Mager vlees, vis en kip zijn naar verluidt het meest geschikt om te drogen; vet kan namelijk ranzig worden. Onze ervaring is dat ook vettere vis en vlees nog gedroogd kunnen worden, maar misschien wel minder lang bewaard. Je gaat als volgt te werk: Het vlees, de vis en de kip in kleine en fijne stukken snijden.
In de droger kun je een grote verscheidenheid aan vlees en vis drogen: rund, wild, kalkoen, kip, forel, zalm enz. Bovendien, zorgen moderne voedsel drogers voor een uniform droogresultaat. Er is dus geen kans meer dat het vlees of de vis kan bederven.
''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant.
Vlees droogt u op 70 graden en snijd u het beste met een snijmachine in hele dunne lapjes. Zodra het vlees gedroogd is moet het broos zijn. Het moet breken zodra u het wat buigt. Het bekendste voorbeeld van gedroogd vlees is Jerky.
Bij het drogen van vlees, vis en kip is het belangrijk om in het begin een voldoende hoge temperatuur te hebben van ongeveer 70°C om mogelijke contaminatie te vermijden, daarna kan je eventueel de droogtemperatuur wat zakken naar pakweg 50°C.
HOE LANG ZIJN HELE GEDROOGDE WORST HOUDBAAR? Op papier zijn onze gedroogde worsten minimaal 2 maanden goed. Hoe langer men de worsten bewaart hoe droger ze worden en hoe krachtiger de smaak wordt. Dit kan natuurlijk ook wanneerze aangesneden zijn.
Als u voedsel wilt gaan drogen is de voedseldroger (ook droogoven, dehydrator of droogautomaat genoemd) de beste oplossing. De voedseldroger heeft als voordeel tov conventionele- of heteluchtovens dat deze speciaal gemaakt is om te drogen.
Als het vlees eenmaal droog is, neemt het minder ruimte in beslag in de koelkast; De voedseldroger voorkomt de groei van bacteriën op het stuk vlees; Het drogen van rundvlees concentreert ook de smaak van het vlees, zodat het net zo lekker blijft als wanneer het nog vers was.
Snijd dat wat je wilt drogen in zo dun mogelijke plakjes en leg ze op een bakplaat, eventueel op een vel bakpapier. Verwarm de oven voor, op de laagste stand. Dit is meestal rond de vijftig tot zeventig graden. Schuif de bakplaat de oven in en wachten maar.
Is drogen van voedsel gezond? Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
Het drogen van voedsel wordt al eeuwen lang gedaan om het te conserveren. Uit studies blijkt dat je voedsel, mits goed gedroogd, wel 30 jaar kunt bewaren, daar kan geen diepvries tegenop! Je kunt, door voedsel te drogen, typisch zomer-voedsel eten in de winter, denk aan gedroogde perzikken, aardbeien, mango en pruimen.
Dat is cruciaal. Gooi je te koud vlees in de pan, dan koelt je bakvet snel af en gaat het vlees sudderen. Wil je niet. Droog deppen: gooi geen natte lap vlees in je pan, want het vocht zorgt ervoor dat het vlees gaat koken in plaats van bakken.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met Salmonella en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur. Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Met een voedseldroger kunt u groenten, fruit, vlees, vis, kruiden, bloemen en zelfs tofu drogen. U kunt de voedseldroger ook gebruiken in het dagelijks gebruik om bv brood te roosteren, croutons te maken, knoflookbrood of bruschetta te maken.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
In een dehydrator droog je door blazende lucht, in een oven doet de warmte het meeste werk. En drogen duurt relatief lang (afhankelijk van wat je droogt, hoe je het droogt, en op welke temperatuur je het droogt), zo tussen de 4 en 12 uur is redelijk gemiddeld.
Je kunt zelf niet op een praktische manier vriesdrogen, maar het gebeurt in onze vriezers – vaak ongewenst – toch een beetje. Wie herkent er immers niet dat ingevroren voedsel uitdroogt als je het niet goed in diepvrieszakjes en dergelijke inpakt?
Komkommers drogen in een voedseldroger
U kunt komkommers drogen met kruiden, u krijgt dan gezonde komkommer chips. Gebruik altijd de voedseldroger en droog de komkommerschijfjes op 52 graden. Zo worden ze heerlijk knapperig. Er past ongeveer 1 komkommer op 1 lade in uw voedseldroger.
Een diepvries versus voedsel drogen, wat kost meer? Een nieuwe diepvries A label kost ongeveer 41 euro per jaar. (240 kWh), een wat oudere diepvries, of geen energiezuinige diepvries (500 kWh) kost 85 euro per jaar. De voedseldroger kost niets meer na aanschaf behalve 0,05 per uur dat u droogt.
De temperatuur is regelmatiger en omdat de oppervlakte klein is, komt de warmte direct op het fruit, in plaats van in de rest van het luchtledige van je oven. Het fruit wordt dus mooi gelijkmatig gedroogd. Mocht je nu geen oven hebben, dan is de airfryer helemaal een uitkomst.
Als je echt gezond bezig wil zijn, kan je volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beter geen bewerkt vlees eten. Maar wanneer is vlees bewerkt? Dat is eigenlijk al het vlees dat gerookt, gedroogd of gezouten is, of waar conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd.
Gedroogd vlees is door onttrekking van water geconserveerd, rauw vlees.