Dat mag, ja, maar vergeet dan niet dat je wel gaatjes moet prikken in het zakje. De lucht moet ontsnappen. Als de lucht niet weg kan, drukt het tegen het zakjes en dat zakje zal scheuren of ontploffen.
Een plastic bakje dat geschikt is om te verwarmen heeft meestal de tekst 'microwave-safe' onderop staan. Het is ook te herkennen aan een vierkant icoon met golflijntjes. Niet alle plastic bakjes worden echter getest, waardoor je niet altijd zeker weet of een bakje veilig is om eten in te verwarmen.
Om erachter te komen of je een bakje (of serives) hebt dat geschikt is voor de magnetron kun je zoeken naar een icoontje dat meestal op de onderkant afgebeeld staat. Het 'microwave-safe' icoontje is te herkennen aan een magnetron of servies icoon met golflijntjes erin of erboven.
Folie in de microgolfoven
Gewone vershoudfolie is niet geschikt voor de microgolfoven. Als alternatief worden vaak schalen of borden gebruikt om etenswaren in de microgolfoven/magnetron af te dekken. Meestal komt dat de kwaliteit van de opgewarmde gerechten echter niet ten goede.
In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk of porselein gebruiken. Aan onderstaande symbolen kun je zien of iets in de magnetron kan. Het symbool links betekent dat je servies in de magnetron kan. Het rechter symbool betekent dat dit niet mag.
Wat niet in de magnetron kan
Bij kopjes en schaaltjes is dat soms lastiger in te schatten, maar zorg er voor dat je nooit dingen met metaal gebruikt. Dat betekent dus ook dat mokken van email uit den boze zijn.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Kartonnen bordjes zonder plastic coating kun je veilig in de microgolfoven gebruiken, máár: papier is brandgevoelig, verwarm het dus maar heel kort (om snel, in enkele seconden, een pannenkoek op te warmen of zo).
De magnetron wordt gebruikt om eten op te warmen. Van bijvoorbeeld kant-en-klaar maaltijden of kliekjes, restjes eten. Van onder andere groenten, aardappelen, vlees, of pasta's. Daarnaast wordt de magnetron ook gebruikt voor het ontdooien van diepvriesproducten.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Er kunnen vonken ontstaan bij het gebruik van de magnetronfunctie wanneer de microgolven niet door metalen kunnen dringen en gereflecteerd worden: Controleer of er geen metalen materialen zoals kookgerei, aluminiumfolie of servies met een metalen ontwerp gebruikt worden tijdens de magnetronfunctie.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
De meeste metalen voorwerpen mogen niet in de magnetron
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron. Aluminiumfolie is zo dun dat het verbrandt, en dat geldt ook voor een metalen sierrand op een bord.
Magnetronbestendig; verwarm voedsel tot max. 100 °C. Geschikt voor de vriezer. Vaatwasserbestendig.
Bakjes zijn lucht- en waterdicht
Met een volle kaart (10 zegels) en een kleine bijbetaling (tussen de €0.99 – 1.99) kunnen consumenten een van de vijf vershouddozen aanschaffen. De bakjes zijn lucht- en waterdicht, vaatwasserbestendig en geschikt voor de magnetron.
Bij verhitting vatten plastic, papier en karton snel vlam. Daarnaast komen er chemische stoffen vrij. Hetzelfde verhaal geldt voor plastic: je kunt er flink ziek van worden. Let goed op of je bakje magnetron proof is, je wilt natuurlijk geen gesmolten plastic in je maaltijd.
Opwarmen /bereiden en bewaren Opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden) kan eventueel ook, ca. 10-15 minuten (de rijst en saus afdekken en misschien iets minder lang). Of je warmt de rijst en saus op in de magnetron, ca. 4-6 minuten op 600 Watt.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan de tjap tjoy afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ca. 8-10 minuten. Of je schept de kip over in een pannetje en verwarmt deze op middelhoog vuur.
Nasi opwarmen kun je op drie manieren doen: in de pan, in de magnetron of in de oven/airfryer. Nasi opwarmen in een pan geeft waarschijnlijk het beste resultaat. En het is bovendien heel makkelijk. Verhit een scheutje olie in een grote pan of wok en roerbak de rijst tot alles droog en goed warm is.
Een lepel is namelijk groot en dik genoeg om de warmte te absorberen. Een vork daarentegen verzamelt de elektrische stroom aan de uiteinden vanwege de lange en spitse vorm. Dit zorgt voor vonken en uiteindelijk brandgevaar. Houd het dus alleen op lepels wanneer dit echt nodig is.
Bij het koken van een vloeistof moet men er op bedacht zijn dat het kokende vocht heftig gaat opborrelen en soms gaat spatten als de deur van de magnetron opengaat. Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel.
Er zijn ook speciale magnetronschalen in de handel; deze worden standaard geleverd met een deksel. Ook een glazen ovenschaal met deksel is goed te gebruiken.
Kan een plastic bakje in de oven? Nee, in de regel niet. Ze zijn doorgaans van een soort plastic die niet bestand is tegen oventemperaturen. Andersom kan meestal wel; vrijwel alle schalen kunnen in de magnetron met uitzondering van poreuze, aardewerken schalen die vocht op kunnen nemen (zoals een romertopf).
In de magnetron gaat het sneller dan in een flessenwarmer. Als je de magnetron gebruikt, verwarm je een flesje van 100 milliliter melk ongeveer 30 seconden op 600 watt. Draai het flesje rustig rond om de warmte en het vet te verdelen. Doe dit nog een keer als de melk op temperatuur is.