Stikstof (N2) is een kleur- en reukloos gas dat overal om ons heen is. Ongeveer 78% van alle lucht om ons heen bestaat uit stikstof. Het gas stikstof is niet schadelijk voor mens en milieu.
Een stikstofgebrek is te herkennen aan gele bladeren. Dit komt doordat het bladgroen uit het blad verdwijnt. Je ziet dit als eerste gebeuren in de oudere bladeren aan de onderkant van de plant.
Te veel stikstof slecht voor natuur
Daardoor verdwijnen niet alleen planten, maar ook vlinders en andere insecten die van die planten leven. Te veel stikstof zorgt dus voor minder plant- en diersoorten: de biodiversiteit neemt af, de natuur 'verarmt'. Het evenwicht in de natuur (ecosysteem) raakt verstoord.
Het RIVM rekent met het instrument AERIUS uit waar de stikstof op de grond terecht komt. Hiervoor wordt de rekenkern het Operationele Prioritaire Stoffen model (OPS-model) gebruikt. Voor wegverkeer wordt een ander model gebruikt, namelijk de Standaardrekenmethode-2 (SRM-2).
Ammoniak is een kleurloos gas dat sterk ruikt.
Urine kan een ammoniak geur hebben, waardoor het enigszins een chemische geur krijgt. De hoeveelheid ammoniak in je plas gaat omhoog als je uitgedroogd bent, waardoor de geur sterker kan worden. Drink daarom genoeg water.
Een chemische geur die lijkt op chloor of ammoniak is vaak het resultaat van een urineweginfectie of uitdroging. Hoewel het lijkt alsof het uw vaginale afscheiding is die onaangenaam ruikt, is het eigenlijk uw urine die van geur is veranderd.
Deze inerte gassen zijn reukloos en geven dus van hun aanwezigheid geen geurwaarschuwing aan mensen. Hierdoor is er sprake van een sluipend gevaar. Een dodelijk ongeluk kan al voorkomen na slechts twee keer inademen van stikstof of een ander inert gas.
Banden blijven langer op spanning
Een groot voordeel van stikstof in je banden is dat stikstof stabieler is dan perslucht. Stikstof heeft grotere moleculen die moeilijker door de rubber wanden van banden heen gaan, waardoor het natuurlijke spanningsverlies kleiner is. Je band blijft dus langer op spanning.
Emissie (uitstoot)
De belangrijkste bronnen van stikstofoxiden zijn het verkeer, energiecentrales en de industrie. Ammoniak komt vooral uit de landbouw, maar ook het verkeer en mensen produceren ammoniak. Boeren gebruiken mest omdat het zorgt voor een betere plantengroei en hogere gewasopbrengsten.
Duitsland hanteert bijvoorbeeld heel hoge drempelwaarden. De redenering daar is: Alle stikstofbronnen waarvan de depositie lager is dan 21 mol bekijken we niet, we zeggen dat zo'n bron geen gevolgen heeft. Ter vergelijking, in Nederland ligt de drempelwaarde op 0,0001 mol”, verduidelijkt de hoogleraar Omgevingsrecht.
De invloed van de mens op de productie van reactief stikstof heeft gevolgen voor het klimaat. Direct doordat het leidt tot de productie van lachgas (N2O), een broeikasgas met een ongeveer driehonderd keer sterker effect dan het broeikasgas koolstofdioxide.
De stikstofverbindingen veroorzaken smog en fijnstof. Daardoor kunnen gezondheidsproblemen ontstaan, zoals astma. Stikstof is waarschijnlijk de reden dat 8000 kinderen in Nederland astma hebben.
Als we naar grotere afstanden vanaf de bron kijken, dan zien we dat op een afstand van 20 km kilometer (kilometer) grofweg 30% van de uitgestoten ammoniak is neergeslagen en zo'n 10 % van de stikstofoxiden. En op een afstand van 250 kilometer is zo'n 80% van de ammoniak gedeponeerd en zo'n 40% van de stikstofoxiden.
Vogelsoorten als de korhoen en de tapuit worden ernstig bedreigd, de duinpieper is al verdwenen en ook de boomleeuwerik lijdt volgens het WNF onder de stikstof. Sterke dalers onder de vlinders zijn de kleine heivlinder en het gentiaanblauwtje. Onder de reptielen gaat het slecht met de levendbarende hagedis.
Per dag komt een gemiddeld mens dus op zo'n dertig gram stikstofuitstoot.
Minder planten- en diersoorten
In meren en plassen zorgt het bijvoorbeeld voor algengroei waardoor er minder zuurstof in het water komt, hierdoor kunnen vissen en waterplanten niet overleven. Daarnaast kan de grond verzuren door te veel stikstof. Een zure bodem kan minder goed magnesium, calcium en kalk vasthouden.
De lucht die je inademt is niet alleen zuurstof, maar een mengeling van verschillende gassen. Het is 78% stikstof, 21% zuurstof en een klein deel (0,03%) is waterdamp, koolstofdioxide en nog wat gassen.
Stikstof is een inert, geurloos en kleurloos gas dat geen voedingsstoffen bevat. Stikstof is echter belangrijk voor de groei van planten en is een belangrijk additief in meststoffen.
Een persoon in rust ademt per etmaal meer dan 5000 liter stikstof uit.
Het ene dier is beter in staat stikstof vast te leggen dan het andere. De stikstofbenutting was met 42 procent het hoogst bij pluimvee. Bij varkens is deze 39 procent, bij rundvee maar 23 procent.
Ammoniak is een grote bron van het stikstofprobleem en wordt hierdoor volgens De Boer helemaal teruggedrongen.
Ruikt jouw penis naar vis? Dan is er een kans dat je een schimmelinfectie te pakken hebt. Dit noemen ze met een duur woord ook candidiasis. Wanneer je een schimmelinfectie hebt wil dit niet altijd zeggen dat je penis een visgeur heeft.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Voor mensen met diabetes en een te hoge bloedglucosespiegel, geven de nieren overtollige suiker door via de urine. Hierdoor ruikt de urine zoet. Andere symptomen van een hoge bloedsuikerspiegel zijn een erg dorstig gevoel en vaak moeten plassen.