Er zit geen kalk in regenwater. Het water wat uit de hemel valt is vrij van calcium en magnesium.
Regenwater is erg geschikt voor planten, omdat het minder mineralen en kalk bevat dan kraanwater. Daarnaast is dit een simpele manier om kostbaar drinkwater te besparen.
De chemische verbindingen die het meest bijdragen aan de zuurgraad van regenwater zijn zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOx). Via de vorming van opgelost sulfaat en opgelost nitraat maken ze het regenwater zuur. Daarentegen vermindert de uitstoot van ammoniak (NH3) de zuurgraad van het regenwater.
Met een regenton verbruik je minder leidingwater, waardoor er minder grondwater opgepompt hoeft te worden. Zo zorgen we er samen voor dat de drinkwatervraag niet nog meer stijgt. Regentonnen zijn dus goed voor het milieu, maar ook voor je tuin en je portemonnee.
Regenwater is beter
De meeste kamerplanten doen het prima op een dieet van kraanwater, maar toch is regenwater nog beter voor je planten. Waarom? Ten eerste bevat regenwater minder mineralen, zoals kalk en magnesium, dan kraanwater. Planten hebben deze mineralen wel nodig, maar in kleine hoeveelheden.
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.
Aangezien regenwater als bron minder opgeloste verontreinigingen bevat dan grondwater en oppervlaktewater, produceert Hemel(s)Water schoner water dan leidingwater, zo blijkt uit laboratioriumonderzoek van het geleverde water in Ecodorp Boekel.
Met een regenton bespaar je tot wel 7000 liter water per jaar – er valt jaarlijks heel veel regenwater en dat vang je zo makkelijk op. Je kunt met een regenton regenwater opvangen voor je planten bijvoorbeeld. Of je wast er je auto gratis mee.
De meeste regentonnen die op de markt verkrijgbaar zijn worden gefabriceerd van kunststof. Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar.
De beste plek voor een regenton is dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit.
Hemelwater is zacht water en volledig kalkvrij. Het is bij uitstek geschikt om mee te wassen (er is veel minder wasmiddel nodig), de ramen te wassen (streeploos) en de planten en tuin water mee te geven.
Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Als regenwater opgevangen wordt, dan kunt het daarna gebruiken om toiletten door te spoelen, kleren te wassen, te poetsen, de auto te wassen, in de tuin, ... Wie regenwater hergebruikt, verspilt minder kostbaar drinkwater en kan tot 50% besparen op de drinkwaterfactuur.
De kwaliteit van zowel hemelwater als opgevangen regenwater is niet voldoende om het water zonder zuivering te kunnen drinken. Vergelijkbaar met oppervlaktewater is opgevangen regenwater kwetsbaarder voor verontreinigingen dan grondwater.
Afgezien van natrium en sulfaationen bevat regenwater niet veel mineralen. Doordat regen de eigenschap heeft om alles wat het onderweg tegenkomt op te lossen, is regen niet geheel zuiver, maar deze vervuiling is wel eenvoudig te verwijderen. In Nederland valt gemiddeld 880 mm regen per jaar.
Wanneer er water in de regenton zit, zal het zich gaan uitzetten wanneer het gaat vriezen. Dit zorgt voor scheurtjes in je regenton en wat is een regenton als deze lek is. Om te voorkomen dat dit gaat gebeuren moet je hem dus leeg laten lopen.
Hoe moet ik een regenton schoonmaken? Maak hem minstens eenmaal per jaar schoon. Via het dak en de regenpijp stroomt er namelijk vaak bladafval, vogelpoep of uitgebloeide bloesem in de ton.
Het water in een regenton kan inderdaad een broedplaats worden voor muggenlarven. Zorg daarom voor een goed sluitend deksel op de regenton. Een deksel wordt meestal standaard bijgeleverd. Verder schijnt een handje houtskool in een stoffen zakje dat je in de ton hangt, te helpen.
De uitstroomopening (waar het water uit de regenpijp loopt) in de regenpijp moet even hoog of ongeveer 1 centimeter hoger komen. Als de regenton vol is, loopt het water dan terug de regenpijp in.
Voordelen van een regenton
Een regenton bespaart kraanwater, zorgt voor voedzamer water voor de planten en kan heel mooi staan in de tuin. Het opgevangen regenwater is van nature zacht en schoon omdat het geen kalk bevat. Planten doen het beter op kalkloos regenwater dan kraanwater.
Heeft u geen regenpijp? Geen probleem, door de trechterwerking vangt de 210 liter regenton ook rechtstreeks regenwater op. Vang dus regenwater direct op d.m.v. de multifunctionele deksel of sluit deze aan op uw hemelwater afvoer.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
In het grijze water zitten soms ook haren en huidschilfers. De term 'grijs water' wordt ook wel gebruikt voor water van andere kwaliteit (minder zuiver) dan drinkwater, zoals bijvoorbeeld regenwater, dat je kunt gebruiken voor het toilet en de was. Dit noemen we ook wel 'huishoudwater'. Dit water kun je niet drinken.