Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert.
Het is de schuld van je genen
De gevoeligheid van de hersenen voor caffeine verschilt van persoon tot persoon en ligt totaal aan de grote van het gedeelte in de hersenen dat op caffeine reageert. De mensen waarbij de receptoren sterker reageren op caffeine, voelen zich na een kopje koffie meer on edge.
De cafeïne in koffie heeft een diuretisch effect. Dit betekent dat het ervoor zorgt dat het lichaam vocht verliest en ervoor zorgt dat de persoon vaker moet plassen dan zonder koffie te drinken. Als dit niet wordt gecompenseerd met voldoende water, kan koffieconsumptie leiden tot uitdroging en constante dorst.
Het lichaam verliest niet meer vocht door het drinken van koffie. Cafeïne zorgt er alleen voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Let op: drink niet meer dan 4 kopjes koffie per dag.
Van thee, koffie, soep, en fruitsap tot vochthoudende voeding. Zelfs alcohol telt mee, hoewel het natuurlijk beter is om alcohol te vermijden. ' Koffie en thee kun je dus met een gerust hart bij je watersom optellen.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Is 3 of 4 liter water per dag te veel? Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken.
Milde uitdrogingsverschijnselen zijn onder meer dorst en hoofdpijn. Ernstige uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere verwardheid en een snelle, onregelmatige hartslag. Raadpleeg direct je huisarts of spoedeisende hulp bij ernstige uitdrogingsverschijnselen. Drink elke dag voldoende om uitdroging te voorkomen.
Bij een milde uitdroging helpt het om veel water te drinken. Daarnaast helpt het om iets zoets (bijvoorbeeld limonade) of iets zouts (bijvoorbeeld bouillon) te drinken om je suikers en zouten aan te vullen. Je kunt ook ORS gebruiken om je suikers en zouten aan te vullen.
Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven. Drink je namelijk meerdere slokken koffie achter elkaar zonder de smaak tussentijds te neutraliseren, dan proef je je koffie met elke slok minder goed.
Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Water bij koffie
Koffie is een goedje wat de smaakpapillen optimaal kunt prikkelen, maar na een aantal slokken proef je het minder goed. Door water tussendoor te drinken neutraliseer je de smaak, waardoor je de koffie weer beter kunt proeven.
Attentie koffie en thee drinkers: Wist je dat cafeïne je hormonen kan verstoren, zelfs vele uren nadat je je kopje koffie hebt gedronken? De hormonen die met name verstoord worden zijn insuline (hoge bloedglucosespiegel) en cortisol (het vecht/vlucht of ook wel stresshormoon genoemd).
Overgevoelig voor cafeïne
Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen. Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Uitdroging, oftewel dehydratie, komt vaak voor bij ouderen en kan leiden tot verwardheid, terugkerende urineweginfecties, vallen, obstipatie en in ernstige gevallen zelfs tot de dood.
Ernstige uitdroging kan tot zeer ernstige complicaties leiden. Elk orgaan in het lichaam heeft vocht nodig om goed te functioneren. Als de uitdroging ernstig is kunnen de organen ermee stoppen. Een heftig verlies aan lichaamsvocht kan tot een shocktoestand leiden, een mogelijk fatale aandoening.
Eet waterrijk.
Het vocht dat je lichaam nodig heeft, haal je niet alleen uit drinken. Ook uit je voeding! Je kunt de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt door voeding verhogen door waterrijke producten te eten. Zoals watermeloen (what's in a name), een soep, bouillon of, zoals eerder genoemd, een schaaltje yoghurt.
Hoeveel moet je dan drinken om niet uit te drogen? Minstens 1,5L per dag, met de nadruk op minstens. En als je dorst hebt, dan is het eigenlijk al te laat. Dorst is namelijk het eerste signaal van je lichaam dat het aan het uitdrogen is.
Water drinken is goed, en ook dranken als koffie, thee, zuivel en sojadrink zijn goed om je vocht aan te vullen. Het meest gezond is om de volgende dranken uit de Schijf van Vijf te drinken, en tussen deze dranken af te wisselen: Water: met of zonder koolzuur (prik), en met of zonder een smaakje (aroma).
Wanneer je te veel water drinkt, kunnen de nieren de vochtbalans in het bloed niet op orde houden. Je lichaam reageert door overtollig vocht te verwijderen. Dit leidt tot misselijkheid, braken en diarree. Overtollig water in het lichaam zorgt ervoor dat cellen opzwellen in de hersenen en tegen de schedel drukken.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
Water drinken boost je metabolisme. Ook hier geeft wetenschappelijk onderzoek weer klinkende cijfers aan: je metabolisme versnelt met maar liefst 24% als je alleen water drinkt. Gek genoeg doet je stofwisseling dit puur omwille van het extra water; het gebeurt dus zonder dat je op dieet bent of extra op je eten let!