeer. Zeker in de buurt van Natura 2000-gebieden is dat een probleem. De meeste uitstoot van ammoniak komt dan wel van de boeren, maar ze zijn zeker niet de enige die ammoniak uitstoten.
De invloed van de mens op de productie van reactief stikstof heeft gevolgen voor het klimaat. Direct doordat het leidt tot de productie van lachgas (N2O), een broeikasgas met een ongeveer driehonderd keer sterker effect dan het broeikasgas koolstofdioxide.
Stikstof is uitermate belangrijk voor planten in het algemeen en voor landbouwgewassen in het bijzonder. Stikstof (N) bevordert de groei van de plant en de fotosynthese. Het is een essentieel bouwelement voor eiwitten en DNA. Een stikstofgebrek of -overmaat heeft vaak gevolgen voor de kwaliteit van het gewas.
Zo geef je vloeibare plantenvoeding aan planten: kijk op de verpakking wat de maximale dosis is. Vaak staat er een aantal ml's per liter vermeld, bijvoorbeeld 3 ml voeding per 1 liter water. Ga na hoeveel water er in je gieter past en doe de juiste hoeveelheid voeding erbij. Even doorroeren en klaar!
Als je kamerplanten mooi wil houden heeft je plant dus pokon kamerplanten voeding nodig. Hierdoor groeien ze beter en blijven ze gezonder. Zeker voor de kamerplant is dit erg belangrijk.
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.