Het kan ook zijn dat je al tijden over je grenzen gaat en dat je lichaam via de angst aan 'de noodrem' trekt. Door beter naar jezelf te leren luisteren, je autonomie en sociale vaardigheden verder te ontwikkelen, kun je stevig in je schoenen komen te staan en kan de angst en onzekerheid verdwijnen.
Onzekerheid is niet aangeboren. Het is een vorm van angst waardoor je weinig vertrouwen in jezelf hebt. Er zijn verschillende oorzaken die je onzeker kunnen maken: Lichamelijke veranderingen: Puberteit, veroudering of een menopauze.
Oorzaak van onzekerheid
Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren en angst. Iemands persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op iemands zelfbeeld.
Onzekerheid is een vorm van angst. Het ontbreekt je aan zelfvertrouwen. Je piekert en voelt je gespannen. Je twijfelt over wat je doet, of over wie je bent.
Perfectionisme spiegelt je innerlijke onzekerheid. Meestal ben je dan veeleisend voor jezelf maar ook veeleisend voor anderen. Door die honger naar perfectie wat los te laten, ben je als vanzelf zachter voor jezelf en voor anderen.
Wanneer je zelfverzekerd bent dan ben je: resoluut en doortastend wanneer het gaat om het maken van keuzes en kun je besluiten nemen zonder dat ellenlange geweifel en getwijfel. vastbesloten en vastberaden en wilskrachtig om jouw doel te bereiken of jouw plan uit te voeren.
Valkuil: zelfoverschatting of arrogant
Soms ben je eigenwijs, eigenzinnig of eigengereid. Je kunt hautain of hoogmoedig overkomen op de medemens. Je bent zelfzuchtig en eergevoelig. Je hebt vaker last van zelfingenomenheid.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Het is erfelijk, dus als één van de ouders of allebei de ouders extreem onzeker is/zijn, kan hun kind dit erven. Door bijvoorbeeld dyslectie. Door vervelende gebeurtenissen op school of thuis.
Er is sprake van chronische onzekerheid wanneer je blijft hangen in onzekerheid waardoor je steeds meer wordt belemmerd in meer levensgebieden. Dit kan zich uiten in depressiviteit, gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde of het onvermogen om een stabiele relatie op te bouwen.
Angst en onzekerheid zijn typische voorbeelden van emoties die mensen niet leuk vinden om te voelen. De meeste mensen denken dat deze emoties bij ze horen als persoon en dat ze er niks aan kunnen doen behalve ermee leren omgaan.
Je kunt de onzekere situatie zelf niet veranderen, maar wel hoe je met de situatie omgaat. In onzekere tijden kun je tot bepaalde hoogte een planning maken voor de toekomst. Voor de rest moet je varen op wat er zich voordoet.
Onzekerheid in een relatie komt vaak voort uit ervaringen in het verleden. Ervaringen in eerdere relaties kunnen hier een rol in spelen, maar ook ervaringen eerder in jouw huidige relatie of de ervaringen van anderen.
Onzekerheid kan zo je leven gaan bepalen. Je gaat bijvoorbeeld mensen uit de weg, omdat je bang bent voor wat anderen van je vinden. Of je stopt met dingen, omdat je bang bent dat je het niet kan. Bij sommige mensen kan dit zorgen voor psychische klachten, zoals: somberheid, piekeren of angst.
Wie zelfverzekerd is, heeft vertrouwen in zijn eigen kunnen en gaat doelgericht te werk. Je weet waar je goed in bent, toont lef om op je doelen af te gaan en hebt helder wat jouw behoeften en belangen zijn. Maar dat op je doelen en behoeften afgaan, doe je niet ten koste van alles.
Je zelfbeeld speelt een sleutelrol als het gaat om zelfverzekerdheid. Wanneer jouw zelfbeeld bijvoorbeeld is… 'ik ben zwak, onzeker en niet goed genoeg', dan wordt het heel lastig om je werkelijk zelfverzekerd te voelen. Je kunt wel oefenen om hier iets aan te veranderen: Stel je hoge verwachtingen bij.
Ieder mens voelt zich wel eens onzeker. Onzekerheid betekent dat je twijfelt aan jezelf, aan de beslissingen die je neemt of vindt dat je zou moeten nemen. Je vraagt je af of je de dingen goed doet. Je gaat piekeren en bent gespannen.
De neiging om jezelf zo perfect mogelijk te profileren komt voort uit angst voor de oordelen van een ander en uit angst om te falen. Je leven en je daden moeten perfect zijn en jij bent de enige die een taak succesvol uit kan voeren. Dit kan zowel positief als negatief kan zijn.
Helemaal perfectionisme afleren is onmogelijk
Ja, waarschijnlijk wel. Want dat doel nastreven zou óók weer een uiting van je perfectionisme zijn. Als het eenmaal in je aard zit, dan haal je dat niet zomaar weg. Maar het is wel van groot belang dat je ermee leert omgaan, want anders ligt een burn out op de loer.
Onzekerheid herkennen bij jezelf is niet moeilijk. Je voelt je onprettig in gezelschap, je bent bang om fouten te maken en je voelt je niet op je gemak op feestjes. Als je je onzeker voelt kan het voorkomen dat je regelmatig piekert over hoe je op anderen overkomt.