Je hebt te veel stress
Nog zo'n emotioneel probleem: stress. Het kost ontzettend veel energie als je de hele dag druk bezig bent. En zelfs het idee dat je de hele dag druk bezig zou moeten zijn zorgt vaak al voor enorme eetbuien. Ruim hier en daar eens een paar uur in je agenda in waarin je simpelweg niets mag doen.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je minder trek kunt hebben, denk aan: verandering van smaak- en geurwaarneming, medicijngebruik, ziekte, weinig beweging, je alleen voelen en moe zijn.
Ga naar je huisarts om je probleem te bespreken. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Veel instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ-instellingen) hebben behandelingen voor mensen met eetstoornissen. Ook zijn er in veel steden zelfhulporganisaties.
Deze verschijnselen kunnen wijzen op een eetprobleem: Je wordt steeds banger om aan te komen. Je bent steeds meer met eten bezig. Je vindt jezelf dik, terwijl je een normaal gewicht hebt voor je lengte en leeftijd of zelfs te weinig weegt.
U wordt vermoeider en zwakker, en u gaat steeds meer tijd in bed doorbrengen. Geleidelijk aan wordt u steeds slaperiger en verliest u uiteindelijk uw bewustzijn. De periode daarna verloopt per persoon verschillend en duurt vaak niet langer dan 1 of 2& weken. Omdat u steeds in bed ligt, kunt u soms pijnklachten krijgen.
Antwoord: mythe!
Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten. En zodra je weer normaal begint te eten en drinken, dan zet ze weer uit.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Gevolgen dwangmatig overeten
Dwangmatig overeten kan zowel lichamelijke als emotionele problemen veroorzaken. Door het vele en ongezonde eten, kan je problemen met je gewicht krijgen. Met alle gezondheidsnadelen die daarbij horen. Ook kan het ervoor zorgen dat je onzeker wordt en je gaat afzonderen van je omgeving.
Met name vezels, eiwitten en vetten zorgen ervoor dat je een langdurig vol gevoel hebt. ,,Vezels worden heel langzaam geleegd uit de maag en hoe langer de maag vol is, hoe minder snel je weer wilt eten. Datzelfde geldt voor eiwitten.
Kies eiwitrijke tussendoortjes
Eiwit zorgt eerder voor een gevoel van verzadiging, wat ervoor zorgt dat je minder eet bij de volgende maaltijd. Een eiwitrijke yoghurt bijvoorbeeld, stilt de honger beter dan crackers met veel vet, of een vette snack met chocolade (68).
Binge Eating Disorder kenmerken
Binge Eating Disorder (BED) is te herkennen aan een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor deze eetbuistoornis: geen controle hebben over de eetbuien en niet kunnen stoppen met eten tijdens zo'n eetbui. sneller eten dan normaal en niet stoppen bij een vol gevoel.
Uit ervaring is gebleken dat tijdens een vastenkuur van 5 dagen het lichaamsgewicht daalt met gemiddeld 2 kg. Het secundaire effect is dat na 5 dagen vasten de stofwisseling verhoogt blijft en dat ook met normaal gezond eten eventueel nog een aantal kilo's afgevallen wordt.
Als je niet eet verbrandt het lichaam gemiddeld ongeveer 300gram lichaamsvet per 24 uur. Je kan dus zeggen dat je ongeveer 900gram tot een kilo vet kunt verliezen als je 3 dagen niet eet. Weet echter wel dat dit per persoon kan verschillen.
Na twee dagen niet eten kan het gewichtsverlies oplopen tot 2,5 kilogram tot 4,5 kilogram, afhankelijk van de persoon. Na drie dagen vasten zal je lichaam meer progesteron produceren om het metabolisme te reguleren, wat het effect van ketose zal verminderen.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Oorzaken van een eetstoornis. Voor de ontwikkeling van een eetstoornis is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen. Men gaat uit van een combinatie van erfelijke, karakteristieke, psychologische, biologische of lichamelijke, opvoedkundige, familiaire en sociaal-culturele factoren.
De meest voorkomende eetstoornissen zijn anorexia nervosa en bulimia nervosa. Iemand met anorexia nervosa is broodmager maar heeft een enorme angst om dik te worden. Iemand met bulimia nervosa heeft regelmatig vreetbuien.