In emdr verloopt de verwerking van een traumatische gebeurtenis daarentegen door ervaring van sleutelmomenten, die zich in de oorspronkelijke ervaring niet noodzakelijk in die volgorde hebben voorgedaan. Dat is inderdaad vaak het geval, maar of dit komt doordat emdr geen hypnose is, is nog maar de vraag.
EMDR valt onder de basis geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De basisverzekering vergoedt de kosten volledig. Om EMDR-therapie vergoed te krijgen, stellen verzekeraars de voorwaarde dat er sprake moet zijn van een posttraumatisch stresssyndroom.
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident.
De EMDR behandeling is niet opgenomen in de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen.
EMDR is niet gevaarlijk wanneer de behandeling wordt uitgevoerd door ervaren EMDR therapeuten. EMDR kan gevaarlijk zijn wanneer een onervaren begeleider het protocol niet goed opvolgt. Er kunnen dan bijvoorbeeld nieuwe trauma's bij je naar boven komen, waar je vervolgens niet de juiste nazorg voor krijgt.
EMDR sessies kunnen zwaar zijn, omdat er een re activatie (herbeleving) van een herinnering nodig is als de eerste stap voor verwerking. Dit vergt veel van de klant. Een alternatief is Brainspotting. Deze trauma therapie is een neurofysiologische behandelmethode met grote psychologische gevolgen.
Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren. Als alles goed gaat, is dit maar tijdelijk. Dit heeft te maken met de soms heftige emoties die naar boven komen als je in therapie gaat en met mogelijke problemen uit het verleden die je hebt onderdrukt maar niet goed hebt verwerkt.
Voorlopig ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat EMDR werkt voor andere klachten dan posttraumatische stressstoornis. Zo is er pas een grote studie gedaan onder alcoholverslaafden, die beslist niet bleken op te knappen door EMDR.”
Na afloop van de EMDR-sessie kan men zich heel prettig en energiek voelen. Het kan ook gebeuren dat de effecten anders zijn en dat men zich (erg) moe voelt. In sommige gevallen kunnen er nieuwe, heftige beelden of gevoelens bovenkomen wat het idee zou kunnen geven dat er iets misgaat.
EMDR is een bewezen effectieve behandelmethode gericht op het 'desensitiseren' – ofwel verzwakken – van herinneringen aan nare gebeurtenissen die aanleiding geven tot een psychische klacht of aandoening.
Door de effectieve inzet van EMDR therapie, kan de therapeut je helpen om klachten zoals prikkelbaarheid, over-alertheid en nachtmerries te verminderen. Angst en spanning nemen af, de hevige emoties kun je beter loslaten en je ervaart meer rust (balans) in je lichaam en brein.
Gemiddeld zijn er twee tot zes sessies nodig bij enkelvoudig trauma. Hoe snel werkt EMDR? Dat verschilt per persoon; iedereen heeft een eigen verwerkingssysteem. Soms kan binnen 1 sessie al verbetering optreden, soms heeft dat een aantal sessies nodig.
De beroepsvereniging stelt voor de vaak complexe behandeling van getraumatiseerden hoge toelatingseisen aan EMDR-therapeuten. Zo moeten ze in principe minimaal GZ-psycholoog zijn, een specialisatie boven op de universitaire studie psychologie.
Met zelfhulp-EMDR kun je wel bereiken dat je dingen die je dwars zitten makkelijker loslaat. Het helpt je om vervelende opmerkingen te relativeren, maar ook pestgedrag van vroeger, schaamtevolle ervaringen, mislukkingen of panieksituaties het hoofd te bieden.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten van deze studies blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende geprotocolleerde therapievorm.
EMDR werkt goed en wordt daarom veel voorgeschreven door huisartsen of geadviseerd door psychologen. Een paar vingers voor je ogen bewegen lijkt simpel. Toch is niet elke psycholoog er goed in.
De meeste behandelingen duren 2 tot 7 sessies. Voor één sessie zal de behandeld psycholoog niet langer dan gemiddeld 30 tot 45 minuten uittrekken. Langere en kortere varianten zijn ook mogelijk, afhankelijk van de situatie.
Iedereen mag zich, ook zonder universitaire studie en zonder erkende EMDR opleiding, een EMDR therapeut noemen.
Veel mensen merken meteen aan het eind van een sessie al positief effect. Ze omschrijven dat dan als opluchting, alsof er meer ruimte in hun hoofd is. Op de dag van de EMDR-sessie en in de dagen erna zijn veel mensen moe. Soms zijn ze daardoor wat prikkelbaar en gaat concentreren wat moeilijker.
Na afloop van een sessie kun je hoofdpijn hebben en/of vermoeid zijn. Dit is normaal, want een EMDR sessie kan intens zijn. Je hebt moeten terugdenken aan een nare ervaring terwijl je ogen een niet alledaagse beweging maakten. De klachten zijn meestal na 1 tot 2 dagen verdwenen.
EMDR is een bewezen traumatherapie, maar ook onvoldoende opgeleide therapeuten en beunhazen mogen zich behandelaar noemen. Getraumatiseerde patiënten kunnen daar de dupe van zijn, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
Inmiddels is duidelijk dat hoe zwaarder je het werkgeheugen belast, des te sneller je een herinnering kunt afzwakken. Tegenwoordig laat men patiënten bij het terughalen van hun traumatische herinnering rekenen, spellen, praten en stappen zetten. Dat is EMDR 2.0. Dan ziet men al na vijf minuten positieve resultaten.
Feit is, dat EMDR ingrediënten kent uit gedragstherapie, waarbij de cliënt opdrachten, tips krijgt en technieken voor bijv. ontspanning leert van de therapeut.