Een vlo kan tot 130 dagen overleven op zijn gastheer, afhankelijk van hoe goed de omgevingsfactoren zijn. De cyclus van de vlo is meestal tussen de 2 a 3 weken als alle omgevingsfactoren gunstig zijn (hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen). Maar zoals eerder gezegd kan het poppenstadium tot 1 jaar lang overleven!
Om te beginnen: kunnen katten- of hondenvlooien ook op mensen leven? Het eenvoudige antwoord is dat vlooien die op mensen zitten wel kunnen bijten, maar niet op je kunnen overleven. Vlooien gaan liever op je hond of kat zitten, om zich daar te goed te doen aan een zogeheten bloedmaaltijd.
Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen. Eitjes en poppen overleven helaas wel lang: tot wel een jaar.
Was de kleden en manden van je huisdier zo heet mogelijk.
Het hete water doodt nog aanwezige eitjes of larven. Dit is een essentiële stap om in één keer van alle vlooien af te komen. Was gedurende drie tot acht weken minstens één keer per week de kleden en manden van je hond of kat op deze manier.
Om zeker te zijn dat nergens vlooien, vlooieneitjes of -larven achterblijven, is het verstandig ook uw kleren zo snel mogelijk te wassen. Alsook de kleren in de (vuile) wasmand, want ook hier kunnen makkelijk vlooien of vlooieneitjes in zitten.
Vlooien kunnen zich overal in uw bed bevinden, maar de insecten zitten meestal niet in nachtkastjes. De vlooien kunt u het beste herkennen aan zwart gekleurd vuil of bloedvlekken op uw beddengoed.
Zolang er een huisdier in de buurt is, zult u niet gauw last hebben van vlooien in bed. Als uw hond of kat wel eens op uw bed springt of zelfs slaapt en hij/zij heeft vlooien, dan kan het wel zijn dat er eitjes in uw bed vallen. Omdat een bed warm en wat broeierig is, kunnen die eitjes zich ontwikkelen.
Als een hond of kat vlooien heeft opgepikt, bijten die vlooien je huisdier om bloed te zuigen. Zodra ze dat hebben gedaan, paren de mannetjes- en vrouwtjesvlooien en leggen de vrouwtjes eitjes in de vacht van je huisdier. Die eitjes vallen grotendeels uit de vacht, op de grond.
Vlooien kunnen niet tegen hitte en hetzelfde geldt voor voor hun eitjes en hun larven. Was je met vlooien besmet textiel op 60 graden (of zelfs nog hoger), dan kun je er donder op zeggen dat Familie Vlo & Co. de wasbeurt niet overleeft.
U kunt uw hond of kat wassen met vlooienshampoo. Deze speciale shampoo doodt de beestjes en zorgt ervoor dat eitjes en larven afsterven.
Een vlooienbeet ziet er bij mensen, honden en katten eigenlijk hetzelfde uit. Het is een klein rood bultje, soms met een puntje erin. Bij dieren kun je ook korstjes vinden op de huid doordat ze er veel aan krabben of bijten. Als een hond of kat een vlooienallergie heeft ontwikkeld zijn de symptomen veel heviger.
Hoewel je last kunt krijgen van vlooien op je hoofd, is het hoofd van een men niet de meest ideale omgeving voor deze insecten. Vlooien in je haar of op je hoofdhuid hebben kan erg vervelend zijn. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk en irritatie.
Vlooien. Niet alleen bedwantsen, maar ook vlooien verschuilen zich graag in je bed. Meestal gaat het dan om katten- of hondenvlooien die met je trouwe viervoeter mee het huis insluipen.
Mensen kunnen voornamelijk erg veel last hebben van beten volwassen vlooien. Eitjes en larven zijn nog niet in staat om te bijten, maar mensen zijn wel in staat om larven en eitjes naar andere delen van de ruimten te verspreiden.
Vlooien voeden zich met het bloed van mens en dier. Een vlooienbeet is meestal herkenbaar als een rood vlekje met centraal een klein bloedkleurig puntje of bultje. Een vlooienbeet kan veel jeuk geven, maar het is belangrijk de drang te weerstaan om te krabben. Hierdoor kunnen ontstoken wondjes ontstaan.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Zout strooien tegen vlooien
Laat het vervolgens een paar uur met rust, zodat het goed intrekt. Het zout zorgt er namelijk voor dat niet alleen de eitjes, larven en vlooien aan de oppervlakte uitgedroogd raken, maar ook de vlooien die diep in het vloerkleed zitten.
Uw huisdier en uzelf bespuiten met een mengsel van water met een etherische olie van de geuren lavendel, koriander, rozemarijn, salie of kamille. Daar houden vlooien niet van.
Vlooien hebben net als andere insecten een hekel aan de geur en het middel reinigt erg intensief. Niet te veel water gebruiken. Met water alleen kun je vlooien niet doden. Zodra er echter witte natuurazijn of afwasmiddel in het water zit, zullen ze het niet overleven.
Vlooien zijn heel kleine insecten en met het blote oog bijna niet te zien. Last van vlooien kun je bij je huisdier herkennen doordat hij zich meer krabt dan normaal. Ook bijten ze vaker in de vacht. Door je huisdier te kammen met een speciale kam, kun je vaststellen of je huisdier vlooien heeft.
Je ziet een rood bobbeltje met een wit of soms rood puntje erin. De beten zitten vaak op voeten, onderbenen, liezen en/of in oksels. Vlooien kunnen ook 'proef-bijten'.
Vaak komen ze voor als kleine, rode bultjes op de huid. Ze hebben een klein wit puntje in het midden en kunnen erg jeuken. Vlooien houden van warme plekjes, hierdoor zijn vlooienbeten geregeld te vinden op de voeten, in de liezen, de oksels of op de onderbenen. Vlooien kunnen ook proef-bijten.