Het is het beste om binnen het eerste uur na je bevalling te kolven. Begin in elk geval met kolven binnen zes uur na je bevalling. In het begin kan het zijn dat je nog maar kleine hoeveelheden moedermelk kolft. Kolven is iets dat je moet leren en het kan even duren, voordat je het goed kunt.
Meestal heb je in de ochtend de meeste melk, dus is het handig om na de eerste ochtendvoeding na te kolven. Dit kun je ook nog een keer 's middags of 's avonds doen. Sommige baby's slapen in de avond al wat langer achter elkaar door, dan kun je ook kolven voordat je gaat slapen.
Als uw baby ook aan de borst drinkt kolf dan na de voeding. In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.
Om de melkproductie te vergroten heeft vaker kolven meer zin dan lang kolven. Kolf overdag om de twee à drie uur en bij voorkeur ook één maal 's nachts. Zodra je meer dan 800 ml per 24 uur gaat produceren kun je overgaan op vijf à zes keer per dag kolven. Kolf de borsten minstens één keer per dag goed leeg.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Het is belangrijk dat je de melk van elke kolfsessie duidelijk labelt wanneer je van plan bent het te gaan koelen. Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is.
Als je kindje tijdens een voeding aan beide borsten drinkt, kun je beide borsten na het voeden afkolven totdat er (bijna) geen melk meer komt; Ook kun je na het voeden van je kindje ongeveer een uurtje wachten en dan beide borsten afkolven. Zo kolf je tussen de voedingen van je kindje door.
Moeders die borstvoeding geven hebben langere periodes van diepe slaap dan moeders die kunstvoeding geven. Normaal gezien begin je na een onderbreking van je nachtrust in een ondiepe slaap, om pas na enige tijd weer in een diepe slaap te belanden. Na een nacht(borst)voeding vervolgen moeders directe in hun diepe slaap.
Kolf aan dezelfde frequentie als de voedingen van je baby met een minimum van 8 keer per 24 uur. Dag en nacht kolven kan, naast het pendelen naar je baby in het ziekenhuis, best pittig zijn. Durf hulp te vragen bij de huishoudelijke taken, zodat je zelf ook af en toe kan ontspannen.
Beide manieren moeten je goed uitgelegd worden door een professional. Blijf oefenen met het aanleggen, daarna kan de afgekolfde melk gegeven worden. Als je baby de voeding op heeft, kun je zelf gaan kolven, de afgekolfde melk kan dan weer bij een volgende voeding gebruikt worden.
Zorg daarom dat je zelf gezond, gevarieerd en voldoende eet. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten uit fruit en volkorenproducten. Ook goede vetten uit ongebrande noten en vette vis, en eiwitten uit groente, onbewerkte vis of vlees en peulvruchten zijn goed voor je.
Kolf minimaal 7 tot 8 keer per 24 uur. Elke keer kolf je 15 minuten.
Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je borstvoeding geeft, maar wat je eet moet qua voedingswaarde gebalanceerd zijn. Dat betekent voldoende groenten en fruit, alsook volkorenproducten zoals haver, bruine rijst en volkoren graanproducten en -brood.
Het is belangrijk dat de melk pas na de voeding handmatig of elektrisch afgekolfd wordt omdat je borsten zo vol mogelijk moeten zijn voor de voeding van de baby. Baby's reageren op een snelle stroom en kolven voor de voeding zal de hoeveelheid melk in de borst verminderen.
Drink een glaasje alcohol vlak na een voeding en wacht minstens 3 uur voordat je je kind weer voedt: Eventueel kun je in die 3 uur melk afkolven en weggooien. Geef je kind dan, als het honger heeft, afgekolfde melk van een moment waarop je geen alcohol op had. Kolf melk vlak vóórdat je een alcoholische consumptie neemt ...
De meeste melk komt tijdens de eerste minuten van kolven, zeer langdurig kolven is daarom niet zinvol en erg vermoeiend. Tien tot vijftien minuten per keer is voldoende.
Niet te warm, niet te koud
De kans dat je baby de afgekolfde melk wil drinken, kan groter zijn als de melk ongeveer op lichaamstemperatuur is, 37 °C (98,6 °F).
Door te kolven kan je een melkvoorraad aanleggen voor het moment dat je een tijdje geen borstvoeding kan geven. Pijnlijke borsten verminderen. Als je pijn en druk voelt door gezwollen borsten, ook wel stuwing, kan kolven hierbij helpen. Meer rust.
Ben je pas moeder geworden en wil je graag je baby de allerbeste voeding kunnen geven, je eigen melk, maar wil je hem om persoonlijke reden liever niet aanleggen? In dit geval is fulltime kolven wellicht een fijne optie voor je.
Zodra je melk is doorgekomen, kun je met dubbel kolven meer melk in minder tijd afkolven. Deze methode leegt de borsten ook beter, wat de melkproductie eveneens bevordert. Hoewel iedere moeder anders is, is het vaak een goed idee om meteen na, of een uur na een voedingsbeurt melk af te kolven.
Het steriliseren van alle kolfspullen doe je alleen na het laatste gebruik op die dag. Zorg ervoor dat je de kolf bij dagelijks gebruik één keer per dag steriliseert.
Kolf 10-15 minuten per borst
Een borst is gemiddeld na ongeveer 10 tot 15 minuten wel leeg. Heb je een dubbele borstkolf, dan kun je natuurlijk twee borsten tegelijk leegkolven.
Hoeveel moedermelk je kindje nodig heeft is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Baby's hebben voor iedere kilogram lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig.
verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (23-26 graden): 4 uur. verse afgekolfde melk in de koelkast (4 graden): 6 à 8 dagen. in de vriezer (-18 graden): 6 tot 12 maanden. ontdooide melk in de koelkast: 24 uur.
Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten. Wanneer je baby afgekolfde moedermelk drinkt uit een cup of flesje, kunnen bacteriën uit zijn mond natuurlijk in de melk terechtkomen.