De slechtste tijd is 08:00 uur 's morgens. Dan slaagt slechts 45,6 procent van de kandidaten. De beste tijd is vlak daarna om 08:55 uur en 09:50 uur, het slagingspercentage is dan hoger dan 52 procent.
De wachttijdnorm voor het rijexamen is 7 weken voor het eerste examen, 5 weken voor een herexamen en 4 weken voor het theorie-examen. De daling komt mede doordat de afgelopen maanden meer rijexaminatoren zijn aangenomen. Ook kan er tegenwoordig afgereden worden in de avonden en op Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag.
De meeste examenkandidaten zakken op kijkgedrag. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen breed en ver vooruit kijken, op de juiste manier je spiegels gebruiken en kijkgedrag in specifieke situaties. Kijkgedrag is erg belangrijk op het rijexamen.
Landelijk is het percentage gemiddeld 50%. Kijk ook naar het gemiddelde slagingspercentage van de examenplaats waar je gaat afrijden.
Kun je 2x dezelfde examinator krijgen? – 'Vrijwel nooit dezelfde CBR-examinator bij Nader Onderzoek' Een kandidaat die herexamen doet via een nader onderzoek (het oude BNOR), kan alleen in een zeldzaam geval dezelfde examinator krijgen als tijdens zijn reguliere B-examen.
Indien je 2 keer niet slaagt voor het praktijkexamen, moet je minstens 6 uur praktijkles volgen bij een erkende rijschool voor je opnieuw het praktijkexamen kan afleggen. Slaag je daarna opnieuw 2 keer niet, dan moet je nogmaals minimaal 6 uur praktijkles volgen.
Als je geen dag meer kunt kiezen, probeer dan wel om een goed tijdstip af te spreken. De slechtste tijd is 08:00 uur 's morgens. Dan slaagt slechts 45,6 procent van de kandidaten. De beste tijd is vlak daarna om 08:55 uur en 09:50 uur, het slagingspercentage is dan hoger dan 52 procent.
Bij de meestgemaakte fouten gaat het vooral om het gedrag bij kruispunten en inhalen. Vaak rijden kandidaten te snel naar kruispunten en kijken ze hierbij te laat naar de verkeerssituatie. Ook rijden ze te dicht langs fietsers en stilstaande auto's.
Het veel dicht langs geparkeerde auto's, obstakels of fietsers rijden. Niet goed of onvoldoende voorsorteren. Het te ruim of krap nemen van bochten, dit kan komen door nonchalant sturen. Te veel naar links blijven rijden op een smalle weg met tegenliggers.
Hoeveel fouten mag je maken bij praktijkexamen auto 2023? – Bij het praktijkexamen voor het autorijbewijs mag je maximaal vijf fouten maken om te slagen. Dit houdt in dat je vijf keer een kleine fout mag maken, bijvoorbeeld vergeten om de richtingaanwijzer uit te zetten of niet goed kijken in de dode hoek.
Hoeveel fouten mag je hebben? Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden.
Hoeveel tijd zit er tussen je rijexamen en het herexamen? Het CBR heeft gesteld dat je op zijn vroegst twee weken na je rijexamen opnieuw herexamen mag doen, ga er vanuit dat het gemiddeld 5 tot 6 weken duurt voor het nieuwe rijexamen.
Ben je voor de tweede keer of vaker gezakt voor je examen voor de auto? Dan heb je langer de tijd nodig om te werken aan je verbeterpunten. Daarom mag je op zijn vroegst na 10 weken weer afrijden.
Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou. En je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen noemen we 'nader onderzoek rijvaardigheid'.
De meeste leerlingen zijn bang dat ze tijdens het praktijkexamen te snel rijden. Daarom zien we vaak het tegenovergestelde gebeuren: ze gaan te langzaam rijden. Te langzaam rijden kan voor gevaarlijke situaties zorgen en je kunt daarom zakken voor je praktijkexamen.
In één keer slaagde 48% van de mannelijke kandidaten, en 39% van de vrouwelijke kandidaten. Dus 52% van de mannen en 61% van de vrouwen doet één of meer keren herexamen. Ongeveer 20% zakt vier of meer keer. Gemiddeld slagen kandidaten na 2½ keer examen doen.
Hoor je wel eens dat er een maximum aantal kandidaten mag slagen op een dag? Dat is gelukkig niet zo. Het CBR bepaalt niet hoeveel mensen er wel of niet mogen slagen. Als je veilig aan het verkeer kunt deelnemen, laat de examinator je slagen.
Rijden zonder een begeleider: vanaf 18 jaar
Na het volgen van minimum 20 uur rijles kunt u het voorlopig rijbewijs M18 afhalen. Hiermee mag je alleen de baan op (dus zonder begeleider)! De stage duurt minimum 3 maanden en maximum 18 maanden, want dan vervalt het voorlopig rijbewijs M18.
De maximale ononderbroken rijtijd mag niet langer zijn dan 4,5 uur. Na 4,5 uur rijtijd moet u een pauze nemen van 45 minuten. Deze 4,5 uur rijtijd mag ook worden opgeknipt in twee delen. De eerste pauze duurt dan minimaal 15 minuten.
Het is normaal dat er gemiddeld 40 rijlessen nodig zijn om aan het praktijkexamen deel te mogen nemen. De BOVAG gaat er vanuit dat iemand van 18 jaar ongeveer 41 rijlessen nodig heeft en elke jaar dat iemand ouder is, je één rijles meer nodig hebt. Dit is uiteraard een gemiddelde.
Als je goed kunt leren dan is de theorie veel makkelijker (en in een paar dagen in je hoofd te krijgen) dan de praktijk. Zoals hierboven ook beschreven is, moet je in de praktijk rekening houden met onverwachte situaties waar je voor die tijd geen rekening mee kunt houden.
Wanneer ben je oud genoeg om je rijbewijs voor de auto te halen? Vanaf 17 jaar mag je het theoretisch rijexamen afleggen. Voor het praktijkexamen moet je 18 jaar zijn en minstens 3 maanden geoefend hebben. Met de auto leren rijden is spannend.
Steeds meer cursisten hebben moeite met het theorie-examen. In 2002 lag het slagingspercentage op 56 procent, nu is het al jaren net iets boven de 40 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ongeveer 6 procent doet een eerste poging en haakt dan definitief af.