Als u overdag erg slaperig bent, dan kunt u last hebben van
Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal komt dit door nachtelijke ademhalingsstoornissen, zoals het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS).
Iedereen is overdag wel eens moe of dommelt op een rustig moment wel eens in slaap. Echter, sommige mensen vallen in slaap op willekeurige momenten, zonder dat ze dat tegen kunnen gaan. Zij kampen dagelijks met een onbedwingbare slaperigheid overdag, ook wel hypersomnie genoemd.
Narcolepsie is een zeldzame ziekte waarbij u overdag vaak plotseling in slaap valt. Dit kan veel problemen geven in uw dagelijks leven. Narcolepsie begint meestal tussen de leeftijd van 15 en 35 jaar. Maar het kan ook op een andere leeftijd ontstaan.
Als je narcolepsie hebt, waarbij je overdag plotseling in slaap valt. Je slaapt dan kort, 10 tot 30 minuten. Overdag voel je je bijna altijd slaperig, zelfs als je genoeg geslapen hebt. Bij narcolepsie kan het gebeuren dat je last hebt van verlies van spierspanning.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis.
Als je moe bent, heb je weinig energie. Het lukt niet meer goed om te doen wat je zou willen of moeten doen. Je voelt zich niet zo fit als normaal. Bewegen en denken gaan bijvoorbeeld moeilijker.
Als u overdag erg slaperig bent, dan kunt u last hebben van hypersomnie. Onder hypersomnie verstaat men een medische conditie gekenmerkt door dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid.
Burn-out en ritme
Het is daarnaast helemaal niet erg om langer te slapen dan je eerder deed (waarschijnlijk is dit juist heel goed!), neem gerust 9 tot 10 uur voor de nacht. Wat je beter niet kunt doen: tot heel laat opblijven en tot heel laat uitslapen elke dag.
Als u te veel slaapt, loopt u een groter risico op hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes dan als u te weinig slaapt”, vertelt hij aan MAX Vandaag. Het verschil tussen beide slaapproblemen zit hem ook in de aandacht die ze krijgen. Een slaapoverschot is een minder bekend probleem dan een slaaptekort.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.
Het verschil is dat een burn-out het gevolg is van langdurige overbelasting, terwijl een depressie ook kan ontstaan zonder dat er sprake is van overbelasting. Verder speelt aanleg bij het ontstaan van een depressie een grotere rol dan bij burn-out.
Behandeling. De behandeling bestaat doorgaans uit het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Bij idiopatische hypersomnie kunnen stimulerende middelen, zoals cafeïne, en soms medicijnen helpen om beter wakker te blijven overdag.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De B-vitamines verschillen onderling, maar ze helpen energie vrij te maken maken vanuit de voeding, met uitzondering van foliumzuur. Vitamine C halen we uit groente, fruit en aardappelen.
Vermoeidheid kan wel degelijk schadelijk zijn.
Na een langere periode zal dit ook sterk je gemoed en geluk kunnen beïnvloeden. Langdurige vermoeidheid kan dus zeker en vast leiden tot problemen zoals depressie en burn-out. Het is dus nuttig om je vermoeidheid in de gaten te houden.
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Het spreekt vanzelf dat de gevolgen van hypersomnie een aanzienlijke handicap kunnen vormen en zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor wie eraan lijdt: aanhoudend vermoeidheidsgevoel, verslapte aandacht wanneer aandacht vereist is (bijvoorbeeld: vergaderen, een voertuig besturen, met machines of gereedschap werken in een ...
Niet langer dan 8 uur slaap
Als je twee uur meer slaapt dan de voorgeschreven 6 tot 8 uur dan neemt volgens de onderzoekers de kans op een hartaanval of hartstilstand met maar liefst met 41 procent toe. En ook aan de middagdutjes kun je beter niet beginnen.
Deze uitputting leidt er toe dat hersencellen vaak ofwel afsterven ofwel gebrekkig functioneren. Dus het gevoel dat je niet meer kan denken of doodmoe bent, is niet denkbeeldig. Je voelt je effectief uitgeput omdat een deel van je hersencellen letterlijk uitgeput zijn door deze overbelasting gedurende lange tijd.
Een burn-out gaat niet vanzelf over. Vaak is professionele hulp noodzakelijk.
Begin dan eerst met hulp op afstand. 113 is dag en nacht bereikbaar via 113 en gratis via 0800-0113. Praat of chat vertrouwelijk met een hulpverlener. Dit kan anoniem.